måndag 23 december 2019

Julmust, julmust, julmust

Hos oss dricker vi julmust från 1:a december till och med tjugondag knut. Absolut inte före eller efter och det är stenhård regel, som jag försökte lätta upp men inte då, sonen och mannen är stenhårda på denna regel och det måste vara apotekarnes och helst i glasflaska. I år fick vi däremot göra ett litet undantag och köpa julmusten liiite innan 1:a advent för att kunna skicka en flaska till dottern i USA. Det gick utmärkt att skicka den men jag tror att den är något omskakad så den får nog stå en stund innan öppning så att inte majoriteten av den försvinner vid öppnandet...

Så om man nu inte bara vill dricka julmust så funkar den utmärkt i mat, t ex som i det här receptet med julmustkyckling, eller att koka ihop till en glace till revbensspjäll (se recept nedan), eller varför inte i kola?



Ingredienser till julmustglaze
3 dl julmust
1/2 japansk soja
2 kanelstänger
5 nejlikor
4 stjärnanis
1/2 tsk chiliflakes
1/2 dl honung
1 msk riven ingefära

Lägg allt i en kastrull ochkoka tills hälften återstår och den är lite kladdig.




lördag 14 december 2019

Grodans fiskgryta

Grodans fiskgryta är en lite annorlunda fiskgryta som även innehåller melon och äpple... låter kanske lite konstigt men blir jättegott! Receptet har många ingredienser men det är det värt och det finns lite genvägar här och där om man vill att det ska gå fortare. Receptet kommer urspungligen från Tasteline.


Ingredienser 4 portioner
Aioli
2 st äggulor
1 st vitlöksklyftor
olivolja
pressad citron efter smak
salt och peppar efter smak

Fiskgryta
1 st röd paprika
1 st gul paprika
1 st grön paprika
1 st gul lök
1 st äpple
1/4 honungsmelon
1 paket saffran
1 burk krossad tomat
1 tsk curry
2 tsk basilika
1/2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 dl matlagningsvin (vitt)
1 l fiskbuljong
3 dl grädde
600 g torsk
100 g blåmusslor
100 g räkor
4 kvistar färsk dill

Börja med ailoin så att den får stå och mogna till. Vispa äggulorna fluffiga, droppa i oljan mycket sakta till att börja med och vispa kraftigt. Häll i lite mer olja och fortsätt att vispa kraftigt. Använder du stavmixer är det mycket lättare då kan man hälla i en fin stråle och den går ihop. Det går åt ca 1 dl olivolja men det är lite olika beroende på hur stora äggen är. När det ser ut som majonnäs är den klar, smaksätt med vitlök, salt, peppar och citron.

Har man inte tid eller lust att stå och göra egen aioli så tar man färdig majonnäs och smaksätter den med citron och vitlök! Väldigt få som märker skillanden 😉

Fiskgrytan har många ingredienser så börja med att ta fram alla ingredienser och skära alla grönsaker och frukten i kuber som är ca 1x1 cm. Mät upp alla torra kryddor och lägg i en skål. Skala räkorna (eller använd frysta färdigskalade).

Koka musslorna enligt anvisning på paketet (eller använd en burk musslor! - funkar också bra i gryta) eller gör så här om du har ett nät med färska musslor. Skär upp fisken i kuber som är ca 2x2 cm och ställ åt sidan tillsammans med räkor och musslor.

Fräs löken i matolja tills den är glasad (ser lite genomskinlig ut), tillsätt paprika och kryddor och rör runt. Slå på vitt vin, krossade tomater, fiskbuljong (till 1 liter så brukar jag använda 2 st buljongtärningar) och frukt.

Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Häll i grädden och lägg sedan i fisken och låt allt sjuda ett par minuter och därefter lägger du i räkorna och musslorna.

Servera med färsk dill och ett gott bröd!

söndag 24 november 2019

Första advent närmar sig, bara en vecka kvar nu!

Äntligen är det snart första advent! Tända ljus och lyssna på julmusik, ja det här vi redan börjat med här! Men nu är det också dags att göra lite glögg, denna är en fräsch glögg gjord på saffran och äppelmust. Lika god med alkohol som utan. Prova!


Ingredienser ca 1 liter
7 dl äppelmust
rivet skal och saft från 1 apelsin
rivet skal och saft från 1 citron
1 skårad vaniljstång
1 tsk hel kardemumma
1 paket saffran
8 vitpepparkorn
2 kanelstänger
2 nejlikor
3 msk honung

3 dl sherry
1 1/2 dl vodka

Koka upp alla ingredienserna utom sherryn och vodkan. Tillsätt sherryn och vodkan och låt det sjuda på svag värme ett par minuter, den får inte koka! Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt den dra i ca 1 timme. Värm och sila den innan servering alternativt häll upp den på flaska som gå bortpresent!

onsdag 20 november 2019

Bun cha - vietnamesiska köttbullar

Galet gott och ett mycket bra sätt att få tonåringen att äta sallad.... dressingen används flitigt här!



Bun cha är lite kryddiga platta köttbullar som äts traditionellt med risnudlar men blir godare med ris tycker jag, då riset suger upp såsen. Äts med en fräsch sallad med mynta och koriander och sen såsen... en variant på Nuoc Cham... såå gott!

Ingredienser 4 portioner

Köttbullar
500 g fläskfärs (blandfärs och nötfärs funkar också)
2 msk fisksås
4 tsk strösocker
Ca 1,5 dl finhackad scharlottenlök
2  vitlöksklyfta
Vitpeppar och salt
Olja att steka i

Nuoc Cham
6 msk socker
6 msk fisksås
4 msk risvinäger
4 msk limejuice
1,75 dl vatten
2 milda chili
6 vitlöksklyftor

Till servering
Ris eller risnudlar
Salladsblad
En näve Böngroddar
En näve koriander och mynta
Finstrimlade morötter
Finstrimlad vitkål

Blanda alla ingredienser till såsen och ställ åt sidan.

Sätt på riset eller koka upp vattnet till nudlarna.

Blanda alla ingredienserna till köttbullarna och forma till ca 12 platta köttbullar. Hetta upp oljan i pannan och stek på medel till hög värme tills att de tar färg, tar ett par minuter. Vänd och stek lika länge på andra sidan.

Servera i stora skålar med riset/nudlarna i botten och sen lägg på grönsakerna och köttbullarna och till sist såsen. Ät och njut!!



torsdag 7 november 2019

Eva-Lenas finncrisp med chevre

Så enkelt och jättegott drinktilltugg som min vän Eva-Lena bjöd mig på när vi var ute och seglade, funkar jättebra annars också 😊



Ingredienser 4 portioner
8 st finncrisp
1 halv rulle chevre (tex colibrie)
Honung eller som på bilden en god marmelad.

Sätt ungnen på 225 och har man gasugn som vi har på båten då får man vänta tills ugnen är varm... svårt att säga temp där. Nåja, bryt finncrispen i två delar och lägg på lite chèvre på varje bit. In i ugnen tills det har börjat smälta lite och blivit lite gyllene. Ta ut dem ur ugnen och droppa lite honung eller marmelad på varje. Servera till något drickbart och njut! 

onsdag 6 november 2019

Tortellini med pesto på basilika och ruccola

Lätt och smidigt vardagsmat, swishas ihop på en 10 minuter om man använder färsk tortellini.

Fördelen med pesto är att det är ganska hållbart och går att göra i förväg och den håller färg och smak riktigt bra. Denna pesto har följt med oss ut på både camping och seglingssemestrar.

Tänk dig att du paddlar dig fram till en mysig vik, klockan är lite sent och det börjar mörkna och du är hungrig.


Du gör upp eld vid vindskyddet och kokar vatten på triangiaköket. Under tiden vattnet kokar upp gör du i ordning för natten med sovsäckar mm och stuvar in i vindskyddet. Ta fram var sina tallrikar, kåsor och gafflar. Häll i tortellini i vattnet med lite salt. Koka 3 minuter (om det är färsk tortellini), häll av vattnet när tortellini är klar. Öppna burken med peston, häll ner i kastrullen med pastan och rör runt. Klart! Dags att njuta! Ät och lyssna på den sprakande elden och fåglarnas kvitter i skymningen. 


Ja så var det receptet också ja 😉



Ingredienser 4 portioner
2 krukor basilika
100g rucola (lika mycket som basilikan)
2 vitlöksklyftor
1 dl pinjenötter
100 g parmesanost i bitar
1,5 dl olivolja
Salt och peppar

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills gyllene. Häll hälften av basilikan i en mixer med olivoljan och mixa slätt. Detta för att få tillräckligt med vätska för att kunna mixa resten. Häll i resten av ingredienserna och rör runt innan du mixar igen. Mixa och späd med lite mer olivolja om det blir för tjockt. Smaka av med salt och peppar.

Blanda med tortellini eller ha som sås till kyckling eller fisk, t ex torskrygg eller lax.


torsdag 26 september 2019

Koreanska tacos - mmmmm

Alltså koreanska tacos... mina barns favorit alla kategorier och min absoluta favorit vad gäller tacos. Jenny Walldéns kokbok "Mycket smak på nolltid" är en av mina matlagningsbiblar...


Ganska många ingredienser men värt varenda minut att göra denna på en fredag, tar kanske 1 timme. Så sätt på lite bra musik, t ex denna lista på Spotify. Gör lite gurk- och morotsstavar och någon dippsås, t ex creme fraiche och färdigriven parmesan och lite salt och peppar, till alla hungriga. Ta något gott att dricka och hjälps åt att skära grönsaker och steka kött och prata om veckan som gått och vips är maten klar.

Ingredienser till 4 portioner
600 g fläskkarre utan ben
Rapsolja till stekning

Marinad
4 msk japansk soja
1 msk risvinäger
2 msk strösocker
2 tsk riven ingefära
2-3 rivna eller pressade vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
Nymalen svartpeppar

Sås
1 1/2 dl majonnäs
1 msk japansk soja
1 msk sriracha sås (i receptet står gochujang)
2 msk rostade sesamfrön (finns färdigrostade att köpa)
1 riven eller pressad vitlöksklyfta

Till servering
12 små tortillabröd
2 dl kimchi
1 klyfta rödkål
2 avocador i tärningar
2 dl  coctailtomater klyftade
3 vårlökar
1 knippe koriander
2 lime i klyftor

Blanda alla ingredienser till marinaden. Skiva köttet tunt i smala bitar och blanda med marinaden och låt stå minst en kvart men gärna 30 minuter.

Rör ihop såsen och ställ åt sidan.

Gör i ordning alla tillbehören.

Hetta upp köttet i en stekpanna så att det ryker. Stek köttet i omgångar i oljan så att köttet verkligen fräser och inte kokar. 600 gram brukar jag dela i 5 omgångar. 

In med tortillabröd i micron i ca 15 sek.

Servera sedan direkt det stekta köttet i tortillabröden tillsammans med tillbehören och droppa lite lime över. Njut och äntligen fredag! 




söndag 22 september 2019

Skogspromenad och svamp

Igår tog vi en riktigt skön långpromenad i skogen, hade med oss lite kaffe och bara strosade runt, hittade en hel del trattkantareller, satte oss sen på en liten bro och rensade svampen och drack kaffe, mycket trevligare att göra det ute i skogen än när man kommer hem.


På vägen hem sen då hittade vi massor med blåbär också så det blev några liter plockat av det med.



Avslutade med en fika på Klockargårdens våffleri vid Grödinge kyrka. Definitivt värt en omväg! Så goda och med hemmagjord sylt.


Väl hemma sen så gjorde vi god middag med fläskkotlett och kantarellsås, receptet hittar ni här. Istället för champinjoner tar ni en näve trattkantareller och bara ett kryddmått socker då trattkantareller har lite sötma i sig. 



Så avslutade vi med blåbärspaj till efterrätt, den var däremot försvinnande god så det finns inga bilder på den men här är receptet

Ingredienser 4 portioner
1/2 liter blåbär
3 msk socker
1 msk potatismjöl
100 g smör
3 msk socker
2 dl vetemjöl
1 liten nypa salt

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda blåbären med socker och potatismjöl och häll i en pajform eller portionsformar. Smält smöret tills det tystnar och blir lite gyllene, blir lite kolasmak på det sättet. Blanda i sockret, mjölet och saltet och rör om. Klicka ut blandningen över blåbären och om k ugnen 15-20 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås

torsdag 19 september 2019

Långkok, inte så dumt :-)

För ett par veckor sedan gjorde jag ett antal rejäla långkok, chili, rostbiff och kokt kyckling vilket i sin tur blev 5 liter buljong och 5 middagar. Inget av det är särskilt svårt, tar lite tid bara men är guld värt de där stressiga vardagarna när det är hur mycket aktiviteter som helst och man inte har tid att laga mat.

Chili hittar ni här



Rostbiff hittar ni här



Kycklingrecept hittar ni här


onsdag 18 september 2019

Falukorv i ugn

Vardagsmat och uppskattad av de flesta i familjen. Servera med potatismos och en god sallad!


Ingredienser 4 portioner + 1 matlåda

1 ring falukorv (Sorunda är godast tycker jag)
Ca 20 skivor ost
1 paket mozzarella
Senap
Ketchup
Färsk basilika
1 kartong romantica tomater på kvist

Sätt ugnen på 225 grader. Skär snitt i falukorven  Skär inte hela vägen igenom, den ska fortfarande hänga ihop. Lägg lver falukorven i en form. Skiva osten. Stoppa ner en bit ost i varje snitt i korven och ett basilikablad och lite mozzarella i varannan. Lägg en klick ketchup och senap i varje snitt. Skölj tomaterna och lägg dem i mitten av korven och in i ugnen ca 15 minuter.

Servera med en god sallad och potatismos.

söndag 15 september 2019

Rostbiffen, enklaste kötträtten!

Alltså rostbiff är så gott! Går att använda till det mesta, tunnskuret på macka med lite pepparrot eller tillsammans med risotto eller med potatissallad eller asiatisk sallad med glasnudlar eller som kött i en god svamppasta...



Enkelt är det, tar lite tid men det är det värt!

Ingredienser, 8-10 portioner (går att frysa in)
1 rostbiff på ca 1,5 kg
Salt och peppar.

Sätt ugnen på 125 grader. Torka av köttet och salta och peppra. Hettas upp en stekpanna och smält smör däri. Bryn köttet på alla sidor. Sätt i termometer i köttet och lägg det i en form och skjuts in i ugnen, ta ut köttet när det är 64 grader, tar ca 1-1,5 timme beroende på storlek på köttbiten. När köttet nått 64 grader, ta ut det och låt det vila ca 1/2 timme innan det skivas.

lördag 20 juli 2019

Vattenmelontårta till grillat!

God morgon!

Det här receptet hittade jag ursprungligen på bloggen Bydiadonna och den är så god till grillat! Sött, salt och friskt i ett!




Ingredienser
en skiva vattenmelon utan skal
ca 150 gr feta
grönsallad, brukar ta isbergssallad då den brukar vara riktigt krispig på sommaren
salta pistagenötter

Dressing:
1/2 dl olivolja
några färska myntablad
1/2 dl skalade salta pistagenötter
salt och peppar

Mixa alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt och peppar. Även pistagenötterna ska mixas. Skiva vattenmelonen och dela den i 8 bitar. Toppa ordentligt med grönsallad och smulad feta. Avsluta med att ringla över dressing och tillsätt extra pistagenötter.

Jättegott till det mesta som är grillat, funkar också jättebra som lunch en varm sommardag.

lördag 16 mars 2019

Christers tonfiskmackor

Alltså min man gör så goda tonfiskmackor! Barnen älskar dem, ja alla som har smakat dem älskar mackorna! 😊



Perfekt som helglunch eller som picknick men då får man ta med sig röran vid sidan om och montera mackan på plats så att inte brödet blir blött.

Ingredienser till 4 mackor
4 skivor gott bröd, t ex levain
Bregott
Sallad
Tunt skivade tomater
1 burk tonfisk i olja
0.5 dl majonnäs
0.5 dl hackad gräslök
Salt och peppar

Skiva brödet och tomaterna. Skölj salladsbladen och låt rinna av. Blanda tonfisk, majonnäs och gräslök i en skål. Salta och peppra.

Bred smör på brödet och lägg på sallad, tonfiskröra och tomat och servera!




söndag 10 mars 2019

Tårtor!

Födelsedagsdags hos oss och vi gör oftast två olika tårtor, en marängtårta och en klassisk tårta med tårtbotten, vaniljkräm (se recept nedan), jordgubbar och grädde och ibland sugar paste ovanpå allt (himla praktiskt nu då det finns utkavlade rundlar)



Vaniljkräm eller kardemummakräm från Allt om mat
ca 7 dl vaniljkräm
1 vaniljstång eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor
5 dl mjölk
100 g äggula (jag använder bara 50 g)
100 g strösocker
35 g maizenamjöl
20 g smör

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.

Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.

Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.

Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat.

Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna. Om den tjocknat för mycket när du skall bre på den kan du vispa upp den med lite grädde.