måndag 23 december 2019

Julmust, julmust, julmust

Hos oss dricker vi julmust från 1:a december till och med tjugondag knut. Absolut inte före eller efter och det är stenhård regel, som jag försökte lätta upp men inte då, sonen och mannen är stenhårda på denna regel och det måste vara apotekarnes och helst i glasflaska. I år fick vi däremot göra ett litet undantag och köpa julmusten liiite innan 1:a advent för att kunna skicka en flaska till dottern i USA. Det gick utmärkt att skicka den men jag tror att den är något omskakad så den får nog stå en stund innan öppning så att inte majoriteten av den försvinner vid öppnandet...

Så om man nu inte bara vill dricka julmust så funkar den utmärkt i mat, t ex som i det här receptet med julmustkyckling, eller att koka ihop till en glace till revbensspjäll (se recept nedan), eller varför inte i kola?



Ingredienser till julmustglaze
3 dl julmust
1/2 japansk soja
2 kanelstänger
5 nejlikor
4 stjärnanis
1/2 tsk chiliflakes
1/2 dl honung
1 msk riven ingefära

Lägg allt i en kastrull ochkoka tills hälften återstår och den är lite kladdig.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar