lördag 14 december 2019

Grodans fiskgryta

Grodans fiskgryta är en lite annorlunda fiskgryta som även innehåller melon och äpple... låter kanske lite konstigt men blir jättegott! Receptet har många ingredienser men det är det värt och det finns lite genvägar här och där om man vill att det ska gå fortare. Receptet kommer urspungligen från Tasteline.


Ingredienser 4 portioner
Aioli
2 st äggulor
1 st vitlöksklyftor
olivolja
pressad citron efter smak
salt och peppar efter smak

Fiskgryta
1 st röd paprika
1 st gul paprika
1 st grön paprika
1 st gul lök
1 st äpple
1/4 honungsmelon
1 paket saffran
1 burk krossad tomat
1 tsk curry
2 tsk basilika
1/2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 dl matlagningsvin (vitt)
1 l fiskbuljong
3 dl grädde
600 g torsk
100 g blåmusslor
100 g räkor
4 kvistar färsk dill

Börja med ailoin så att den får stå och mogna till. Vispa äggulorna fluffiga, droppa i oljan mycket sakta till att börja med och vispa kraftigt. Häll i lite mer olja och fortsätt att vispa kraftigt. Använder du stavmixer är det mycket lättare då kan man hälla i en fin stråle och den går ihop. Det går åt ca 1 dl olivolja men det är lite olika beroende på hur stora äggen är. När det ser ut som majonnäs är den klar, smaksätt med vitlök, salt, peppar och citron.

Har man inte tid eller lust att stå och göra egen aioli så tar man färdig majonnäs och smaksätter den med citron och vitlök! Väldigt få som märker skillanden 😉

Fiskgrytan har många ingredienser så börja med att ta fram alla ingredienser och skära alla grönsaker och frukten i kuber som är ca 1x1 cm. Mät upp alla torra kryddor och lägg i en skål. Skala räkorna (eller använd frysta färdigskalade).

Koka musslorna enligt anvisning på paketet (eller använd en burk musslor! - funkar också bra i gryta) eller gör så här om du har ett nät med färska musslor. Skär upp fisken i kuber som är ca 2x2 cm och ställ åt sidan tillsammans med räkor och musslor.

Fräs löken i matolja tills den är glasad (ser lite genomskinlig ut), tillsätt paprika och kryddor och rör runt. Slå på vitt vin, krossade tomater, fiskbuljong (till 1 liter så brukar jag använda 2 st buljongtärningar) och frukt.

Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Häll i grädden och lägg sedan i fisken och låt allt sjuda ett par minuter och därefter lägger du i räkorna och musslorna.

Servera med färsk dill och ett gott bröd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar