måndag 11 september 2017

Mammas äppelmos....

Det här är sommar...och äts övriga tider på året till pannkaka, flingor med mjölk, i äppelbullar, typ till allt som passar med äpple!

Bästa äppelsorten är Transparent Blanc men det går så klart med andra sorter också!


Jag använder min mammas gamla assistent från 70-talet men det går jättebra att använda vagga mm, men det är jag lite osäker på hur man gör. Nackdelen med den "gula fasan" ovan är att den låter som en hel maskinhall så man får ha hörselskydd på och stänga dörrarna till köket :-) men å vad gott äppelmos det blir!

Ingredienser
Beräkna till varje liter eller kg passerat mos:
3/4-1 g Askorbinsyra
Socker efter smak

Tvätta äpplena och skär dem i klyftor. Skal och kärnhus ska vara kvar eftersom de ger god smak till moset. Koka äpplena kort för att få dem lite mjukare (obs får inte vara genomkokta om man använder liknande assistent som jag gör, då är det bäst med vagga). Passera äpplena i maskinen. Rör ut askorbinsyran i lite vatten. Efter passeringen ska moset omedelbart blandas med askorbinsyra för att behålla färgen. Sockra moset efter smak och häll upp på rena och varma burkar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar