måndag 17 oktober 2016

Bibimpap

Kul namn och god smak!
Bibimbap är en favorit på fredagarna hemma hos oss och är en koreansk pyttipanna.
Det är grönsaker, kött och ägg i en enda god röra!
Ingredienser 4 portioner
2 dl jasminris
600 g lövbiff eller kycklinglårfilé

Marinad till köttet
5 cm purjolök
2 msk japansk soja
1 msk mirin
1 tsk riven vitlök
1-2 tsk sesamolja
1 msk farinsocker
(hinner man inte fixa ihop ovanstående så tar man vanlig teriyakisås)Gurkan
1/2 gurka
1/2 tsk vitlök
1 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 tsk farinsocker
en nypa chiliflakes
Böngroddarna
1 burk böngroddar
1/2 tsk vitlök
1 tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön1 morot1/4 isbergssalladshuvud

Kimchi

4 ägg

Koka riset enligt anvisning på paketet.
När riset kokar förbereder du ingredienserna nedan.

Skär kycklingen eller lövbiffen i strimlor. Strimla purjolöken och blanda med köttet i en skål. Blanda ihop soja, mirin, vitlök, sesamolja och farinsocker och häll över köttet (har man bråttom så tar man teriyakisås istället, funkar det med :-) ). Ställ åt sidan och låt marinera en stund.

Pressa vitlöken och blanda med sesamoljan, risvinägern, farinsockret och chiliflakes i en skål. Strimla gurkan och blanda runt med marinaden.

Pressa vitlöken och blanda med sesamoljan i en skål. Lägg i de avrunna böngroddarna och blanda runt. Strössla sedan över sesamfröna.

Strimla moroten och isbergssalladen fint.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet tillsammans med marinaden tills det är färdigt.

Ta fram fyra skålar och när riset är klart lägger du upp det med hjälp av en kopp eller ett decilitermått mitt i skålen. Fördela grönsakerna var för sig runt riset, som en stjärna ungefär.

Hetta nu upp olja i stekpannan igen och stek de fyra äggen. Medans äggen steker lägger du upp köttet ovanpå riset och precis innan servering lägger du på ett ägg ovanpå alltihop.

Servera!

Smaklig måltid!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar