onsdag 20 november 2019

Bun cha - vietnamesiska köttbullar

Galet gott och ett mycket bra sätt att få tonåringen att äta sallad.... dressingen används flitigt här!



Bun cha är lite kryddiga platta köttbullar som äts traditionellt med risnudlar men blir godare med ris tycker jag, då riset suger upp såsen. Äts med en fräsch sallad med mynta och koriander och sen såsen... en variant på Nuoc Cham... såå gott!

Ingredienser 4 portioner

Köttbullar
500 g fläskfärs (blandfärs och nötfärs funkar också)
2 msk fisksås
4 tsk strösocker
Ca 1,5 dl finhackad scharlottenlök
2  vitlöksklyfta
Vitpeppar och salt
Olja att steka i

Nuoc Cham
6 msk socker
6 msk fisksås
4 msk risvinäger
4 msk limejuice
1,75 dl vatten
2 milda chili
6 vitlöksklyftor

Till servering
Ris eller risnudlar
Salladsblad
En näve Böngroddar
En näve koriander och mynta
Finstrimlade morötter
Finstrimlad vitkål

Blanda alla ingredienser till såsen och ställ åt sidan.

Sätt på riset eller koka upp vattnet till nudlarna.

Blanda alla ingredienserna till köttbullarna och forma till ca 12 platta köttbullar. Hetta upp oljan i pannan och stek på medel till hög värme tills att de tar färg, tar ett par minuter. Vänd och stek lika länge på andra sidan.

Servera i stora skålar med riset/nudlarna i botten och sen lägg på grönsakerna och köttbullarna och till sist såsen. Ät och njut!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar