torsdag 29 december 2016

Rester från julbordet!

Vad gör man när man har tröttnat på att äta resterna av julbordet? Jag har fem favoriter som brukar återkomma i mellandagarna...

Mormors ost och skinkpaj med julost och julskinka

Piccata Milanese med skinka, julost och saffran

Julmustkyckling jättegud kycklinggryta med julmust

Spädgris på halmbädd... inte så makabert som det låter, prinskorv med spagetti.

Pizza med julskinka och julost

Morfar Bosses Spädgris på halmbädd





Min pappa stod som sagt för enkelheten i matlagningen, men han kom alltid på spännande namn på anrättningarna... som denna, Spädgrisar på halmbädd... dvs prinskorv med spagetti och ketchup... Kommer ihåg att han mer eller mindre skrämde slag på en klasskompis till mig när han sa vad som skulle serveras till middag 😁

Ingredienser
1 paket prinskorv
Spagetti till 4 portioner
Ketchup
Parmesanost eller annan riven ost.

Koka pastan enligt anvisningarna.

Klipp ett kryss i båda ändarna på prinskorven och stek sedan korven.

Servera med den nykokta spagettin, ketchup och riven ost.



Piccata Milanese, nja nästan i alla fall

Den här brukar vi göra med resterna av julskinkan och jul osten!  Funkar så klart lika bra med vanlig skinka och vanlig ost också. Ursprunget till receptet kommer från min mammas gamla 'Vår kokbok' från 80-talet skulle jag tro 😊. Sen har jag gjort om det lite så att det passar oss, dvs ostpanerad skinka med Saffransris och tomatsås! Nja ingen vidare bild men jag var hungrig 😊



Skinkan
400g grilljerad julskinka eller annan skinka
4-5 dl riven julost
1 dl ströbröd
2 ägg
Salt och peppar
Olja och smör till stekning

Tomatsåsen
1 burk krossad tomat, gärna Mutti
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 krm chilipulver
Salt och peppar
1 msk olja

Saffransris
2 dl basmatiris
1 msk neutral olja
0,5 gram saffran
3 dl vatten
Salt efter smak
1/2 msk olja

Börja med att hacka löken och vitlöken till Tomatsåsen.  Fräs detta tillsammans med kryddorna i lite olja och häll på tomat krossad. Låt småputtra samtidigt som resten förbereds.

Ta en kastrull för att koka ris i och hetta upp lite olja och fräs saffranet och riset kort i detta innan ni häller på vatten och salt. Låt koka enligt instruktion på paketet.

Nu är det dags att börja med skinkan. Skiva skinkan tunt, ca 1/2 cm tjocklek. Det gör ingenting om grilljeringen är kvar. Ta fram en stor bit folie och riv osten på denna. Blanda den rivna osten med ströbrödet och salt och peppar. Ta fram en djup tallrik och knäck de båda äggen i denna och vispa runt äggen med en gaffel så att det blir blandat ordentligt.

Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Ta skinkskivorna och lägg dem i äggblandningen och sedan i ostblandningen och stek sedan i stekpannan tills gyllenbruna.

Servera skinkan tillsammans med riset och Tomatsåsen.  Smaklig måltid!



onsdag 14 december 2016

Saffransbullar med vit choklad

Hittade det här receptet på bloggen byDiadonna! Helt sagolikt! Äntligen saffransbullar som är saftiga och goda. Nu gillar 3/4 av familjen inte mandelmassa så vi gör med bara vit choklad (tar lite mer bara :-) ) och det blir riktigt gott det med! Har justerat receptet enligt hur vi gör




Ingredienser 36 bullar
175 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1 jäst
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt

Fyllning:
125 gram rumstempererat smör
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
150 gram vit choklad
kardemumma
Ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm tills den är fingervarm (ca 37 grader). Blanda i saffranen i mjölkblandningen. Smula jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.
Tillsätt de torra ingredienserna, ägg och knåda ihop till en deg och arbeta degen i några minuter. Låt degen ska vara lite klibbig.
Jäs degen i en bunke under en kökshandduk i 60 minuter.
Hacka den vita chokladen. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, dvs smör, socker, vaniljsocker, vit choklad och kardemumma.





Dela degen i två delar. Kavla ut den jästa degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen på halva degen och rulla ihop tills fyllningen är slut. Vänd på degen så att du har "baksidan upp" och bred ut fyllning även här och rulla ihop. Nu ser degen ut som en lussekatt från sidan. Dela i cm stora bitar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. 


Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa för andra gången i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Pensla bullarna och lussekatterna med uppvispat ägg och dekorera dem med russin eller pärlsocker. Grädda i cirka 5-8 minuter.

Vill du doppa dem i strösocker ska detta göras efter gräddning. Pensla dem först med lite smält smör och doppa sedan i strösocker.

Låt svalna och njut!



måndag 12 december 2016

Julmustkyckling

Den här kycklingen äter vi alltid till middag på Lucia. Låter kanske lite märkligt med julmust i kycklingen men det blir en härlig, lite asiatisk men ändå julig smak :-)




Ingredienser
500 g kycklinglårfilé
1 msk smör
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 dl julmust
1 tärning hönsbuljong
1 tsk malen ingefära
1 tsk torkad rosmarin
1 msk kinesisk soja

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda creme fraiche, vatten, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna och koka upp. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.

Servera med ris och ugnsrostade grönsaker

lördag 26 november 2016

Första advent närmar sig - Ljus glögg med saffran

Det här receptet kommer från Tinas mat som gick på TV för så där en 13-14 år sedan och det här receptet fastnade verkligen. Det är en riktigt fräsch glögg och vill man inte ha alkohol i så hoppar man över sherryn och vodkan, den blir jättegod ändå!


Ingredienser ca 1 liter
7 dl äppelmust
rivet skal och saft från 1 apelsin
rivet skal och saft från 1 citron
1 skårad vaniljstång
1 tsk hel kardemumma
1 paket saffran
8 vitpepparkorn
2 kanelstänger
2 nejlikor
3 msk honung

3 dl sherry
1 1/2 dl vodka

Koka upp alla ingredienserna utom sherryn och vodkan. Tillsätt sherryn och vodkan och låt det sjuda på svag värme ett par minuter, den får inte koka! Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt den dra i ca 1 timme. Värm och sila den innan servering alternativt häll upp den på flaska som gå bortpresent!

Mammas pepparkakor

Min mamma lagade helt fantastiska pepparkakor. De var flortunna och bara smälter i munnen.... som jag saknar dem. Har nu hittat receptet i alla fall men mina blir inte riktigt så flortunna, har kanske lite för dåligt tålamod när jag kavlar? Kan vara men de smakar i alla fall lika gott!!

2 1/2dl socker
1 1/2 dl sirap
2 1/2 tsk kanel
2 1/2 tsk nejlikor
2 1/2 tsk ingefära
3/4 msk bikarbonat, löst i lite vatten
250 g smör
1 ägg
660 g vetemjöl + 30g till utbaket (motsvarar ca 11 dl + 1/2dl)

Koka ihop socker, sirap och kryddor i tjockbottnad kastrull. Det tar ett par minuter innan allt socker har smällt.

Smält smöret och häll i.

Lös bikarbonaten i ytterst lite vatten. Ta kastrullen från spisen och rör sakta ner bikarbonaten. OBS! Nu bubblar det ordentligt! Rör om.

Vispa upp ägget lätt och tillsätt det. Rör om ordentligt. Häll över smeten i en stor bunke (sila bort ev socker som inte har löst sig)

Mät upp mjölet i ett litermått och tillsätt sakta under omrörning.

Häll över smeten på mjölad plastfolie och platta till den och svep in den i plastfolien och sedan en plastpåse ovanpå detta. Låt degen vila över natten i kylskåpet.

Ta ut degen ca 1 timme innan den ska bakas ut. Den blir ganska hård i kylen.

Sätt ugnen på 200 grader.

Knåda mindre bitar åt gången och kavla sedan ut mellan två ark med plastfolie. Kavla så tunt som möjligt (de är alltså här jag inte har så bra tålamod...:-) )

Grädda kakorna ca 4-5 minuter. Passa noga. Tunna kakor bränns lätt.

Låt pepparkakorna svalna ordentligt innan de läggs i burk.



lördag 19 november 2016

Tomtefudge med ingefära



Ingredienser
12 skumtomtar pepparkaka
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
100 g vit choklad
1,5 msk riven färsk ingefära

Hacka chokladen i mindre bitar. Blanda allt utom chokladen och ingefäran i en kastrull och smält alltihop på svag värme. När allt är en slät smet, låt det småkoka under omrörning i 10 minuter. Sänk temperaturen på plattan och blanda i chokladen och rör tills massan blivit blank. (Obs den stelnar väldigt fort när man har haft i chokladen.

Häll upp i smörpappersklädd form. Låt stelna och skär sedan i bitar.


lördag 5 november 2016

Tomtefudge med hallon och lakrits


Ingredienser
12 skumtomtar original
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl socker
100 g vit choklad
2 msk hallonsylt
(Lakritspulver)


Blanda allt utom choklad, hallonsylt och lakritspulver i en kastrull och smällt ihop på svag värme. När allt är en slät massa, låt småkoka under omrörning i 10 minuter.

Blanda ner hallonsylten och chokladen och rör tills massan blivit blank (obs den stelnar väldigt fort när man har i chokladen).

Häll upp i smörpappersklädd form och pudra över lakritspulvret om man vill ha det. Låt stelna och skär sedan i bitar.

lördag 22 oktober 2016

Halloweenfesten med mammagruppen

Varje höst de senast 13 åren har vi firat Halloween tillsammans i mammagruppen. Alla respektive, barn och syskon är med och vi har varit lite här och där, ett år var vi på vandrarhem i Trosa, de allra flesta gångerna har vi varit hos A och P och senaste gången var vi på värdshuset vid Tullgarn. Vi brukar laga en god middag och sedan ordna spökvandring på olika sätt. Och självklart klär vi ut oss!

Det första året vi hade Halloweenfesten tillagade vi denna middag; Koriander- och mandelkyckling med molessås och avslutade med Spindelkaka. Ursprungsreceptet är gjort på fläskfilé och kommer från Allt om Mat. På den tiden var vi alla mammalediga och fläskfilé var dyrt så vi tog kyckling i stället och det funkar alldeles perfekt!

Koriander- och mandelkyckling med molesås
Ingredienser 8-10 personer
2 kg kycklinglår med ben
1/2 msk soja
2 msk flytande honung
100 g mandelspån
1/2 dl grovt stötta korianderfrön
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk mald svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla köttet med soja blandat med honung. Hacka mandelspånen i mindre bitar. Blanda mandel, korianderfrön, salt och peppar och klappa in det på kycklingen. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form och tillaga ca 40 minuter i ugnen, kolla med termometer att kycklingen är helt klar.

Molesås
2 hackade gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 torkad anchochili
1 röd spansk peppar
2 tomater
2 msk rapsolja
2 msk koncentrerad kycklingfond
4 dl vatten
6 hela kryddnejlikor
1 kanelstång
1 dl russin
2 tsk maizena
1 dl vatten
25 g smör
25 g mörk choklad
1/2 msk farinsocker
2 krm salt

Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och finhacka anchoshili och spansk peppar. Hacka tomaterna.

Fräs lök, vitlök och peppar i olja i en kastrull i 2-3 minuter. Tillsätt tomater, fond, vattnet, nejlikor, kanelstång och russin. Låt koka under lock i ca 40 minuter.

Sila och häll tillbaka fonden i kastrullen. Rör ut maizenan med 1 dl vatten och rör ner det i fonden. Låt koka 2-3 minuter under omrörning. Rör sedan ner smör och choklad. Smaka av såsen med socker och salt.

Servera vildris alternativt vanligt ris till kycklingen och en god sallad så klart!

Spindelkaka
Denna kaka har en svart glasyr som är gjort av lakrits. Spindelnätet spritsas sedan ovanpå. Denna kaka är bra att förbereda för då blir den saftigare men glasyren gör mansamma dag som man ska servera den!

Ingredienser
200 g pumpa (3 dl riven pumpa) eller motsvarande mängd riven morot
50 g smör
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 msk färsk riven ingefära
3 dl vetemjöl (180 g)
1 msk kanel
2 tsk bakpulver

Lakritsglasyr
2 msk strösocker
2 msk vatten
8 st lakritskäck (godis)
25 g smör
1 dl florsocker

Vit kristyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och riv pumpan/morötterna. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och blanda ner pumpan/morötterna, smör och ingefära.

Blanda mjöl, kanel och bakpulver och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Koll att kakan är klar med en gaffel.

Glasyr
Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och rör sedan ner Käcken. Rör tills lakritsen har smält. Blanda ner smör och florsocker. Låt svalna något. Bred ut lakritsblandningen på kakan.

Blanda sedan florsocker och vatten till den vita kristyren till en ganska fast konsistens. Spritsa ett spindelnät på lakritsglasyren.

Varsågod

Sen har vi förstås haft massor med annat bus för oss som spindelmaränger, avklippta marsipanfingrar, svart spagetti med bloood, blodig hand i bålskålen mm men de recepten kommer senare :-)





måndag 17 oktober 2016

Bibimpap

Kul namn och god smak!
Bibimbap är en favorit på fredagarna hemma hos oss och är en koreansk pyttipanna.
Det är grönsaker, kött och ägg i en enda god röra!
Ingredienser 4 portioner
2 dl jasminris
600 g lövbiff eller kycklinglårfilé

Marinad till köttet
5 cm purjolök
2 msk japansk soja
1 msk mirin
1 tsk riven vitlök
1-2 tsk sesamolja
1 msk farinsocker
(hinner man inte fixa ihop ovanstående så tar man vanlig teriyakisås)Gurkan
1/2 gurka
1/2 tsk vitlök
1 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 tsk farinsocker
en nypa chiliflakes
Böngroddarna
1 burk böngroddar
1/2 tsk vitlök
1 tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön1 morot1/4 isbergssalladshuvud

Kimchi

4 ägg

Koka riset enligt anvisning på paketet.
När riset kokar förbereder du ingredienserna nedan.

Skär kycklingen eller lövbiffen i strimlor. Strimla purjolöken och blanda med köttet i en skål. Blanda ihop soja, mirin, vitlök, sesamolja och farinsocker och häll över köttet (har man bråttom så tar man teriyakisås istället, funkar det med :-) ). Ställ åt sidan och låt marinera en stund.

Pressa vitlöken och blanda med sesamoljan, risvinägern, farinsockret och chiliflakes i en skål. Strimla gurkan och blanda runt med marinaden.

Pressa vitlöken och blanda med sesamoljan i en skål. Lägg i de avrunna böngroddarna och blanda runt. Strössla sedan över sesamfröna.

Strimla moroten och isbergssalladen fint.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet tillsammans med marinaden tills det är färdigt.

Ta fram fyra skålar och när riset är klart lägger du upp det med hjälp av en kopp eller ett decilitermått mitt i skålen. Fördela grönsakerna var för sig runt riset, som en stjärna ungefär.

Hetta nu upp olja i stekpannan igen och stek de fyra äggen. Medans äggen steker lägger du upp köttet ovanpå riset och precis innan servering lägger du på ett ägg ovanpå alltihop.

Servera!

Smaklig måltid!








onsdag 12 oktober 2016

Mammas drömmar



De här kakorna, kan fortfarande drömma om mammas drömmar, så goda! Risken är att man äter lite för många kanske de är så att säga försvinnande goda :-) Tittar man i sju sorters kakor heter kakorna Ökensand men de är verkligen drömmar!!!!

Ingredienser ca 50 st
200 g smör
2 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn matfettet och låt det kallna.Rör matfett, socker, vaniljsocker och hjorthornssalt pösigt.





Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Rulla runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem kallna på plåten.


Njut!



måndag 10 oktober 2016

Pasta Carbonara

Skidåkningsmat eller efter träningsmat eller när man är sugen på något gott! Jag hittade Paolo Robertos recept och det är precis den smaken jag minns från Italien!



Ingredienser 4 portioner
400 g spagetti
4 ägg
1 vitlök
1 msk olivolja
2 msk smör
1 paket bacon
0,75 dl riven parmesan
0,75 dl riven pecorino
Svartpeppar

Koka upp vattnet till pastan och salta vattnet.

Medan vattnet kokar upp skär eller klipper du baconet i mindre bitar och skala vitlöksklyftan. Knäck äggen i en skål och vispa upp med en gaffel. Riv osten och blanda i hälften av osten med det uppvispade ägget.

Lägg pastan i pastavattnet och koka enligt anvisning.

Ta en stor stekpanna och smält smör och olivolja. Lägg i den hela vitlöksklyftan och baconet och fräs det på medelvärme i ca 5 minuter. Plocka upp vitlöksklyftan och släng den.

När pastan är klar, häll av vattnet och häll pastan i den stora stekpannan och rör runt.

Ta bort pannan från värmen. Häll i ägg- och ostblandningen och rör runt ordentligt och häll sedan i resten av osten och rör runt igen.

Krydda med ordentligt med svartpeppar.

Klart att servera!

lördag 8 oktober 2016

Förälskade kräftstjärtar

Mmmm, detta är gott och lite lyxigt 😊 Går att äta till vardags med t ex lite spagetti eller som lite lyxigare helgmat med ris.



Ingredienser 4 portioner
1 burk kräftstjärtar i spad
1 burk creme fraiche saffran och tomat
2 tsk Santa Maria Seafood & Fish
15 st plommontomater.
Salt och peppar

Lägg kräftstjärtarna i en som och låt rinna av. Smält creme fraiche på medelvärme i en kastrull, när den här blivit såsig, krydda upp med Santa Maria Seafood & Fish. Lägg i kräftstjärtarna och värm upp försiktigt så att de inte blir sega. Smaka av, tillsätt salt och peppar efter smak. Precis innan servering lägger du i plommontomaterna.

Servera med spagetti eller ris och en god sallad.

Var så god!


Sous vide

Oj, hoppsan.... råkade beställa en sous vide på nätet. Har funderat länge på om jag skulle ha en, många vänner har pratat sig varma om just detta så nu köpte jag en... Den jag har är en värmare som man sätter på en kastrull eller annat kärl och som man sen ställer in temperaturen med. Först vacumpackar man köttet och sedan steker man på det hastigt i stekpannan




Just i dag prövar vi entrecote. Saltade och pepprade köttet innan vacumpackningen. Har ställt in temperaturen på 56 grader och lagt i köttet och att det har legat i vattenbadet i en timme och sedan en snabbvända på grillen.




Det blev sååå gott!! En riktig höjdare! Otroligt smakrikt kött. Serverades med pommes och persiljesmör!

Godaste svampsåsen!

Alltså denna är så god! Jag hittade det här receptet på Bloggen Matplatsen (kolla in den bloggen, mycket smarriga recept!) och där heter den Murkelsås. Nu är vi inte jätteförtjusta i murklor hemma hos oss så vi har gjort den på annan svamp, t ex champinjoner eller kantareller och det blir ljuvligt gott!


Ingredienser 4 portioner
 1 st schalottenlök
5 st normalstora champinjoner eller kantareller
1/2 msk maizena redning
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 tsk soja
1-2 tsk sockersalt & vitpeppar
Hacka champinjoner och scharlottenlök fint (eller använd en hacker som jag gör). 
 Smält smöret och fräs scharlottenlök och svamp.

 
Strö över socker och fortsätt att fräsa en stund. Pudra över maizena. 
Häll på grädde och smula i buljongtärning. Koka såsen på medelvärme under omrörning i minst 15 minuter. 
  
Smaka av med soja, salt och peppar.
Serveras till en god biff, grillat, lax eller ja vad som helst som passar med svamp 😊 


torsdag 6 oktober 2016

Farfar Bosses lingonparfait

Den här parfaiten (heter det så?) brukar min svärfar göra till födelsedagsmiddagar. Såå gott. Friskt, sött och syrligt på samma gång. Bra avslutning på en god middag helt enkelt!




Ingredienser
3 äggulor
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde
1/2 l (250g) färska eller frysta lingon

Vispa gulor och socker pösigt med elvisp. Vispa grädden i en annan skål. Vänd ner vispgrädden i äggsmeten försiktigt. Mosa lingonen (spar några till serveringen) lätt med gaffel och sockra lite på dem och rör försiktigt ner dem i smeten.

Klä en form på ca 1,5 liter (jag brukar ta en avlång form) med plastfolie och häll i smeten. Täck formen med plastfolie och ställ i frysen i ca 3 timmar.

Ta fram glassen ca 45 minuter till 1 timme innan servering och ställ den i kylskåpet. Ta av folien och stjälp upp parfaiten på ett uppläggningsfat. Strö över lite sockrade lingon innan servering.

Varsågod!



torsdag 22 september 2016

Evas cataplana

Jag har bott i Lissabon i 1 1/2 år och vi  tillbringade ganska många somrar i Portugal när jag var liten, bland annat i Estoril, Sao Martino, Albufeira och Alvor och min favoriträtt förutom grillad krabba var nog Cataplana.



I rätten ingår både fläskött, korv och musslor, vilket är en lite spännande kombination. Det finns lika många olika sorters Cataplana som det finns kockar så det här är en variant!

Ingredienser 4-6 portioner
900 g magert benfritt fläskkött
1 nätpåse (1 kg) blåmusslor
250 g chorizo
100 g rökt skinka
3 gula lökar
1 spansk peppar
5 hela tomater
3 1/2 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
3 lagerblad
2 tsk paprikapulver
1 röd paprika
2 1/2 tsk salt
1 1/2 dl persilja

Sätt ugnen på 225 grader.

Skrubba musslorna noga och ta bort "skägget" och ta bort de musslor som inte har slutit sig.

Skär fläskköttet i 2x2 cm stora tärningar. Tärna fläsket och skiva chorizon.

Stek fläskköttet, chorizon och skinkan. Häll över alltihop i en stor ugnsfast form.

Hacka löken, vitlöken, tomaterna, den spanska pepparn. Fräs sedan lök, spansk peppar och vitlök och häll sedan på vitt vin, tomaterna, paprikan och paprikapulvret. Blanda i persiljan och häll sedan hela blandningen över köttet. Stick ner musslorna med "gångjärnet" neråt i formen och ställ sedan in formen i ugnen i ca 20 minuter. Ta bort de musslor som inte har öppnat sig.

Smaka av med salt och peppar.

Serveras med vridna baguetter eller t ex sockerbolagets stora matbröd och en god sallad!

tisdag 20 september 2016

Asiatisk lax

Ett av våra återkommande middagsönskningar här hemma. Receptet fick jag av min kollega Annika för säkert 10 år sedan men det är gott och det går fort samtidigt som det känns lite festligt!

Ingredienser 4 portioner
4 bitar skinn- och benfri lax ca 500 gram
1 tsk salt
1 tsk mald ingefära
1 tsk farinsocker
1 msk pressad lime
1-2 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
1/2 msk hummerfond
1 tsk franska örter
1/2 msk sweet chilisås
Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj en ugnssäker form och lägg i laxbitarna.
Blanda salt, ingefära, farinsocker och pressad vitlök i en skål.

Häll limesaften över laxen och fördela kryddblandningen jämt över fisken.

Blanda grädde, hummerfond, franska örter och sweet chilisås i en skål och häll sedan blandningen runt om laxen.

Sätt in laxen i ugnen i ca 15 minuter.

När laxen står i ugnen, woka lite paprika i olika färger samt strimlade morötter i hoisinsås.När laxen är klar servera laxen med ris samt de wokade grönsakerna.

Smaklig måltid!


torsdag 15 september 2016

Marcos förkylningskur

Min dotter har ett par simtränare som heter Marcos och Trotte och i förkylningstider så blandar de denna till simmarna i förebyggande syfte och de rekommenderas att dricka den om de har blivit förkylda. Vet inte hur bra den fungerar egentligen men nog skrämmer den bort en och annan bacill!



Ingredienser
1,5 l vatten
6 cm ingefära (delad i mindre bitar)
2-3 klyftor vitlök
Saften av 1 lime eller citron (för godare smak)

Koka upp vattnet med ingredienserna i och låt dra i 5-10 minuter. Drick en kopp då och då, min dotter brukar ha i lite honung också för att få bättre smak.




lördag 10 september 2016

Charlottas älsklingssvampsoppa

Den här soppan serverade jag min extrasyster Charlotta för säkert 5-6 år sedan och hon har inte slutat prata om den än... den är sååå god! Receptet fick jag från ett matlagningsevent på Hufvudsta gård för länge sedan.

Svampsoppa med ravioli
Ingredienser 4 -10 portioner beroende på om det är förrätt eller huvudrätt
400 g Karl-Johanssvamp
200 g champinjoner
2 scharlottenlökar
1 dl madeira
5 dl kycklingbuljong
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
Färsktimjan
Salt och peppar

1 paket färsk svampravioli

Rensa svampen och grovhacka den och scharlottenlökarna. Fräs i alltihop i en kastrull med lite smör och bränn av med madeiran. Blanda i resen av ingredienserna och koka i 15 minuter eller tills allt är mjukt. Mixa sedan soppan slät och smaka av med salt och peppar.

Koka upp vatten och salt och tillaga svampraviolin enligt anvisningen på paketet. När raviolin är klar fördelas den ut på tallrikarna och soppan hälls över. Servera gärna ett rustikt bondbröd till.

Smaklig måltid!




fredag 9 september 2016

Vår lysningsmiddag...

OK, det här var några år sedan... egentligen väldigt länge sedan :-) men den här rätten är riktigt god! Receptet fick jag av min kollega Malin som gifte sig samma år som vi!

Savoyglob med lax och hälleflundra
Ingredienser 6-10 portioner
650 g laxfilé
650 g hälleflundra
1 savoykålshuvud
Fisken skärs i kuber och läggs i marinaden minst 1 timme

Marinad
1 msk rapsolja
1 msk pressad citronsaft
2 tsk socker
2 tsk salt
1 knippe dill

Vitvinssås
4 st scharlottenlökar
4 dl fiskbuljong
3 dl vitt vin
7 dl grädde

Blanda marinaden till fisken och lägg ner fiskkuberna i denna.

Undertiden förvälls savoykålsbladen i kokande saltat vatten i två minuter.

Sätt på ugnen på 175 grader.

Lägg fiskblandningen på savoykålsbladen och gör små knyten och lägg i en ugnssäker smord form (se till att skarven är neråt). Hit går det bra att förbereda.

Sätt in knytena i ugnen i ca 15 minuter. Fisken ska vara precis klar.

Fräs scharlottenlöken i en kastrull och häll på buljong, vitt vin och grädde och låt koka lätt i ca 30 minuter.

Häll på den varma såsen i formen.

Servera rätten med ris eller pressad potatis samt en god sallad






måndag 29 augusti 2016

Lax, familjens favoritfisk!

I vår familj så äter vi nog mest lax om vi pratar fisk, självklart annat också men lax är nog favoriten och den äter vi på längden och tvären :-)



Det här är en snabb variant som passar både till fest och till vardags. Dessutom innehåller den broccoli vilket är en annan favorit. Receptet kommer från Buffé

Lax med pankotäcke, broccoli och ingefärssmör
600g laxfile i bit
1 msk vita sesamfrön
2 msk svarta sesamfrön
1/2 del panko
500 g broccoli
rapsolja
salt och peppar

50 g smör
1 msk finriven ingefära
1 tsk finrivet limeskal
1 riven vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda sesamfrön, panko och 3 msk olja i en skål. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Fördela sesam- och pankotoppingen över laxen.

Skär broccolin i buketter om du har färsk broccoli annars så kan man använda fryst broccoli. Fördela broccolin runt om laxen.

Ställ laxen i mitten av ugnen i ca20 minuter tills laxen är klar och broccolin har fått lite färg.

Blanda smöret med ingefäran, limeskalet och vitlöksklyftan och lite salt. Klicka ut smöret över broccolin och låt det smälta.

Servera med ris och lite färska tomater


fredag 12 augusti 2016

Agnetas päronmarmelad

Agneta är en av mammorna i mammagruppen och hon gör en jättegod päronmamelad med vanilj. Vi får tyvärr inga päron på vårt träd hemma men man kan ju alltid köpa :-)

Detta recept ger ca 2 kg marmelad
1 kg fasta päron
2 citroner
1 vaniljstång
1,3 kg socker
1 flaska certo (går säkert att använda syltsocker också men det har jag inte provat än)

Skölj och kärna ur päronen och skär frukten i små bitar. Skölj citronerna och skala och strimla skalen (jag brukar ta bort det mesta av det vita, kan bli lite besk smak annars). Pressa ur citronsaften.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

Blanda frukten, citronen och vaniljstången och vaniljfrön i en stor kastrull. Låt småkoka i 5 minuter eller tills frukten börjar bli mjuk.

Tillsätt sockret och koka upp under omrörning så att sockret löser sig helt. Stormkoka sedan allt i 1 minut under fortsatt omrörning.

Tag kastrullen från värmen och rör ner Certo. Skumma och rör sakta i marmeladen i 5 minuterså att frukten hindras från att flyta upp.

Vill man använda koncerveringsmedel häller man i det nu annars håller den sig länge i kylskåp.

Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar.

onsdag 3 augusti 2016

Läskande sommardricka

Sonen önskade sig en sådan där burk med kran i som är så poppis. Så nu har vi experimenterat lite 😊. Blandade ihop denna goda dricka

Ingredienser 3,5 l
1 l Indian tonic water
2 l Bobs lemonad med fläder och citron
0,75 dl röd saft
1 ekologisk citron
1 l iskuber

Skölj och skär citronen i skivor. Blanda alla ingredienser och häll i behållaren. Häll på isen. 

Tips! 
Sätt en tehuva eller en mjuk brödpåse i tyg ovanpå kärlet så håller sig drickan riktigt kall i många timmar! 

fredag 22 juli 2016

Varm korv i termos

Det här är perfekt om man så ska ut på sjön eller om man vill äta lunch i backen när man åker skidor eller bara är ute i naturen!

Termos funkar men mattermos är bättre! Självklart går det att göra i gryta också men glöm inte lagerbladet och kryddpepparn, blir mycket godare då!

Ingredienser 4 portioner
8 varmkorvar (t ex Lithells eller Sorunda)
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
kokande vatten.


Stoppa korvarna i en termos och lägg i lagerblad och kryddpeppar fyll upp med kokande vatten och sätt på locket på termosen. Nu tillagas korvarna i väntan på lunchdags 😊

Servera med korvbröd, ketchup, senap, majonnäs, torkad lök eller vad ni vill ha på!


 
 


torsdag 21 juli 2016

Honungs- och timjanrostade nötter och frön

Det här receptet hittade jag i tidningen Allt om Mat. Lite sött, starkt, knaprigt och salt!. Försvinnande gott... Det som blir över kan man strössla över t ex en sallad, om det blir något över vill säga :-)

Ingredienser ca 15 dl nötmix
4 msk olivolja
4dl sötmandel
2,5 msk flingsalt
4 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
2 tsk chiliflakes
6 dl saltade cashewnötter
4 msk hackad färsk timjan
2 msk flytande honung

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötter, kärnor, mandel och frön på en bakplåtsklädd långpanna. Rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter tills blandningen har fått gyllenbrun färg.

Blanda timjan, olja, honung, salt och chiliflakes i en bunke, häll över nötblandningen och blanda runt ordentligt (man kan blanda direkt på plåten också men jag tycker inte att det blir tillräckligt blandat). Häll ut blandningen på plåten igen och rosta ytterligare 10 minuter. Ta ut plåten och låt nötblandningen kallna.

Jag brukar hälla upp blandningen i en stor burk med patentlock och bara lägga dit en sked vid serveringen så kan man ta så mycket man vill ha!


onsdag 20 juli 2016

Charlottas snabba grillsås!

Charlotta gör mycket god mat och helt suverän på såser! Den här såsen är något vi gör ofta hemma, till kyckling, fläskfile, lax eller sallad!

Ingredienser 4 portioner
2 dl creme fraiche eller turkisk yogurt
3 - 4 msk sweet chili sås
salt och peppar.

Lägg creme fraichen eller yogurten i en skål, häll på sweet chili, rör runt och smaka av med salt och peppar. Klart att servera!

tisdag 19 juli 2016

Hoppande jävlar.... och Vassa oliver

Nu är jag mycket inne på drinktilltugg tror jag :-) Tror att det är värmen som gör att det är extra gott med lite salt till något att dricka. Det här tilltuggen passar bra både sommar och vinter! Varmt, salt och sött samtidigt.... bara namnen gör det dessutom kul :-)

Hoppande jävlar
Ingredienser 20 st
20 katrinplommon eller dadlar
10 skivor bacon
20 tandpetare

Sätt ugnen på 200 grader. Dela baconskivorna i två.

Kärna ur dadlarna med en liten kniv om du använder det. Rulla in varje katrinplommon/dadel i en baconbit och färst med en tandpetare.

Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och stek dem i mitten av ugnen i ca 6 minuter tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera sedan ljumma!

Vassa oliver
Ingredienser 20 st
20 st stora gröna oliver med pimiento eller chili (beror på hur starkt du vill ha det)
1 paket smördegsark (fyrkantiga paketet)

Sätt ugnen på 200 grader. Dela varje smördegsark i 6 bitar och klä in varje oliv så att hela oliven är täckt. Lägg oliverna på en bakplåtsklädd plåt och baka dem i ugnen ca 6 minuter till se har fått en gyllenbrun färg. Kan serveras både ljumma och kalla.

Passar utmärkt till iskallt iste eller en dry martini, eller ja förresten till vad som helst ;-)


Morfar Bosses ravioli på burk

Som sagt min pappa var inte jättebra på det här med mat men han kunde koka ägg, koka te, blanda drinkar, göra världens godaste ice cream soda och värma ravioli på burk...  han kunde nog lite mer men det var detta som utmärkte sig!

Ravioli på burk har jag inte ätit sedan jag bodde hemma hos mina föräldrar, alltså väldigt länge sen. Fick nog lite mycket av det där då men nu hade min man köpt det som reservmat till båten... och igår regnade det hur mycket som helst och blåste och var allmänt otrevligt väder och vi frös så det var bara att ta fram ravioliburken och värma den och ååh vad gott det blev!!

Alltså väldigt enkelt.... öppna burken häll den i en kastrull och värm eller gör som min pappa koka upp vatten och värm maten i vattenbad (mindre disk så 😊) Jag använde kastrull för det lutade så att saker åkte både hit och dit i båten.


Voila! En helt ok lunch när man är stelfrusen!




söndag 17 juli 2016

Tre grillsåser

Den här såserna hittade jag på recept.nu när vi skulle ha grillsås hemma. Lätt att röra ihop och kul att kunna servera lite olika hemmagjorda såser!

Mild BBQ sås
1 liten flaska chilisås
saften av en 1/2 citron
1 tsk curry
1/2 vitlöksklyfta

Blanda helt enkelt chilisåsen med citronsaften och curryn och pressa i den halva vitlöksklyftan och rör om!

Chili BBQ sås
2 dl chilisås
1 tsk spiskummin
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk paprikapulver
2 tsk worcestershiresås
0,5 tsk chilipeppar

Häll allt i en kastrull och rör om. Låt puttra i 5 minuter. Låt svalna, häll upp och servera!

Sötsur grillsås
2 dl ananasjuice
0,5 dl äppelcidervinäger
1,5 msk socker
2 tsk hackad färsk ingefära
1,5 dl hönsbuljong
1,5 msk majsstärkelse.

Blanda ananasjuice, vinäger, socker, ingefära och hönsbuljong i en kastrull och koka upp. Låt puttra i ca 5-6 minuter. Blanda ut 1,5 msk majsstärkelse i lite vatten och häll i kastrullen. Koka upp och låt koka i ca 3 minuter till. Låt svalna, häll upp och servera!







lördag 16 juli 2016

Caiperinha

Min favoritdrink tror jag! Sött, syrligt och friskt samtidigt.



Ingredienser 1 glas
1 lime
1,5 msk råsocker
Is
3 cl Pitu (sockerrörsbrännvin)

Tvätta limen noggrant och dela den i 8 bitar. Lägg limen i ett stadigt glas, alternativt en mortel om man är rädd om glaset. Häll i sockret och moddla eller mortla limen så att den saftar sig. Fyll upp glaset med is och häll över Pitun och rör om.




fredag 15 juli 2016

Somrig jordgubbsdrink!

Den här drinken smakar verkligen sommar! Smakar lika gott med alkohol som utan!

Till 4 glas
1 dl vatten
1 dl socker
jordgubbar
1 citron
1 nypa finmald svartpeppar
vodka om man vill annars utan
is
2 flaskor sockerdricka (á 33 cl)

Koka upp vatten och socker till en sockerlag och kyl den noga. Rensa och skiva jordgubbar. Pressa citronen.

Fördela jordgubbar, sockerlag och citronsaft i 4 glas och peppra lite ovanpå. Häll i vodka om så önskas. Hit går att förbereda!

Fyll glasen med sockerdricka och is strax före serveringen.

Drick och njut, kanske tillsammans med lite chilinötter som ni hittar här

onsdag 13 juli 2016

Souvlaki med stekt ris och tsatsiki

Det här påminner om mina somrar som barn, när vi var i Grekland.... bara härliga minnen ❤. Vi sitter på en taverna någonstans uppe i bergen. Man är varm och skön i hela kroppen och ganska så hungrig efter en heldag på stranden. Beställer in grekisk sallad, tsatsiki och souvlaki... mmmm

Souvlaki
Ingredienser 4 portioner
800 gram kycklinglårfile eller fläskfile
1 gul lök
2 gröna paprikor
2 citroner
2 msk olivolja
1 st honung
salt och peppar

Blanda olivolja, honung, saften från 1/2 citron, salt och peppar i en skål som är tillräckligt stor för att få plats med köttet. Skär köttet i mindre bitar, ca 2 x 2 cm. Lägg köttet i skålen och blanda runt. Matinera i 30 minuter. Klyfta löken och skär paprikorna i ca 2 x 2 cm stora bitar. När köttet har marinerat klart trä upp kött varvat med grönsaker på spett  och grilla tills köttet är klart!

Stekt ris
2 dl basmatiris eller jasminris
2 msk Flingsalt
3 msk olivolja

Koka riset enligt anvisning. När riset är klart, hetta upp olivoljan i en het stekpanna och stek sedan riset under omrörning tills riset börjar blir varmt och lite gyllene. Smaksätt med flingsalt.

Tsatsiki
2 dl turkisk yogurt
1 vitlöksklyfta
1/2 gurka
salt och peppar

Riv gurkan och krama ur vattnet ur gurkan. Blanda gurkan med yogurten, pressa i vitlöksklyftan och rör runt. Smaka av med salt och peppar.

Grekisk sallad
2 stora biff tomater
1/2 gurka
1 fetaost
2 tsk olivolja
oregano
salt och peppar.

Skär tomaten i skivor och lägg på en tallrik. Skala gurkan och skär i skivor. Skär fetaosten i kuber och strössla över. Ringla över oljan och sakta och peppra. Klart!

tisdag 12 juli 2016

Grillad fetaost med tomater

Detta är ett enkelt tillbehör till grillat eller varför inte som tillbehör till en sallad!

Ingredienser 4 portioner
1 fetaost
2 tsk olja
oregano

Ta en bit folie och pensla på lite olja mitt på folien, motsvarande storleken på fetaosten. Lägg på ost och ringa över resterande olja och häll över lite oregano. Stäng foliepaketet  så att det är helt tätt och lägg på grillen i ca 5 minuter. Öppna paketet och dela på fyra. Osten har nu fått en helt annan smak än vanlig kall fetaost 😊


måndag 11 juli 2016

Blomflugornas fiende!

Så här års kommer det alltid blomflugor hur man än gör! Hittade denna blandning, Saft of Death, på Karins miljöblogg och den funkar! Uppdaterade den lite och tog 24% ättika i stället för 12% och då har även vanliga flugor strykt med.... inte helt fel

1 msk outspädd jordgubbssaft eller blandsaft
2 tsk ättika
2 tsk vinäger
1 tsk honung
lite vatten
2-3 droppar handdiskmedel

Blanda saften, ättikan, vinägern och honungen. Späd med lite vatten och droppa 2-3 droppar handdiskmedel i. Ställ glaset eller skålen där flugorna är och flugorna dras till den söta doften och eftersom diskmedlet tar bort ytspänningen så drunknar flugorna i blandningen. Effekten kommer redan efter ett par timmar, men jag brukar låta skålen stå ett par dagar för att även fånga ev nykläckta små blomflugor. Nu verkar det ju vara en bra flugfångare även för vanliga flugor så det skadar inte att ha en skål stående framme mer eller mindre hela tiden under juli och augusti.

Spansk tortilla med Charlottas kantareller

Det här är en perfekt sommarlunch! Jag och Charlotta var ute på en kvällspromenad och hittade lite sommarkantareller och idag blev det alltså en klassisk spansk tortilla (ugnsomelette) med svenska kantareller! Går ju självklart att använd annan svamp också.


Ingredienser 4 portioner
500 g potatis
10 cm purjolök
3 dl hackad svamp
2 msk smör
1 msk olivolja
en nypa socker
salt och peppar

3 ägg
0,5 dl grädde
salt och peppar

Värm ugnen till 175 ° C. Skiva potatisen och stek den i smör och olja så att den får fin färg. Krydda med salt och peppar. Skala och hacka purjolöken fint och skär svampen i mindre bitar.

Stek svampen så att den får fin yta, tillsätt purjolöken och stek den mjuk. Krydda med salt och peppar och en liten nypa socker. Blanda svampen och löken med potatisen och lägg blandningen i en smord pajform.

Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem med grädden, krydda med salt och peppar. Häll äggsmeten över blandningen i pajformen och blanda försiktigt.

Grädda i ugnen tills äggen stannat och tortillan fått fin färg, det tar ca 15-20 minuter. Känn efter med en potatissticka om omeletten är klar. Ta ut och låt den svalna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Servera med en god sallad!



Blir det något över så skär tortillan i mindre bitar och servera kall som drinktilltugg tex till ett glas sangria eller ett glas vitt vin.

söndag 10 juli 2016

Het chili i värmen!

Det är sommar och varmt och vi hade kött i frysen och kände inte för vanlig köttgryta så det blev chili! Vilken chili sen! Mustig och stark så svetten lackade men ändå inte obehagligt stark. Receptet är i grunden Marcus Aujalays bok "Höst- och vintermat" men jag hade inte alla ingredienser så jag justerade lite :-)



Ingredienser 8 port

1600 g Nötkött
4 msk Matolja
300 g Rökt skinka eller bacon
4 st Gul lök
4 st Klyftor vitlök
2 st Röd chilipeppar
4 msk Tomatpuré
2 msk Kakao
2 msk Spiskummin
2 tsk Paprikapulver
2 tsk Timjan - torkad
2 tsk Oregano - torkad
2 tsk Chiliflakes
4 st Lagerblad
800 g Passerade tomater
5 dl Öl 
2 dl BBQ-sås
8 dl Vatten
2 krm Salt
2 krm Malen Svartpeppar

Till servering
4 st Kvisttomater
4 st Avokado
1 st Rödlök
2 paket salladsmix
1 st krukor Färsk Koriander
2 pkt Tortilla Wrap


Skär högreven i grova bitar och sidfläsket i små tärningar. Finhacka löken och chilipepparn, riv vitlöken. Bryn köttet runt om på hög värme i olja i en gryta. Tillsätt fläsk, lök, vitlök och chili och blanda runt. Blanda ner tomatpuré, kakao och kryddor. Hacka de konserverade tomaterna. Häll på tomater, öl, barbequesås och vatten. Krydda med lite salt och peppar.

Låt sjuda under lock cirka 2 timmar. Rör då och då. Ta av locket och låt koka ihop tills köttet är helt sönderkokt, cirka 30 minuter. Chilin ska vara rejält ihopkokt och kladdig. Smaka av ytterligare en gång med salt och peppar.

Servera med sallad, grönsaker, koriander och tortillabröd.

Smaklig måltid

fredag 8 juli 2016

Mormors ost och skinkpaj

Åh denna! Den är sååååå god. Vi brukar äta den i mellandagarna och då tar vi resterna av julosten och julskinkan men den är fantastiskt god även på sommaren med en fräsch sallad!



Ingredienser 4 port
Pajdeg
2 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten

(Eller så är man lat som jag var idag och köpte färdig smördeg... 😉)

Fyllning
2 ägg
2 dl vispgrädde
150 g ost hälften riven och hälften i tärningar
150 g rökt skinka i tärningar

Lägg mjöl och smör i en skål och finfördela smöret i mjölet med fingrarna. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den sen vila i kylskåpet minst 1 timme.

Ta en springform eller pajform (22-24 cm diameter) till pajen. Kavla ur degen till en cirkel och täck formen, var noga med att trycka fast degen i vinkeln mellan formens botten och sida. Skär bort överbliven deg runt kanten.

Sätt ugnen på 250 grader och låt pajskalet vila i 15 minuter innan det stoppas in i ugnen, då håller det formen bättre. Nagga botten med en gaffel. Klä sedan pajskalet med oljad ugnsfolie och grädda i 12-15 minuter.

Gör i ordning fyllningen under tiden. Blanda ihop grädde och ägg och vispa samman. Skär skinkan och hälften av osten i tärningar och riv resterande ost. Blanda ihop äggblandningen med skinkan och osten.

Ta ut pajen och sänk temperaturen till 225 grader. Häll fyllningen i pajformen och in i ugnen igen i 15-20 minuter tills äggblandningen har stelnat.

Servera pajen varm eller kall med en god sallad till.



torsdag 30 juni 2016

Pastasallad

Familjens favoriträtter skulle vi nog kunna säga. Sonen vill även ha den på julbordet men jag tror nog den passar bäst på sommaren, på picknick, i båten eller bara som en sommarmiddag.



Ingredienser 4 portioner
250 g pastaskruvar, t ex fusilli
1 påse blandad sallad
20 körsbärstomater
1/2 gurka
1 avocado
1 paprika
en nypa rabarberskott
en nypa ärtskott
200 g broccoli
1 paket fetaost
250 g skinka i bit eller parmaskinka

Koka pastan enligt anvisning. Skölj sedan pastan i kallt vatten och tillsätt 1 msk matolja och 1/2 tsk italiensk salladskrydda.

Koka broccolin enligt anvisning och kyl av.

Skölj salladen, ärtskotten och rödbetsskotten och torka ordentligt och lägg i en stor skål eller på ett stort fat. Skär gurka, tomat, paprika, äpple och avokado i mindre bitar och blanda med salladen. Häll på pastan och broccolin. Skär skinkan och fetaosten i små tärningar och blanda runt allt.

Klart att servera!

Servera med t ex lite mandel och fröblandning ovanpå. Receptet på det hittar ni här! .