måndag 28 augusti 2023

Kantareller, kantareller, kantareller

Älskar kantareller men är tyvärr sån att jag allt som oftast hittar en kantarell och oftast inte mer än så, ok då, kanske 5, 6 stycken men det är ju inte mycket och räcker inte till en kantarellmacka. MEN det finns en sak som man bara behöver 3-4 kantareller till, eller champinjoner eller annan svamp.

Grunden hittade jag  hos bloggen Matplatsen (har ni inte kollat på den bloggen, gör det!)och det var då en murkelsås men jag justerade lite för jag hade inga murklor hemma men det resulterade i en gudagod sås!  Funkar med gula kantareller, trattkantareller, champinjoner, karl johan svamp... prova på! Det fina är att det inte behövs många svampar utan det blir jättemycket smak ändå! 

Ingredienser ca 4 portioner

4-5 kantareller (ungefär en handfull)

1 scharlottenlök

1 klick smör

1/2 buljongtärning svamp eller grönsak alt 1 msk kantarellfond

1/2 tsk socker

1/2 tsk kinesisk soja

1 msk majsenamjöl

4 -5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

Salt och peppar


Gör så här

Hacka svampen och löken riktigt fint, helst i en hacker så att det blir finhackat ordentligt. Hetta upp en stekpanna och smält smöret. I med lök och svamphacket och fräs så att det blir lite stekyta. Häll på sockret och stek lite till. 

Pudra över majsenamjöl och häll sedan i grädden och fond (alternativt smula buljongtärningen) i såsen. Rör om ordentligt. Koka upp och låt puttra under omrörning i ca 15 minuter. Häll i sojan och smaka av med salt och peppar.

Servera till grillat, till oxfilen, söndagssteken, laxen, torsken eller vad ni vill. Om det skulle bli något över är den jättegod att göra pastasås på!! 

Supergott!! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar