lördag 14 januari 2017

Mammas engelska apelsinmarmelad

Den här apelsinmarmeladen gjorde alltid min mamma i januari, februari ungefär när apelsinerna är som godast. Den blir både söt och besk och passar jättebra till nybakta scones.



Ingredienser
1 kg pomeranser
1/2 kg apelsiner
1 1/2 liter vatten
3 liter socker
3 tsk citronsyra
gasväv till kärnorna

Tvätta apelsiner och pomeranser noggrant i varmt vatten.

Skala apelsinerna och pomeranserna med potatisskalare så att det gula på frukterna kommer med (försök att få med så lite som möjligt av det vita - det blir bara beskt). Strimla skalen fint.

Klyfta och skiva frukten tunt. Spar alla kärnor och lägg dem i en skål med vatten så att det täcker alla kärnorna.

Lägg fruktskal och frukt i en stor skål (ej aluminium) och häll över 1 1/2 liter vatten och låt stå över natten.

Koka sedan på svag värme under lock i 45 minuter med kärnorna inknutna i lite gasväv. Kärnorna ger fin smak och bidrar med pektin. Ta med allt vatten också som kärnorna har legat i.

Häll sedan på 3 liter socker och rör om väl. Låt koka ganska kraftigt utan lock under omrörning då och då i 40-50 minuter tills sockret har klarnat.

Lös upp 3 tsk citronsyra i lite vatten och rör ner i marmeladen är färdigkokt och just tagits av spisen. Häll upp på redan, varma burkar och sätt den svalt för att stelna. Till att börja med är den ganska lös men den brukar stanna när den har svalnat.

OBS! Gör inte dubbel sats av denna, det blir helt andra tider då!

Det blir ju ganska mycket marmelad detta så antingen gör man det tillsammans några stycken eller så gör man t ex ett bar burkar som man kan ge bort i "gåbortpresent"!

Jag använde några romburkar från Abba, perfekt storlek och satte en liten tyghätta på och knöt på en etikett.

2 kommentarer: