fredag 9 september 2016

Vår lysningsmiddag...

OK, det här var några år sedan... egentligen väldigt länge sedan :-) men den här rätten är riktigt god! Receptet fick jag av min kollega Malin som gifte sig samma år som vi!

Savoyglob med lax och hälleflundra
Ingredienser 6-10 portioner
650 g laxfilé
650 g hälleflundra
1 savoykålshuvud
Fisken skärs i kuber och läggs i marinaden minst 1 timme

Marinad
1 msk rapsolja
1 msk pressad citronsaft
2 tsk socker
2 tsk salt
1 knippe dill

Vitvinssås
4 st scharlottenlökar
4 dl fiskbuljong
3 dl vitt vin
7 dl grädde

Blanda marinaden till fisken och lägg ner fiskkuberna i denna.

Undertiden förvälls savoykålsbladen i kokande saltat vatten i två minuter.

Sätt på ugnen på 175 grader.

Lägg fiskblandningen på savoykålsbladen och gör små knyten och lägg i en ugnssäker smord form (se till att skarven är neråt). Hit går det bra att förbereda.

Sätt in knytena i ugnen i ca 15 minuter. Fisken ska vara precis klar.

Fräs scharlottenlöken i en kastrull och häll på buljong, vitt vin och grädde och låt koka lätt i ca 30 minuter.

Häll på den varma såsen i formen.

Servera rätten med ris eller pressad potatis samt en god sallad






2 kommentarer: