söndag 5 juni 2016

Whiskeysås till grillat

Grilltider! Det finns massor med såser att köpa men det är kul att kunna göra en egen. Det här receptet är i grunden baserad på en Jack Danielsglaze men jag ville ha den mer rökig så jag tog lite av min mans skotska whiskey, Sch, säg inget 😉  Gör gärna dubbel sats, den klarar sig länge i kylskåpet.

Ingredienser för ca 2,5dl
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk. citronjuice
3 msk finhackad charlottenlök
1 msk McAllen whiskey
1 msk krossad ananas
¼ tsk cayennepeppar

Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen och en bit av vitlöksroten så att vitlöken står stadigt. Ta bort det yttersta skalet. Ställ den i en liten ugnsfastform och häll över olivolja. In i ugnen i en timme i 160 graders ugnsvärme. Låt den sedan svalna.
Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelstark värme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och mosa ihop den. Rör ner ca 2 msk av vitlöksmassan samt resterande ingredienser i kastrullen.
Låt sjuda 40-50 minuter eller till dess den reducerats till hälften och påminner om sirap till konsistensen.

Passar jättebra som sås eller glaze till t ex grillad karré eller kyckling! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar