måndag 28 augusti 2023

Kantareller, kantareller, kantareller

Älskar kantareller men är tyvärr sån att jag allt som oftast hittar en kantarell och oftast inte mer än så, ok då, kanske 5, 6 stycken men det är ju inte mycket och räcker inte till en kantarellmacka. MEN det finns en sak som man bara behöver 3-4 kantareller till, eller champinjoner eller annan svamp.

Grunden hittade jag  hos bloggen Matplatsen (har ni inte kollat på den bloggen, gör det!)och det var då en murkelsås men jag justerade lite för jag hade inga murklor hemma men det resulterade i en gudagod sås!  Funkar med gula kantareller, trattkantareller, champinjoner, karl johan svamp... prova på! Det fina är att det inte behövs många svampar utan det blir jättemycket smak ändå! 

Ingredienser ca 4 portioner

4-5 kantareller (ungefär en handfull)

1 scharlottenlök

1 klick smör

1/2 buljongtärning svamp eller grönsak alt 1 msk kantarellfond

1/2 tsk socker

1/2 tsk kinesisk soja

1 msk majsenamjöl

4 -5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

Salt och peppar


Gör så här

Hacka svampen och löken riktigt fint, helst i en hacker så att det blir finhackat ordentligt. Hetta upp en stekpanna och smält smöret. I med lök och svamphacket och fräs så att det blir lite stekyta. Häll på sockret och stek lite till. 

Pudra över majsenamjöl och häll sedan i grädden och fond (alternativt smula buljongtärningen) i såsen. Rör om ordentligt. Koka upp och låt puttra under omrörning i ca 15 minuter. Häll i sojan och smaka av med salt och peppar.

Servera till grillat, till oxfilen, söndagssteken, laxen, torsken eller vad ni vill. Om det skulle bli något över är den jättegod att göra pastasås på!! 

Supergott!! 


tisdag 15 augusti 2023

Ingrids potatissallad

Har precis kommit tillbaka från en härlig övernattning med middag på min före detta kollega Camillas sommarställe! Till middag serverades jättegod kyckling med Ingrids potatissallad enligt önskemål! Camilla minns denna från en middag vi åt hemma hos Ingrid för så där en 15 år sedan och Ingrid fick i uppgift att fixa denna till middagen! Jag bidrog bara på ett litet hörn med vinaigretten 😅




Sagolikt god är den! Passar till allt grillad där man vill ha en fräsch potatissallad. 

Ingredienser
900 g färskpotatis
1 knippe grön sparris (gärna späd)
1 röd paprika 
15 körsbärstomater
1 dl oliver
4 soltorkade tomater
1 paket fetaost
1 näve ruccolasallad
2 msk dijonsenap
0,75 dl olivolja
1 tsk honung
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar

Börja med att blanda vinaigretten genom att blanda dijonsenap och olivolja. Häll i olivoljan lite i taget så att inte såsen skär sig. Häll i honung och pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar. Ställ denna åt sidan. 

Dela potatisarna och koka i saltat vatten tills de är klara och häll sedan av vattnet och ställ åt sidan.

Under tiden som potatisen kokar, kokar du upp vatten i ytterligare en kastrull. 

Skölj och skär sparrisen i mindre bitar. Blanchera (koka försiktigt) sparrisen kort i det kokande vattnet (2 minuter räcker). Häll av vattnet och lägg sparrisen i en stor skål. 

Skär ner paprikan, tomaterna och fetaosten i mindre bitar och lägg i salladsskålen. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor och halvera oliverna om de är stora annars funkar hela oliver och lägg i även detta, ruccolan och potatisen i salladsskålen. 

Häll över dressingen precis innan servering och blanda runt ordentligt. Klart! 

Smaklig måltid! 


måndag 31 juli 2023

Kantarellasagne, men gud så gott!

Vi fick tag på lite kantareller, eller ja ganska många kantareller. Kom inte riktigt på vad vi skulle gör till att börja med så hag började scrolla lite på nätet och hittade kantarellasagne, hade inte alla ingredienser hemma så jag fick hitta på själv helt enkelt men så gott det blev. Det här kommer vi att göra många gånger! 


Ingredienser

1 l kantareller

1 lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1/2 dl kantarellfond

300 g färskost

4 dl matlagningsgrädde

1/2 dl vatten

1 paket fetaost

3 dl riven ost

Färsk timjan

ca 20 lasagneplattor

Gör så här

Sätt ⁸ugnen på 200 grader. Rensa kantarellerna. Lägg undan ca 1 dl och stek dem utan smör tills vätskan börjar släppa, lägg i lök, och vitlök samt smör och stek vidare ett par minuter. Häll på matlagningsgrädde,vatten och fond och värm upp och låt koka på låg värme i 5 minuter. Lägg i färskosten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. 

Stek de sista kantarellerna i smör, lägg i timjanen och salta. Ställ åt sidan. Riv osten och smula fetaosten. Lägg lite av kantarellsåsen i botten av en form och lägg i lasagneplattor så att det täcker såsen. Lägg på mer sås och smula över lite fetaost och lite vanlig ost och sedan lasagneplattor igen och varva detta tills plattor och sås är slut. Avsluta så att sås täcker sista lagret av lasagneplattor och strö över den sista osten. 

In i ugnen i ca 40 minuter. När ni tar ut lasagnen strör ni över de resterande kantarellerna och serverar med en god sallad. Så gott!! 

söndag 30 juli 2023

Arkolmspasta

Vi seglar ofta på somrarna och i år skulle vi introducera vår nya hund till det hela. Det gick alldeles utmärkt trots att det blåste så in i bängen och lutade mest hela tiden. 



Så när vi kom i land igen så var vi frusna och urriga så det blev en värmande pasta till middag nämligen denna som vi namngav till Arkholmspasta ön vi låg vid. 


Kanske inte världens bästa bild men jösses vad gott! 

Ingredienser

2 paket färsk tortellini

1/2 lök

1 vitlöksklyfta

1/2 msk olivolja

250 g skinka

2 dl lätt creme fraiche

1 paket fetaost

1 påse färsk spenat

1 tsk rökt paprika

Salt och peppar


Gör så här

Koka upp vattnet till pastan och koka pastan enligt anvisning.

Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök. Lägg i lätt creme fraiche och låt koka ihop. Skär skinkan i mindre bitar och lägg i såsen  samt paprikapulvret. Lägg sedan i fetaosten och spenaten. Smaka av med salt och peppar. 

Servera med lite sallad. Smaklig måltid!

onsdag 19 juli 2023

Butter chicken, sanslöst gott!

Jag och dottern var i Manchester för ett par veckor sedan och hälsade på min au pair familj som jag var hos 1990-1991... och vi har fortfarande kontakt. De är några av de mest fantastiska människor som jag känner ❤️  Alla skulle behöva en Chris och Colette i sina liv för att inte tala om deras 4 härliga ungar och deras barn! En förmån helt enkelt! 

De frågade vad vi ville ha att äta när vi var på besök och både jag och dottern sa Indian curry eller Roast dinner och de hade fixat båda!! 

På lördagkvällen efter att ha varit på Manchester International Festival och turistat runt i Manchester så gick vi på Sigirya en Sri Lankisk restaurang i Hale. Sagolik mat och där åt vi bland annat Butter chicken och Emma har pratat om denna sedan dess så jag tänkte att jag måste prova och se om jag kunde få till något liknande och det gjorde vi! Receptet kommer ursprungligen från ICA men sen som vanligt så kan jag ju aldrig följa ett recept rakt av... 😅



Ingredienser 4 portioner

Marinad görs i god tid minst 1 timme innan men helst ska den stå ett dygn
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 dl matlagningsyogurt
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk salt
600 g kycklingfilé
1 msk olja att steka i

Sås
1 finhackad gul lök
1 msk finriven färsk ingefära
1 msk olja
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 msk  garam masala
1 tsk malen koriander
3 krm chilipulver
1/2 tsk salt
1 burk krossade tomater
2 dl vispgrädde
1 msk socker

Förberedelse marinad och kyckling
Skala och riv ingefäran och vitlöken. Blanda med yogurten och blanda i kryddorna.
Skär ner kycklingfilén i strimlor och lägg i yogurtblandningen. In i kylskåpet minst en timme men helst över natten. 

Såsen
Skala och finhacka löken. Ta en stor gryta och smält smöret och häll på oljan. Stek löken så att den blir glasad. I med vitlöken och ingefäran och rör runt. Häll på de torra krydforna och låt dem steka med en stund.

Häll i de krossade tomaterna och låt sjuda i ca 10 minuter och mixa sedan allt till en slät sås. Häll i grädden och sockret och smaka av om det behövs lite mer chili. 

Under tiden steker du kycklingen i oljan. Häll i kycklingen samt skrapa pa av det som finns kvar i stekpannan och resten av marinaden ner i såsen. Koka i 10 minuter. 

Servera med basmatiris, färsk koriander, naanbröd och en god sallad. 

Njuut! Som Erik sa, det här går ju att bjuda folk på  😂


tisdag 18 juli 2023

Plommonmarmelad och sylt

Promenerade under plommonträdet och såg detta... 👀. 

Som det ser ut så kommer vi att få måååånga plommon i år... och jag menar många. Trädet är jättestort! 

Detta ledde ju då till frysrensning i full fart. Måste ju få plats med nya plommon! Hittade 4 kg plommon från förra huset som jag kokade sylt/marmelad av. Sylt/marmelad ja, det kan det bli om man är lite ouppmärksam... 😅. Det blev lite blandat denna gång, det var lite olika mycket vätska i plommonen också så jag får väl  skylla på det? 

Sen är det perfekt att frysa in plommon som man ska göra annat av för det går väldigt lätt att få ur kärnorn och att få av skalet (om man nu vill få bort det, ger annars bra med färg).

Att koka plommonsylt och marmelad går jättefort med syltsocker. Jag brukar använda följande grundrecept men med olika smaksättningar! 

Ingredienser

1 kg plommon

1 l syltsocker

Gör så här:

Kärna ur plommonen och lägg dem i en kastrull. Häll på syltsockret. Koka upp och koka ca 15 minuter för marmelad och 12 för sylt men gör alltid marmeladprovet, det beror ju på hur mycket vätska som finns i frukten. När sylten har kokat upp kör jag med mixerstaven så att sylten blir lite mer finfördelad.

Marmelad provet gör du genom att ta lite marmeladen/sylten och dra ut det över en tallrik, gör en skåra i sylten och vippa sen på tallriken, rinner den ihop är det sylt och vill du då ha marmelad kokar du en liten stund till. Går även att hälla en par droppar i ett glas kallt vatten, stannar dropparna i hop är marmeladen klar, böandas de med vattnet så är den fortfarande för lös.

Glöm inte att skumma av sylten innan du häller den pårena varma burkar. Obs burkarna ska vara riktigt varmaför att inte spricka när man häller i den kokande sylten så jag brukar hälla i kokande vatten som får stå i burkarna i ca 5 min.

Jag brukar smaksätta med lite olika saker, t ex nedanstående:

Vanilj - lägg i 1/2 tsk vaniljpulver när sylten kokat klart för att få bästa smaken

Rom och vanilj - häll i 1 dl rom efter ca 10 minuter och sedan vaniljen när sylten kokat klart.

Kardemumma - häll i 2 tsk nymortlad kardemumma när sylten kokat upp. 

Kanel, Stjärnanis och vanilj - lägg i 2 st kanelstänger, 4 st stärnanisar när sylen kokat upp och sedan 1/2 tsk vaniljpulver när sylten kokat klart.  

Sen är det bara att äta och njuta, t ex till en god ost, till stekt fläskkött i stället för gelé, i en rulltårta det eller på nyrostat bröd till frukost ❤️

söndag 2 juli 2023

Ricekrispies pavlova - bästa sommarefterrätten!

Hittade detta fantastiska recept hos Matplatsen och vi har haft det som favorit sedan dess! Finns allt i denna från krispigt, sött, lent, friskt och fräscht. Sommar helt enkelt! 


Ingredienser

4 port

2 äggvitor
1 dl strösocker
2 dl rice krispies

Vaniljsmörkräm
2 äggulor
0,5 dl socker
0,5 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
45 g smör
1 tsk vaniljsocker

Till garnering
3 dl vispgrädde
Jordgubbar, blåbär, hallon, björnbär eller vad man gillar! 

Vispa äggvitorna med sockret till ett hårt skum. Vänd ner rice krispies. Klicka ut marängen till 4 runda kakor eller flera små på ett bakplåtspapper. Grädda i 125 grader i 60 minuter.

Blanda äggulor, socker, grädde, mjöl och smör i en kastrull. Låt sjuda på svag värme till den tjocknar. Var försiktig här så att krämen inte spricker. Låt krämen svalna i kylen.

Förbered marängerna i god tid så att de hinner svalna. Klicka ut smörkrämen på marängen och lägg sedan på den vispade grädden. Garnera med jordgubbar, hallon, blåbär, vad ni vill! Toppa med lite mynta 

Servera och njut!! 

söndag 25 juni 2023

Nybakade frallor till frukosten!

Sommar och varmt idag! Haft en fantastisk midsommar med vänner som stannat över helgen, vi har ätit gott och badat massor! Har nu på morgonen suttit ute och ätit långfrukost och njutit och sedan tagit en långpromenad med hunden och sedan en sväng på stranden... nu lite vila innan man ska börja med middagen. Sommar helt enkelt! 

Det godaste som finns är ju nybakat bröd till frukost och här är ett supergott bröd som jäser i kylen över natten och bakas ut och gräddas medans du kokar kaffe och te och tar fram pålägg. Funkar även att göra i båten! Brukar ha blandat de torra ingredienserna i påsar, använt motsvarande torrjäst istället för färsk jäst och sen kört på samma sätt! 



Ingredienser ca 12 bullar

25 g jäst

4 dl ljummet vatten

1 dl mjölk

2 tsk havssalt

1 msk honung

630 g vetemjöl eller rågsikt, eller blandning rågsikt vetemjöl. Ju mer fibrer desto tyngre bröd men lika gott! 

Gör så här

På kvällen dagen innan du ska äta brödet tar du fram en degbunke och en slev.  Smula ner jästen i bunken och häll i vattnet och rör till jästen har löst upp sig. Häll i mjölken, saltet och honungen och till sist mjölet. Rör om tills det är blandat. Degen är lös och kladdig och det är helt ok! Sätt plast på bunken och in i kylskåpet över natten.

På morgonen när brödet ska ätas sätter du ugnen på 225 grader, varmluft om du har. Ta fram 2 plåtar och lägg på bakplåtspapper. Häll ut degen på mjölat bord och platta till så att du har en rektangel som är ca 2 cm hög. Skär ut 12 bitar, strö på lite mjöl och fördela frallorna på plåten. In i ugnen i 15 minuter. Känn på frallorna, de ska kännas lätta då är de genombakade.

Ät de nybakade frallorna med lite smör, ost eller någon god marmelad! Njut! 

söndag 28 maj 2023

Souvlaki - vilket sommarminne!

Det börjar äntligen bli sommar och man kan sitta ute och njuta av kvällarna. Längtar så efter semestern och Grekland. Tyvärr ingen resa inplanerad så då får man ta smakerna hit istället. Souvlaki kan man äta som spett eller bara steka köttbitarna för sig men godast är nog spett ändå...😃 säkert är det matminne som spökar men varför inte... 



Tänk er att ni är solkyssta efter en lång dag i solen, nyduschade och svala sommarkläder på... ni traskar ner till hamnen och sätter er på en taverna. Kluckandet från havet blandar sig med musik i bakgrunden. Ni beställer in något kallt att dricka och maten. Ni får in en tallrik tsatsiki och en korg med bröd, där ni tar en brödbit och doppar i tsatsikin och börjar prata om dagen och kanske om vilken strand som var bäst. Strax efter kommer en grekisk sallad in, där tomaterna smakar sol och sötma och som gifter sig med sältan från fetaosten. Sedan kommer spetten in som doftar ljuvligt av oregano, citron och vitlök. Ni tar första tuggan och lugnet lägger sig och ni tittar på den vackra solnedgången över havet.... allt är bara bra. Kanske avslutar ni middagen och strosar genom gränderna och sätter er till slut på ett café och tar en kaffe och kanske en glass. Fortsätter sedan hem och spelar kort i den ljumma sommarkvällen innan ni somnar gott. 

Nåväl, kommer man inte till Grekland får man fixa själv helt enkelt!

Souvlaki

Ingredienser 4 portioner

900 g fläskkarré, fläskfilé eller kyckling

Saften av 1 citron

1/2 dl olivolja

2 st vitlöksklyftor

2 msk honung

1 msk oregano

Salt och peppar

Gul lök

2 gröna paprikor


Blanda citrobsaft, pressad vitlök, honung och oregano. Smaka av med salt och peppar. Skär köttet i mindre bitar, ca 2 x 2 cm och blanda ihop med marinaden. Låt stå en timme eller så. 

Skär paprikam i 3 x 3 cm stora bitar och klyfta löken i mindre klyftor. Är det en jättelök, dela klytorna på mitten. 

Varva köttet med paprikan och löken på spetten.

Stek på grillen eller i ugnen tills helt färdiga. Innetemperatur 70 grader. 


Tillbehör

Potatis

Sätt ugnen på 225 grader och klyfta 900 g potatis och blandat med olivolja och flingsalt. Ut på en bakplåtsklädd plåt och in i ugnen i ca 20-25 minuter. Kör ni airfryer så sätter ni den på 200 grader, ner med potatisen i skålen och sätt timern på 15 minuter. Skaka om efter halva tiden.

Tsatsiki

Riv en gurka grovt och krama ur vattnet. Ta 2-3 dl grekisk yogurt och blanda runt. Pressa i 2 st vitlöksklyftor och salta och peppra. Låt stå en stund och smaka sedan av igen innan serveringen om det behövs mer salt eller peppar. 

Grekisk sallad

Klyfta 4 stora tomater. Skiva röd lök. Skär 2 paprikor (helst gröna) i fyrkanter. Lägg på 1 dl svarta kalamatioliver och smula 1 paket fetaost över. Ringla lite olivolja över hela härligheten och smula lite oregano över. 

Servera allt tillsammans med ett gott bröd!  

torsdag 30 mars 2023

Torsk! Äntligen har jag det perfekta receptet

Åh, detta är en favorit här här hemma. Torsken blir så där perfekt så att den delar sig men är ändå fast. 

Man kan äta den med äggsås eller med riven pepparrot och skirat smör eller både och som hos oss 🙃, eller med något annat gott! 

För att få absolut bästa resultat så kan man rimma torsken först men det är inte nödvändigt om man har lite bråttom.  



Ingredienser

4 portioner torsk a ca 150 gram

1 1/2 msk salt

2 tsk salt

5 dl vatten 

1 msk smör

Gör så här

Lös upp sockret och saltet i vattnet. Lägg torsken i en form som precis räcker till torsken och häll över rimningen. Låt torsken rimma i 2-3 timmar.

Ta upp fisken och torka av den. 

Hetta upp smöret i en stekpanna tills det tystnar. Lägg i torsken i den varma stekpannan och stek 2 minuter på varje sida. Lägg på ett lock och stäng av plattan. Låt stekpannan stå med locket på i 5 minuter. Sen är det klart! Perfekt tillagad torsk!

Servera med kokt potatis, skirat smör och förskriven pepparrot och en god sallad! Eller äggsås då 😀





söndag 26 mars 2023

Mammas fiskgratäng

Fiskgratäng är ju alltid gott och värmande. Tar ju lite tid, ca 1 timme men det är det värt! Dessutom går den att göra även på fryst fisk så man kan vara lite spontan också 😂. Perfekt att göra en stor sats och frysa in i portionsformar. 


Ingredienser 4 portioner

600 g fisk (sej, torsk eller annan fisk)

240 g skalade räkor

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

Sås

3 dl vispgrädde

1/2 dl vatten

3 msk smör

3 msk vetemjöl

1 msk fiskfond buljong

0,8 tsk salt

2 krm svartpeppar

1/2 dl fryst dill alt drygt en halv kruka färsk dill

Saften av 1/2 citron

Potatismos

800 g mjölig potatis

2 äggulor

50 g smör

Salt


Så här gör du! 

Sätt ugnen på 225 grader. 

Börja med att skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka den sedan i saltat vatten. När den är klar blandar du i smör, salt och två äggulor och rör runt ordentligt. 

För att göra såsen börjar du med att smälta smöret och sedan vispa ut mjölet i smöret. Späd med grädde och vatten, lite i taget så att det inte klumpar sig. Häll i fiskfond och låt det småputtra tills den tjocknat. Smaksätt med salt, peppar och saften av en halv citron. Ta lastrullen från spisen och blanda i dillen. 

Lägg fisken i en smörad form. Lägg potatismosen i en spritspåse och spritsa ut den runt kanten av formen, går bra att klicka ut moset också som vi gjort på bilden ovan. När det är klart häller du på såsen och sprider ut räkorna, putta ner dem lite men inte helt. För att få en gyllene yta kan man strössla över lite ost men det är valfritt. 

In i ugnen i 30 minuter. 

Ät tillsammans med en god sallad! 






lördag 18 mars 2023

One pot... och en längtan till Grekland!

Nu när alla aktiviteter är igång och alla springer åt alla håll så kommer ju frågan upp vem som ska laga maten idag.... Här är ett recept som kan lösa den frågan. Åtminstone så att maten lagar sig själv medans du gör annat. Man hinner springa runt kvarteret en halvtimme eller ta en uppfriskande promenad eller bara ta det lugnt och sedan sätta sig till bords för en riktigt god middag... Receptet hittade jag på www.recipetineats.com och det är Nagi som har skrivit receptet - hon har superbra recept! Gå in och kolla!

One pot Greek Chicken & Lemon Rice
Ingredienser (5 portioner)

Kyckling och marinad
5 kycklinglår med ben, funkar med filé också
1-2 citroner, använd cest + 4 msk citron juice
1 msk torkad oregano
1/2 tsk salt

Ris
1 1/2 msk olivolja
1 liten lök
180 g långkornigt ris
375 ml kycklingbuljong
180 ml vatten
1 msk torkad oregano
3/4 tsk salt
Svartpeppar

Garnering
Finhackad persilja
Citron fest

Lägg Kyckling och marinad i en plastpåse och låt ligga  i kylskåpet i minst 20 minuter men detta blir alltså bättre om du fixar detta kvällen innan! Ju längre desto bättre!

Sätt ugnen på 180 grader
Ta ur kycklingen ur marinaden men spara marinaden.

Värm upp 1/2 msk olivolja i en djup tjockbottnad kastrull eller gryta som tål att stå i ugnen.

Stek kycklingen med skinnsidan nedåt tills gyllene och vänd sedan och stek tills gyllene även här. Lägg kycklingen åt sidan.

Gör rent grytan med hushållspapper och ställ tillbaks på spisen.

Häll i 1 msk olivolja och fräs löken på medelvärme tills den är glasad. Häll i resten av ingredienserna till riset samt den överblivna marinaden.

Koka upp och låt koka i 30 sek. Lägg kycklingbitarna ovanpå riset och in i ugnen i 35-40 minuter. Ta av locket och stek ytterligare 10 minuter eller tills att all vätska har absorberas.

Ta ut ur ugnen och låt den vila med locket på i 5-10 minuter. Garnera med persilja och citronzest.

Servera med en god sallad! Nästan så att man är tillbaks i Grekland med denna 😉









fredag 27 januari 2023

Enklaste kycklingen

Vi äter ofta kyckling här hemma. Godast tycker jag helstekt kyckling är men det tar tid.... trodde jag tills jag upptäckte Tina Nordströms recept som ni hittar här. Galet gott och enkelt! 



Nu har jag min egen variant för som vanligt har jag inte alla ingredienser hemma. Denna går att göra på olika sätt bara att variera med säsong. Just nu är det äppeltider så det blev äpple, vitkål, morot och vitlök under kycklingen istället för rödkål. Men gott blir det!! 

Ingredienser

1 hel kyckling

2 äpplen

1/4 vitkål

1/2 gul lök

Några oreganokvistar

1 citron

1 vitlök

2 msk olivolja

2 msk äppeljuice

Salt och peppar.

Obs detta ska ställas in i kall ugn så starta inte ugnen förrän du är klar med kycklingen. 

Skölj kycklingen och dela den utmed ryggen (ja jag har gjort fel på bilden ovan men det funkar ändå 😃

Tryck till kycklingen så att den blir plattare och snitta lår och bröstbitar ett par gånger. Dela  grönsakerna och äpplet i grova bitar och lägg på en oljad plåt eller större form. Lägg sedan kycklingen ovanpå. Salta och peppra på kycklingen och häll sedan på äppeljuicen runt om. 

Stoppa nu in kycklingen i kall ugn och sätt temperaturen på 200 grader och ställ klockan på 45 minuter. När klockan ringer, kolla att kycklingen är klar. Brukar ofta ta skyn och blanda med matlagningsgrädde och koka upp till sås med lite soja. Grönsakerna serverar jag till och vitlöken brukar jag klämma ut och lägga i creme fraiche vilket ger en ljuvlig vitlökssås, bara att välja eller ta båda såserna 😃

Servera med Anettes sommarsallad och potatis som t ex är slungad i vitlök, honung och parmesan. 

torsdag 26 januari 2023

Soppa, soppa, kålsoppa!

Hade ett stort kålhuvud hemma och var lite frusen och började googla lite och hittade Tina Nordströms recept på kålsoppa med salsiccia. Nu var det ju lite spontant här så jag fick skarva lite här och där men det blev såååå gott ändå! 


Ingredienser 4 portioner (och lite matlåda kanske)

1/4 kålhuvud

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1/2 msk torkad salvia

1 1/2 l vatten

3 köttbuljongtärningar

1 msk rökt paprika

3 salsicciakorvar med vitlökssmak

Smör att steka i


Gör så här! 

Hacka vitkålen fint (eller kör den i mixern dom jag gjorde). Finhacka löken. Hacka salsiccian grovt. Skär vitlöken i skivor. 

Smält smör och bryn vitlöken och salvian lägg i salsiccian och löken och bryn detta med. Pudra över paprikan. Jag gjorde detta i stekpanna och hällde sedan allt i en gryta, man kan fräsa allt direkt i grytan också. Häll över allt i grytan tillsammans med kålen. Häll på 1,5 l vatten och smula i buljongtärningarna. Koka sedan i ca 20 minutet, smaka av med salt och peppar om det behövs.

Tänd lite ljus på bordet och servera soppan med ett gott bröd. Njut!!