söndag 26 mars 2023

Mammas fiskgratäng

Fiskgratäng är ju alltid gott och värmande. Tar ju lite tid, ca 1 timme men det är det värt! Dessutom går den att göra även på fryst fisk så man kan vara lite spontan också 😂. Perfekt att göra en stor sats och frysa in i portionsformar. 


Ingredienser 4 portioner

600 g fisk (sej, torsk eller annan fisk)

240 g skalade räkor

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

Sås

3 dl vispgrädde

1/2 dl vatten

3 msk smör

3 msk vetemjöl

1 msk fiskfond buljong

0,8 tsk salt

2 krm svartpeppar

1/2 dl fryst dill alt drygt en halv kruka färsk dill

Saften av 1/2 citron

Potatismos

800 g mjölig potatis

2 äggulor

50 g smör

Salt


Så här gör du! 

Sätt ugnen på 225 grader. 

Börja med att skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka den sedan i saltat vatten. När den är klar blandar du i smör, salt och två äggulor och rör runt ordentligt. 

För att göra såsen börjar du med att smälta smöret och sedan vispa ut mjölet i smöret. Späd med grädde och vatten, lite i taget så att det inte klumpar sig. Häll i fiskfond och låt det småputtra tills den tjocknat. Smaksätt med salt, peppar och saften av en halv citron. Ta lastrullen från spisen och blanda i dillen. 

Lägg fisken i en smörad form. Lägg potatismosen i en spritspåse och spritsa ut den runt kanten av formen, går bra att klicka ut moset också som vi gjort på bilden ovan. När det är klart häller du på såsen och sprider ut räkorna, putta ner dem lite men inte helt. För att få en gyllene yta kan man strössla över lite ost men det är valfritt. 

In i ugnen i 30 minuter. 

Ät tillsammans med en god sallad! 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar