fredag 8 juli 2016

Mormors ost och skinkpaj

Åh denna! Den är sååååå god. Vi brukar äta den i mellandagarna och då tar vi resterna av julosten och julskinkan men den är fantastiskt god även på sommaren med en fräsch sallad!



Ingredienser 4 port
Pajdeg
2 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten

(Eller så är man lat som jag var idag och köpte färdig smördeg... 😉)

Fyllning
2 ägg
2 dl vispgrädde
150 g ost hälften riven och hälften i tärningar
150 g rökt skinka i tärningar

Lägg mjöl och smör i en skål och finfördela smöret i mjölet med fingrarna. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den sen vila i kylskåpet minst 1 timme.

Ta en springform eller pajform (22-24 cm diameter) till pajen. Kavla ur degen till en cirkel och täck formen, var noga med att trycka fast degen i vinkeln mellan formens botten och sida. Skär bort överbliven deg runt kanten.

Sätt ugnen på 250 grader och låt pajskalet vila i 15 minuter innan det stoppas in i ugnen, då håller det formen bättre. Nagga botten med en gaffel. Klä sedan pajskalet med oljad ugnsfolie och grädda i 12-15 minuter.

Gör i ordning fyllningen under tiden. Blanda ihop grädde och ägg och vispa samman. Skär skinkan och hälften av osten i tärningar och riv resterande ost. Blanda ihop äggblandningen med skinkan och osten.

Ta ut pajen och sänk temperaturen till 225 grader. Häll fyllningen i pajformen och in i ugnen igen i 15-20 minuter tills äggblandningen har stelnat.

Servera pajen varm eller kall med en god sallad till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar