onsdag 13 juli 2016

Souvlaki med stekt ris och tsatsiki

Det här påminner om mina somrar som barn, när vi var i Grekland.... bara härliga minnen ❤. Vi sitter på en taverna någonstans uppe i bergen. Man är varm och skön i hela kroppen och ganska så hungrig efter en heldag på stranden. Beställer in grekisk sallad, tsatsiki och souvlaki... mmmm

Souvlaki
Ingredienser 4 portioner
800 gram kycklinglårfile eller fläskfile
1 gul lök
2 gröna paprikor
2 citroner
2 msk olivolja
1 st honung
salt och peppar

Blanda olivolja, honung, saften från 1/2 citron, salt och peppar i en skål som är tillräckligt stor för att få plats med köttet. Skär köttet i mindre bitar, ca 2 x 2 cm. Lägg köttet i skålen och blanda runt. Matinera i 30 minuter. Klyfta löken och skär paprikorna i ca 2 x 2 cm stora bitar. När köttet har marinerat klart trä upp kött varvat med grönsaker på spett  och grilla tills köttet är klart!

Stekt ris
2 dl basmatiris eller jasminris
2 msk Flingsalt
3 msk olivolja

Koka riset enligt anvisning. När riset är klart, hetta upp olivoljan i en het stekpanna och stek sedan riset under omrörning tills riset börjar blir varmt och lite gyllene. Smaksätt med flingsalt.

Tsatsiki
2 dl turkisk yogurt
1 vitlöksklyfta
1/2 gurka
salt och peppar

Riv gurkan och krama ur vattnet ur gurkan. Blanda gurkan med yogurten, pressa i vitlöksklyftan och rör runt. Smaka av med salt och peppar.

Grekisk sallad
2 stora biff tomater
1/2 gurka
1 fetaost
2 tsk olivolja
oregano
salt och peppar.

Skär tomaten i skivor och lägg på en tallrik. Skala gurkan och skär i skivor. Skär fetaosten i kuber och strössla över. Ringla över oljan och sakta och peppra. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar