fredag 12 augusti 2016

Agnetas päronmarmelad

Agneta är en av mammorna i mammagruppen och hon gör en jättegod päronmamelad med vanilj. Vi får tyvärr inga päron på vårt träd hemma men man kan ju alltid köpa :-)

Detta recept ger ca 2 kg marmelad
1 kg fasta päron
2 citroner
1 vaniljstång
1,3 kg socker
1 flaska certo (går säkert att använda syltsocker också men det har jag inte provat än)

Skölj och kärna ur päronen och skär frukten i små bitar. Skölj citronerna och skala och strimla skalen (jag brukar ta bort det mesta av det vita, kan bli lite besk smak annars). Pressa ur citronsaften.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

Blanda frukten, citronen och vaniljstången och vaniljfrön i en stor kastrull. Låt småkoka i 5 minuter eller tills frukten börjar bli mjuk.

Tillsätt sockret och koka upp under omrörning så att sockret löser sig helt. Stormkoka sedan allt i 1 minut under fortsatt omrörning.

Tag kastrullen från värmen och rör ner Certo. Skumma och rör sakta i marmeladen i 5 minuterså att frukten hindras från att flyta upp.

Vill man använda koncerveringsmedel häller man i det nu annars håller den sig länge i kylskåp.

Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar