måndag 20 februari 2017

Kyckling Korma

Det är härligt med stark mat i vintertider och hela familjen har fastnat för Chicken Korma. Styrkan i på rätten är medel skulle jag säga men sååå otroligt god. Blanda med lite mer yogurt om det blir för starkt. Grunden på receptet kommer från bloggen Matplatsen.



Ingredienser 6 portioner
1 kg kycklingfiléer
ca 1 dl olja att steka i
2 stora gula lökar
4 klyftor vitlök
2 dl mald mandel (brukar mortla mandelflarn) alternativt 1,25 dl mandelmjöl
1 dl riven färsk ingefära
1 kycklingbuljongtärning
3 msk matolja att steka kryddorna i
1 tsk mald kanel
2 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald kardemumma
1 tsk cayennepeppar
1 dl sultanrussin
3 dl matlagningsyoghurt
1 dl grädde
2 dl kokosmjölk (ev mer att späda med)
3 msk citronsaft
3 msk socker
1 tsk salt
Skär kycklingen i bitar. Bryn dem runt om i stekpanna. Häll oljan i en gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. Obs! det blir bra mycket doft så man kan bli tårögd :-)
Hacka löken smått, riv ingefära och pressa vitlök och bryn lite lätt i stekpannan. Tillsätt detta i grytan.
Mal eller mortla mandeln smått eller använd mandelmjöl men då bara 1,25 dl och häll ner den. Tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk.

Smula ner buljongtärningen, tillsätt citronsaft och socker. Lägg i kycklingbitarna och russin. Låt koka minst 1 timma (på medelvärme) så köttet blir mört
Smaka av med mer salt och socker, och späd med mer kokosmjölk, grädde eller vatten om det blir för tjockt.
Servera med ris, cashewnötter, Raita och Naanbröd

Raita
3 dl turkisk yogurt eller matlagningsyogurt
1/2 gurka skuren i tärningar
1 tomat skuren i tärningar
2-3 krm spiskummin
1 krm mynta
salt
(vitlök)

Blanda allt och smaka av med salt och ev mer kryddor. Vill man kan man pressa i en liten vitlöksklyfta (tycker personligen inte att det behövs, det är mycket kryddor i själva grytan. Ställ kallt i kylen en stund. innan servering.
Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar