fredag 15 september 2017

Mammas kanelbullar

Mammas kanelbullar, åh så goda! Passar överallt och gör gärna en dubbel sats när ni ändå håller på, försvinnande goda 😉


Ingredienser 40 st bullar
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1 dl socker
1/2 tsk salt
3 tsk stött kardemumma
800 g vetemjöl

Fyllning
Kanel
Socker
Smör

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll på mjölken. Se till att jästen löser sig i mjölken. Mortla kardemummakärnorna. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma.

Tillsätt mjölet men spara 1/2 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand tills den känns smidig.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den på. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock.

Hyvla smör med en osthyvel och lägg i ett schackrutemönster på den utlånade degen. Pudra över kanel och socker så att det täcker hela ytan. Rulla sedan ihop till en rulle och dela i tio bitar och lägg dem med snittytan upp i bullformar. Låt jäsa under under bakduk under ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 225-250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö sedan pärlsocker ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 5-10 min. Låt svalna under bakduk.

NJUUUT! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar