måndag 25 december 2017

Julrester blir pizza

God fortsättning! Här har vi slöat mest hela dagen, gick en promenad i regnet men som sagt annars bara tagit det väldigt lugnt!




Idag blev det julskinka och rödkål (gjorde pizzasallad med rödkål istf vitkål) i form av pizza 😊 Jättegott! Kul att göra lite variationer på resterna istället för att äta på samma sätt i flera dagar. Vi gör ju även ost och skinkpaj på julskinka och julost och det receptet hittar ni här.

Nåja pizzan då till 4 portioner
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Lägg jästen i en skål och häll över det vattnet och rör tills jästen har löst sig. Häll i olja och salt och rör sedan i mjölet. Det ska vara en fast lite klibbig deg. Ställ den för att jäsa i ca 1 timme.

Gör tomatsås.
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1msk olivolja
1 burk krossad tomat
1 tsk socker
1 krm chilipulver
Salt och peppar

Fräs löken och vitlöken i olivoljan och häll sedan på den krossade tomaten, tomatpurén, sockret, chilipulver och koka i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör
Strimlad Julskinka
Riven julost  (gouda)
Skivad mozzrella
Skivade champinjoner
Oregano

Sätt ugen på 250 grader. Dela degen i 2 delar och kavla ut den så att den passar en långpanna.  Lägg på tomatsåsen och ost och mozzarella. Lägg sedan på skinka och champinjoner och strö oregano över. In i ugnen ca 12 minuter.
Njut!





onsdag 29 november 2017

Rester efter julen

Börjar tröttna lite på julskinka nu men har en stor bit kvar så nu blir det till att plocka fram gamla favoriter. Jag har fem rätter som brukar återkomma i mellandagarna...

Mormors ost och skinkpaj med julost och julskinka

Piccata Milanese med skinka, julost och saffran

Julmustkyckling jättegud kycklinggryta med julmust

Spädgris på halmbädd... inte så makabert som det låter, prinskorv med spagetti.

Pizza med julskinka och julost

God fortsättning!

lördag 14 oktober 2017

Mitt barn har cancer

Så det har varit glest mellan inläggen den senaste tiden. Vi är med om något fruktansvärt just nu, vårt barn har cancer! Hodkins Lymfom.

Cancer är något skrämmande, otäckt och lömskt. En riktigt ovälkommen gäst i vår familj. Det drabbar alla i familjen på många olika sätt. Stress, ångest, sorg, dödsångest, panik, flyktbegär men först och främst så är min fina unge jättesjuk. Inte bara av cancern men av behandlingen. Hon tappade håret, hon fick smärtor, blödningar, hennes nerver förstördes så hon fick svårt att gå, använda armar och händer och till och med läpparna var påverkade så hon hade svårt att tala.

Själva cancern upptäcktes i november förra året av en observant läkare. Vi hade varit hos vårdcentralen tidigare men man missade det även på röntgen då det inte var det de tittade efter. Nu hade E fått lite näsblod så vi bokade tid hos Martinasjukhuset och fick träffa en alldeles fantastisk läkare, Rebecka. Rebecka ville inte bränna kärlet direkt utan ville först ta lite blodprover, standard enligt henne så att man inte missade något. Hon ringde samma kväll och berättade att det såg konstigt ut och att vi skulle ta nya prover ett par dagar senare, även de såg konstiga ut och då gick det fort. Rebecka körde full fart och E kollades för allt och efter ytterligare 3 dagar hamnade hon hos barnonkolog på Nya Karolinska. Andra dagen efter att de hade öppnat sjukhuset. Även här gick det i rasande fart med tester och biopsier. Man provade att göra en finnålsbiopsi i den ena tumören som satt i halsen men den blev inte komplett så hon fick träffa en ny läkare för ev operation och de klämde och kände men vågade inte operera.

Problemet var att de hade klämt så mycket så att halsen svullnade upp och vi fick tillbringa natten till julafton på Akuten. Vi kom hem lagom till jullunchen.

Blev kallade för operation för att försöka nå den andra tumören som satt vid hjärtat 2 dagar före nyårsafton. Det var en mycket större operation och vi visste att det skulle bli ett par nätter på sjukhus men det blev en vecka. De gick in från sidan på E och kollapsade hennes lunga och tog ut en bit av tumören och blåste sedan upp hennes lunga igen. Hon mådde inte alls bra på uppvaket och fick svårt att klara andningen, kalabalik blev det. Till slut lugnade det sig och hon fick luft igen. Hon hade slangar överallt så det var bara att inställa sig på att sova på sjukhuset på nyårsnatten, en av många, många följande nätter.

De fick ut en bra bit av den tumören och man kunde klassificera cancern. Den 3 januari opererade man E igen för att sätta in en port a cath för att kunna ge henne cytostatika. Nu var E helt slut. De ville börja med cyten samma dag men E's kropp var slut. Hin fick vänta ytterligare ett par dagar och sen körde det hela igång.

Två veckor med cytostatika i olika kombinationer samt kortison och sedan två veckor vila och sedan börja om igen 4 gånger.

Under den här tiden blev E sämre och sämre men envisades fortfarande med att simma och gå i skolan. Vilken kämpe hon är. Cytostatikan gjorde henne illamående men det finns det medicin för. Kortisonet gjorde henne svullen och jättehungrig.

Hon var färdig med cytostatikan den 13 april och det var så skönt och E tänkte att nu är det äntligen över! Men inte då, doktorn kom in något försenad och så att de hade hittat något mer så att de ville köra strålning också.

De började med att göra en strålningsmask och gjorde sedan en plan för strålningen. Den 15 maj satte de igång, en gång om dagen i 15 dagar så den 30 maj var hon äntligen klar med all medicinering.... trodde vi.

Även strålning ger biverkningar så mitt i sommaren  svullnade ryggmärgen upp och hon fick ont i ryggen så då fick hon kortison igen i 3 veckor... och hon svullnade upp, hela hon. Det har långsamt börjat gå tillbaka men det tar tid. Vi lever på en skör tråd och man vet att plötsligt trillar man av igen. Det tar 5 år efter avslutad behandling innan man frisk... men ärren och skadorna kommer alltid att finnas kvar. 

lördag 16 september 2017

Vattenmelondricka!

Åh denna är så god! Perfekt att göra i melontider, dvs i augusti och september. Svalkande god slush till barnen, med lite rom i, perfekt svalkande välkomstdrink till vuxna. Hittade receptet här


Ingredienser 4 stora glas eller 8 små
1 vattenmelon, helst kärnfri men det funkar med kärnor i också
1 dl socker
2 dl vatten
Saften av 3 lime
(4 cl ljus rom)

Dela vattenmelonen och skär innanmätet i små kuber och lägg in i frysen i ca 3 timmar. Spara 4 eller 8 små skivor för dekoration beroende på hur många som ska serveras.

Lägg den frysta melonen i en blender tillsammans med socker, vatten och saften av limen. Kör tills den är helt slut. Häll upp i glas och häll i rommen om man så önskar för en vuxnare smak.

Servera! 

fredag 15 september 2017

Mammas kanelbullar

Mammas kanelbullar, åh så goda! Passar överallt och gör gärna en dubbel sats när ni ändå håller på, försvinnande goda 😉


Ingredienser 40 st bullar
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1 dl socker
1/2 tsk salt
3 tsk stött kardemumma
800 g vetemjöl

Fyllning
Kanel
Socker
Smör

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll på mjölken. Se till att jästen löser sig i mjölken. Mortla kardemummakärnorna. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma.

Tillsätt mjölet men spara 1/2 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand tills den känns smidig.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den på. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock.

Hyvla smör med en osthyvel och lägg i ett schackrutemönster på den utlånade degen. Pudra över kanel och socker så att det täcker hela ytan. Rulla sedan ihop till en rulle och dela i tio bitar och lägg dem med snittytan upp i bullformar. Låt jäsa under under bakduk under ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 225-250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö sedan pärlsocker ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 5-10 min. Låt svalna under bakduk.

NJUUUT! 

måndag 11 september 2017

Mammas äppelmos....

Det här är sommar...och äts övriga tider på året till pannkaka, flingor med mjölk, i äppelbullar, typ till allt som passar med äpple!

Bästa äppelsorten är Transparent Blanc men det går så klart med andra sorter också!


Jag använder min mammas gamla assistent från 70-talet men det går jättebra att använda vagga mm, men det är jag lite osäker på hur man gör. Nackdelen med den "gula fasan" ovan är att den låter som en hel maskinhall så man får ha hörselskydd på och stänga dörrarna till köket :-) men å vad gott äppelmos det blir!

Ingredienser
Beräkna till varje liter eller kg passerat mos:
3/4-1 g Askorbinsyra
Socker efter smak

Tvätta äpplena och skär dem i klyftor. Skal och kärnhus ska vara kvar eftersom de ger god smak till moset. Koka äpplena kort för att få dem lite mjukare (obs får inte vara genomkokta om man använder liknande assistent som jag gör, då är det bäst med vagga). Passera äpplena i maskinen. Rör ut askorbinsyran i lite vatten. Efter passeringen ska moset omedelbart blandas med askorbinsyra för att behålla färgen. Sockra moset efter smak och häll upp på rena och varma burkar.




tisdag 8 augusti 2017

Chicken Satay

Så nu är man tillbaka på jobbet igen och rutinerna börjar sätta sig igen... nåja kanske inte riktigt 😊 Dottern som har varit på seglarläger i tre veckor har haft önskevecka och ville absolut ha chicken satay och jag har äntligen hittat ett recept som smakar helt perfekt! Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat och bloggen Monika Ahlbergs mat - se receptet här. Nu har jag gjort lite modifieringar utifrån vår smak så här är mitt recept!


Ingredienser 4 portioner
Engångsspett, ca 20 st
600 g kycklinglårfilé

Marinad
1/2 dl sweet chili
1/2 dl rapsolja
1/2 dl kinesisk mushroom soy

Sataysås
25 g riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1/2 burk kokosmjölk, 200 ml
0,75 dl jordnötssmör (vi kör ekologisk med bitar i)
1/2 dl sweet chili
1,5 tsk kinesisk mushroom soy
1/2 hackade jordnötter

Skär kycklinglårfilen i små bitar. Blanda marinaden och lägg i kycklingen och låt marinera ca 20 minuter.

Sätt på ugnen på 225 grader.

Sätt på riset, godast med jasminris till.

Sätt kycklingbitarna på svetten och lägg sedan in i ugnen i 7-8 minuter.

Under tiden blandar du ihop kokosmjölk, jordnötssmör, sweet chili och soya i en skål. Pressa i vitlöken. Riv ingefäran fint och pressa ur vätskan och lägg i såsen. Blanda väl och lägg till sist i de hackade jordnötterna.

Servera kycklingen med såsen och riset. Jättegott med en god sallad till.

Smaklig måltid!


måndag 24 juli 2017

Koskärspasta

Den här pastan gjordes av min dotter och hennes gudmor Fredrika när vi lade till vid Koskär för ett par somrar sedan. Man tar helt enkelt lite vad man har och gör en pasta 😊

Har ni inte varit på Koskär så rekommenderas en tur dit! Fantastiskt vackert!


Nu till receptet!
Ingredienser (4 portioner)
Spiralpasta till 4 personer
1 lök
1 vitlöksklyfta
250 g kassler
4 soltorkade tomater i olja
Olivolja att steka i
1 burk Creme fraiche soltorkad tomat och fetaost
Färsk timjan

Koka pastan enligt anvisning. Hacka lök och vitlök. Skär kasslern i strimlor. Finhacka den soltorkade tomater.

Fräs lök och vitlök i olivolja. Blanda i tomaten, kassler och creme fraichen. Rör runt och låt puttra lite tills pastan är klar. Blanda med pastan och strö över timjan. Varsågod! 

söndag 23 juli 2017

Snabb efterrätt på Askö



Detta blev en  riktigt smarrig efterrätt när vi var på Askö.


Ingredienser 4 portioner
3 äpplen
1 msk socker
25 g smör
1 tsk kanel
1 pkt Arla äkta vaniljsås

Skala och skär äpplena i tärningar. Lägg smöret i en stekpanna och hetta upp, i med sockret och kanelen och lägg sedan i äpplena. Rör runt lite då och då tills det blir lite ''såsigt''. Häll upp vaniljsåsen i skålar eller koppar och häll över äpplena och servera! 

Öjapasta


Vi äter inte bara köttbullar med pulvermos 😊 Det är kul att laga mat på sjön så vi lagar allt möjligt. Den här veckan har det blivit Öjapasta. Hos oss är det följande!

Inte världens bästa bild men familjen kastade sig över denna så jag hann precis fota innan den tog slut!

Ingredienser (4 portioner)
1 pkt tortellini med parmaskinka
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt bacon
10 färska champinjoner
1,5 dl creme fraiche
1 tsk soja
Persilja
Salt och peppar

Koka torrtellonin enligt anvisning på paketet

Hacka löken och vitlöken och skär baconen i småbitar. Skär champinjonerna i kvartar. Lägg allt i en stekpanna och hetta upp, inget extra fett behövs då löken steker i fettet från baconen.

När allt är stekt så blanda i creme fraichen och smaka av med soja, salt och peppar. Strö över lite hackad persilja och servera med en god sallad! 

torsdag 15 juni 2017

Felix köttbullar med pulvermos - det kan man också äta!


När man är ute och seglar och det är kallt och regnar sidledes och det är kallt ända in i märgen. Det mesta strular, trilskandes vinshar, vatten i gummistövlarna, gasen tar slut och vrålhungrig, puh! JA då är det faktiskt riktigt gott och helt underbart att äta Felix köttbullar i gräddsås och pulvermos - det är vår kaosmat så att säga!

fredag 26 maj 2017

Ullas potatissallad

En dag när min kompis Charlotta och jag var ute och promenerade gick vi förbi Charlotta vän Ulla. Ulla bjöd oss på en så god lunch bestående av tjälknöl på älg och potatissallad. Potatissalladen var så god! Jag har inte receptet från henne men jag tror att jag har lyckats återskapa något liknande!

Ingredienser 4-6 portioner
500 g kokt potatis
1 rödlök
2 röda äpplen
1 dl creme fraiche
1 dl filmjölk eller gräddfil
1 msk hackad gräslök
Italiensk salladskrydda
Salt
Peppar

Skär den kokta potatisen i tärningar. Skala och hacka löken. Lägg rödlöken i en skål med vatten (blir krispigare då och ev beska försvinner). Hacka eller klipp gräslöken smått.

Tärna äpplena och blanda med potatisen. Ta upp rödlöken ur vattnet och blanda med potatisen.

Blanda creme fraichen med gräddfilen i en separat skål och blanda sedan i den med äpplena, potatis och lök. Blanda också i gräslöken och smaka av med italiensk salladskrydda, salt och peppar.

Passar perfekt till tjälknöl eller rostbiff!

fredag 19 maj 2017

Grillad fetaost!

Kanske inte det vanliga sättet man äter fetaost men så gott tillbehör till grillat!

Ingredienser 4 portioner
1 bit fetaost
1 msk olivolja
Oregano


Ta en bit aluminiumfolie som är tillräckligt stor för att du ska kunna linda in hela fetaosten. Häll på lite olivolja och lägg på osten häll lite olivolja ovanpå osten och strö över lite oregano. Vik ihopfolien om osten så att det blir ett tätt paket. 

Lägg paketet på grillen i ca 5-7 minuter. Vik upp paketet och servera!





onsdag 1 mars 2017

Potatismos

Hemmagjort potatismos, är så gott, passar till en gryta, en bit kött, stekt fisk, ja till det mesta helt enkelt. Det här är mitt recept.

Ingredienser 4 portioner
1 kg mjölig potatis
1 palsternacka alternativt 1 tsk socker men då missar man den goda smaken från palsternackan
2 dl mjölk
1/2 dl grädde
30 g smör
salt och peppar

Exempel på smaksättning
timjan - till falukorv eller köttbullar
vitlök - till en god köttbit
ärtor - fiskpinnar eller panerad spätta
dill - supergott till fisk!

Skala potatisen och palsternackan och skär i mindre bitar. Koka potatisen och palsternackan mjuk i saltat vatten.

När potatisen är kokt häll av vattnet och använd en potatisstomp eller en elvisp (obs vispa inte för mycket får då får du klistrigt potatismos) för att få potatisen i mindre delar. Häll i mjölk och grädde tills lagom konsistens, fortsätt att röra och blanda ner smöret. Smaksätt med salt och pepper och valfri övrig smaksättning.







tisdag 21 februari 2017

Värmande tomatsoppa!

Perfekt i sportlovstider! Häll upp den i en termos och ta med ut i backen, eller ät den som en god lunch efter en långpromenad. Soppan kan serveras med risoni i eller bara som den är med lite feta ost som garnering.



Ingredienser 4 portioner
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
olja att steka löken och vitlöken i
1 hönsbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning om man vill ha utan kött
2 burkar Mutti passata eller annan passerad tomat
2 dl vatten
tomatpure efter smak
1/2 dl vispgrädde
1 krm cayennepeppar
1 tsk socker
salt och peppar

Hetta upp oljan i en kastrull, fräs löken och vitlöken så att den blir "glasad".

Koka risonin enligt anvisning på paketet om man vill ha det i soppan.

Häll på den passerade tomaten och fyll på med 2 dl vatten. Lägg i buljongtärningen, cayennepepparn och sockret. Smaka av med tomatpuré så att det blir mycket tomatsmak. När jag använder Mutti Passata använder jag ca 2 msk tomatpuré. Salta och peppra. Vill man ha risoni i så lägger man i den i soppan nu.

Häll i grädden. Vill man ha extra festligt och en skummande soppa så vispar man upp grädden lätt innan man rör ner den i soppan.

Färdig att servera! Servera gärna med tärnad fetaost och vitlöksbröd.


måndag 20 februari 2017

Kyckling Korma

Det är härligt med stark mat i vintertider och hela familjen har fastnat för Chicken Korma. Styrkan i på rätten är medel skulle jag säga men sååå otroligt god. Blanda med lite mer yogurt om det blir för starkt. Grunden på receptet kommer från bloggen Matplatsen.



Ingredienser 6 portioner
1 kg kycklingfiléer
ca 1 dl olja att steka i
2 stora gula lökar
4 klyftor vitlök
2 dl mald mandel (brukar mortla mandelflarn) alternativt 1,25 dl mandelmjöl
1 dl riven färsk ingefära
1 kycklingbuljongtärning
3 msk matolja att steka kryddorna i
1 tsk mald kanel
2 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk cayennepeppar
1 dl sultanrussin
3 dl matlagningsyoghurt
1 dl grädde
2 dl kokosmjölk (ev mer att späda med)
3 msk citronsaft
3 msk socker
1 tsk salt
Skär kycklingen i bitar. Bryn dem runt om i stekpanna. Häll oljan i en gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. Obs! det blir bra mycket doft så man kan bli tårögd :-)
Hacka löken smått, riv ingefära och pressa vitlök och bryn lite lätt i stekpannan. Tillsätt detta i grytan.
Mal eller mortla mandeln smått eller använd mandelmjöl men då bara 1,25 dl och häll ner den. Tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk.

Smula ner buljongtärningen, tillsätt citronsaft och socker. Lägg i kycklingbitarna och russin. Låt koka minst 1 timma (på medelvärme) så köttet blir mört
Smaka av med mer salt och socker, och späd med mer kokosmjölk, grädde eller vatten om det blir för tjockt.
Servera med ris, cashewnötter, Raita och Naanbröd

Raita
3 dl turkisk yogurt eller matlagningsyogurt
1/2 gurka skuren i tärningar
1 tomat skuren i tärningar
2-3 krm spiskummin
1 krm mynta
salt
(vitlök)

Blanda allt och smaka av med salt och ev mer kryddor. Vill man kan man pressa i en liten vitlöksklyfta (tycker personligen inte att det behövs, det är mycket kryddor i själva grytan. Ställ kallt i kylen en stund. innan servering.
Smaklig måltid!

fredag 20 januari 2017

Torsk till middag?

Det här är så gott! Funkar både till vardags och till fest. Hemligheten  ligger i att man rimmar torsken  innan man steker den så blir det helt perfekt!



Ingredienser 4 portioner
700 g torskrygg
1 dl socker
0,5 dl salt
1 liter vatten
Smör

Lag till rimningen:

Rör ut saltet och sockret i vattnet tills det är löst.

Lägg torsken i en ugnsform och häll lagen över torsken och låt stå i 40 minuter

Sätt ugen på 125 grader. Ta sedan upp torsken ur lagen och torka av den. Torka ur ugnsformen och smörj den med smör. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn torsken kort runtom och lägg sedan i ugnsformen.

Låt torsken stå i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader.

Servera torsken med äggsås, limesaft,  wasabismör eller bara smält smör med pepparrot!

torsdag 19 januari 2017

Chocolate chip cookies med ingefära och vit choklad

Kakor! Så gott till en kopp te eller kaffe... dessa kommer ursprungligen från ett recept från Allt om mat men jag gjorde om lite för de innehöll kopiösa mängder socker så jag halverade mängden och lade till lite ingefära och vit choklad... absolut inget vackert foto men det finns inget foto som återger hur gott dessa smakar!


Ingredienser 16 stora kakor
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
2,5 dl farinsocker
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g smör
6,5 dl havregryn
300 g hackad vit choklad
2 cm riven ingefära

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i ett litermått.

Vispa äggen lätt i skålen. Blanda därefter i farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp och rör ner smöret.

Häll i havregryn och rör om ordentligt. Tillsätt mjölblandningen och arbeta ihop degen.

Blanda i chokladen och ingefäran.

Klicka ut smeten på en bakplåtsbeklädd plåt med hjälp av ett par skedar.

Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på plåten.





Gammelfarmor Iris Ostermans pannkakor

Pannkakor med hemmagjord sylt... det är minnen det 😊

Gammelfarmor Iris Osterman hade ett ett riktigt gott recept och det har gått i arv. Just nu steker dottern pannkakor bara för att kunna ha uppstekta pannkakor till brunch i morgon, men det är en annan historia och ett gott recept om det nu skulle bli några pannkakor över 😉.



Ingredienser, 4 portioner
1 nypa salt
2 ägg
4 dl mjöl
8 dl mjölk (går att byta 2 dl av mjölken mot filmjölk för krispigare pannkakor)

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Häll i hälften av mjölken och vispa så att mjölet löser sig. Häll på resten av mjölken och äggen och vispa till en jämn smet.

Låt stå i ca 10 minuter innan du börjar steka pannkakorna.

Stek pannkakorna i smör och servera med sylt och vispgrädde!



lördag 14 januari 2017

Mammas engelska apelsinmarmelad

Den här apelsinmarmeladen gjorde alltid min mamma i januari, februari ungefär när apelsinerna är som godast. Den blir både söt och besk och passar jättebra till nybakta scones.



Ingredienser
1 kg pomeranser
1/2 kg apelsiner
1 1/2 liter vatten
3 liter socker
3 tsk citronsyra
gasväv till kärnorna

Tvätta apelsiner och pomeranser noggrant i varmt vatten.

Skala apelsinerna och pomeranserna med potatisskalare så att det gula på frukterna kommer med (försök att få med så lite som möjligt av det vita - det blir bara beskt). Strimla skalen fint.

Klyfta och skiva frukten tunt. Spar alla kärnor och lägg dem i en skål med vatten så att det täcker alla kärnorna.

Lägg fruktskal och frukt i en stor skål (ej aluminium) och häll över 1 1/2 liter vatten och låt stå över natten.

Koka sedan på svag värme under lock i 45 minuter med kärnorna inknutna i lite gasväv. Kärnorna ger fin smak och bidrar med pektin. Ta med allt vatten också som kärnorna har legat i.

Häll sedan på 3 liter socker och rör om väl. Låt koka ganska kraftigt utan lock under omrörning då och då i 40-50 minuter tills sockret har klarnat.

Lös upp 3 tsk citronsyra i lite vatten och rör ner i marmeladen är färdigkokt och just tagits av spisen. Häll upp på redan, varma burkar och sätt den svalt för att stelna. Till att börja med är den ganska lös men den brukar stanna när den har svalnat.

OBS! Gör inte dubbel sats av denna, det blir helt andra tider då!

Det blir ju ganska mycket marmelad detta så antingen gör man det tillsammans några stycken eller så gör man t ex ett bar burkar som man kan ge bort i "gåbortpresent"!

Jag använde några romburkar från Abba, perfekt storlek och satte en liten tyghätta på och knöt på en etikett.

fredag 13 januari 2017

Sockerbolagets STORA matbröd

Mmmm vilket bröd! Det här gjorde min mamma ofta till jul men det passar perfekt även till gryta, frukost eller ja till allt möjligt! Det tar lite tid att laga men åh så gott det blir!

Total jäsningstid: 60+45+50 =155 min (2h 35 min)
Gräddningstid 15+50+15=80 min (1h 20 min)
Total tillagningstid ca 4 timmar

7 1/2 dl vatten
3/4 msk socker
2 liter vetemjöl
50 g jäst
1 msk salt

Blanda mjöl, vatten och salt. Kör i assistenten i 4-5 minuter.
Smula i jästen
Kör assistenten någon minut till så att jästen löser sig.
Täck degen och låt den jäsa i 1 1/2-2 timmar
Platta till degen med degspade och stjälp upp den på bakplåtspapper i en långpanna. Den formar sig själv.
Låt jäsa i 50 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader
Att in långpannan i ugnen.
Spruta på lite kallt vatten med en blomkruka när brödet fått lite färg.
Säng värmen till 200 grader efter 15 minuter och fortsätt gräddningen i ytterligare 50 minuter.
Sprayar med vatten ett par gånger under gräddningen så att du får en hård och knaprig skorpa.
Stäng av ugnen, spruta med vatten en sista gång och låt brödet stå kvar i ugnens eftervärlden i ytterligare 15 minuter.


Så gott! Går alldeles utmärkt att frysa!