söndag 10 mars 2019

Tårtor!

Födelsedagsdags hos oss och vi gör oftast två olika tårtor, en marängtårta och en klassisk tårta med tårtbotten, vaniljkräm (se recept nedan), jordgubbar och grädde och ibland sugar paste ovanpå allt (himla praktiskt nu då det finns utkavlade rundlar)



Vaniljkräm eller kardemummakräm från Allt om mat
ca 7 dl vaniljkräm
1 vaniljstång eller 2 tsk mortlade kardemummakärnor
5 dl mjölk
100 g äggula (jag använder bara 50 g)
100 g strösocker
35 g maizenamjöl
20 g smör

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.

Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.

Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.

Häll ner blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat.

Ta av från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen svalna. Om den tjocknat för mycket när du skall bre på den kan du vispa upp den med lite grädde. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar