torsdag 22 september 2016

Evas cataplana

Jag har bott i Lissabon i 1 1/2 år och vi  tillbringade ganska många somrar i Portugal när jag var liten, bland annat i Estoril, Sao Martino, Albufeira och Alvor och min favoriträtt förutom grillad krabba var nog Cataplana.



I rätten ingår både fläskött, korv och musslor, vilket är en lite spännande kombination. Det finns lika många olika sorters Cataplana som det finns kockar så det här är en variant!

Ingredienser 4-6 portioner
900 g magert benfritt fläskkött
1 nätpåse (1 kg) blåmusslor
250 g chorizo
100 g rökt skinka
3 gula lökar
1 spansk peppar
5 hela tomater
3 1/2 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
3 lagerblad
2 tsk paprikapulver
1 röd paprika
2 1/2 tsk salt
1 1/2 dl persilja

Sätt ugnen på 225 grader.

Skrubba musslorna noga och ta bort "skägget" och ta bort de musslor som inte har slutit sig.

Skär fläskköttet i 2x2 cm stora tärningar. Tärna fläsket och skiva chorizon.

Stek fläskköttet, chorizon och skinkan. Häll över alltihop i en stor ugnsfast form.

Hacka löken, vitlöken, tomaterna, den spanska pepparn. Fräs sedan lök, spansk peppar och vitlök och häll sedan på vitt vin, tomaterna, paprikan och paprikapulvret. Blanda i persiljan och häll sedan hela blandningen över köttet. Stick ner musslorna med "gångjärnet" neråt i formen och ställ sedan in formen i ugnen i ca 20 minuter. Ta bort de musslor som inte har öppnat sig.

Smaka av med salt och peppar.

Serveras med vridna baguetter eller t ex sockerbolagets stora matbröd och en god sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar