onsdag 14 december 2016

Saffransbullar med vit choklad

Hittade det här receptet på bloggen byDiadonna! Helt sagolikt! Äntligen saffransbullar som är saftiga och goda. Nu gillar 3/4 av familjen inte mandelmassa så vi gör med bara vit choklad (tar lite mer bara :-) ) och det blir riktigt gott det med! Har justerat receptet enligt hur vi gör




Ingredienser 36 bullar
175 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1 jäst
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt

Fyllning:
125 gram rumstempererat smör
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
150 gram vit choklad
kardemumma
Ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm tills den är fingervarm (ca 37 grader). Blanda i saffranen i mjölkblandningen. Smula jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.
Tillsätt de torra ingredienserna, ägg och knåda ihop till en deg och arbeta degen i några minuter. Låt degen ska vara lite klibbig.
Jäs degen i en bunke under en kökshandduk i 60 minuter.
Hacka den vita chokladen. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, dvs smör, socker, vaniljsocker, vit choklad och kardemumma.





Dela degen i två delar. Kavla ut den jästa degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen på halva degen och rulla ihop tills fyllningen är slut. Vänd på degen så att du har "baksidan upp" och bred ut fyllning även här och rulla ihop. Nu ser degen ut som en lussekatt från sidan. Dela i cm stora bitar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. 


Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa för andra gången i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Pensla bullarna och lussekatterna med uppvispat ägg och dekorera dem med russin eller pärlsocker. Grädda i cirka 5-8 minuter.

Vill du doppa dem i strösocker ska detta göras efter gräddning. Pensla dem först med lite smält smör och doppa sedan i strösocker.

Låt svalna och njut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar