lördag 22 oktober 2016

Halloweenfesten med mammagruppen

Varje höst de senast 13 åren har vi firat Halloween tillsammans i mammagruppen. Alla respektive, barn och syskon är med och vi har varit lite här och där, ett år var vi på vandrarhem i Trosa, de allra flesta gångerna har vi varit hos A och P och senaste gången var vi på värdshuset vid Tullgarn. Vi brukar laga en god middag och sedan ordna spökvandring på olika sätt. Och självklart klär vi ut oss!

Det första året vi hade Halloweenfesten tillagade vi denna middag; Koriander- och mandelkyckling med molessås och avslutade med Spindelkaka. Ursprungsreceptet är gjort på fläskfilé och kommer från Allt om Mat. På den tiden var vi alla mammalediga och fläskfilé var dyrt så vi tog kyckling i stället och det funkar alldeles perfekt!

Koriander- och mandelkyckling med molesås
Ingredienser 8-10 personer
2 kg kycklinglår med ben
1/2 msk soja
2 msk flytande honung
100 g mandelspån
1/2 dl grovt stötta korianderfrön
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk mald svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla köttet med soja blandat med honung. Hacka mandelspånen i mindre bitar. Blanda mandel, korianderfrön, salt och peppar och klappa in det på kycklingen. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form och tillaga ca 40 minuter i ugnen, kolla med termometer att kycklingen är helt klar.

Molesås
2 hackade gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 torkad anchochili
1 röd spansk peppar
2 tomater
2 msk rapsolja
2 msk koncentrerad kycklingfond
4 dl vatten
6 hela kryddnejlikor
1 kanelstång
1 dl russin
2 tsk maizena
1 dl vatten
25 g smör
25 g mörk choklad
1/2 msk farinsocker
2 krm salt

Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och finhacka anchoshili och spansk peppar. Hacka tomaterna.

Fräs lök, vitlök och peppar i olja i en kastrull i 2-3 minuter. Tillsätt tomater, fond, vattnet, nejlikor, kanelstång och russin. Låt koka under lock i ca 40 minuter.

Sila och häll tillbaka fonden i kastrullen. Rör ut maizenan med 1 dl vatten och rör ner det i fonden. Låt koka 2-3 minuter under omrörning. Rör sedan ner smör och choklad. Smaka av såsen med socker och salt.

Servera vildris alternativt vanligt ris till kycklingen och en god sallad så klart!

Spindelkaka
Denna kaka har en svart glasyr som är gjort av lakrits. Spindelnätet spritsas sedan ovanpå. Denna kaka är bra att förbereda för då blir den saftigare men glasyren gör mansamma dag som man ska servera den!

Ingredienser
200 g pumpa (3 dl riven pumpa) eller motsvarande mängd riven morot
50 g smör
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 msk färsk riven ingefära
3 dl vetemjöl (180 g)
1 msk kanel
2 tsk bakpulver

Lakritsglasyr
2 msk strösocker
2 msk vatten
8 st lakritskäck (godis)
25 g smör
1 dl florsocker

Vit kristyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och riv pumpan/morötterna. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och blanda ner pumpan/morötterna, smör och ingefära.

Blanda mjöl, kanel och bakpulver och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Koll att kakan är klar med en gaffel.

Glasyr
Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och rör sedan ner Käcken. Rör tills lakritsen har smält. Blanda ner smör och florsocker. Låt svalna något. Bred ut lakritsblandningen på kakan.

Blanda sedan florsocker och vatten till den vita kristyren till en ganska fast konsistens. Spritsa ett spindelnät på lakritsglasyren.

Varsågod

Sen har vi förstås haft massor med annat bus för oss som spindelmaränger, avklippta marsipanfingrar, svart spagetti med bloood, blodig hand i bålskålen mm men de recepten kommer senare :-)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar