lördag 18 juni 2016

Mammamiddag

Vi är sju mammor som fick barn i mars (eller skulle ha fötts i mars) och hamnade i samma mammagrupp 2002. Sedan dess träffas vi några gånger per år och äter middag, en gång per år reser vi någonstans och vi har även en halloweenfest men mer om den senare...

I går var det alltså dags för mammamiddag hemma hos oss! Vi lagar för det mesta maten tillsammans och tur är väl det i och med att jag jobbade in i det sista igår men jag hade i alla fall planerat en meny och fixat lite snacks och bubbel så att vi skulle kunna laga lite mat utan att "svälta".



Menyn blev följande:
Snacks
Ugnsrostade mandlar och solrosfrön, receptet hittar du här
Huvudrätter
Thai Garden-rullar
Ljummen sparrissallad med tomat och skinka
Pitabröd med taleggio och svamp
Helstekt kyckling med kryddsmör
Efterrätt
Jordgubbar, mango och papaya i Cointreau med vaniljglass

Recepten på Thaigarden-rullar, sparrissalladen och pitabröden hittade jag i kokboken "Fest, mat & kärlek av Camilla Läckberg och Christian Hellberg. Kycklingen är ett eget recept



Grillad hel kyckling med kryddsmör
Ingredienser
1 hel majskyckling
50 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
1 par timjankvistar
1 oreganokvist
10 blad basilika
1 tsk chiliflakes
salt och peppar

Starta grillen (brukar ta en timme innan den är klar) vill man köra i ugn i stället så sätter man den på 225 grader.

Skölj kycklingen och torka av. Hacka örterna och blanda med smöret. Häll i en pressad vitlöksklyfta och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar.

Lyft på skinnet på kycklingen och smeta in smöret under skinnet. Man får ta i lite när man lyfter men var försiktig så att inte skinnet går sönder. Se till att få in smöret även på lårbitarna. Ta ett steksnöre och bind upp kycklingen så att vingar och ben hålls in. ´

Vi har ett rotisserie till vår grill så vi sätter kycklingen på spettet och monterar rotisseriet och grillar sedan indirekt, dvs man matar briketterna åt var sin sida och lägger foliebit som man har vikt upp kanterna på mitt under kycklingen - det rinner en del om kycklingen.

Har man inget rotisserie så lägger man kycklingen direkt på grillgallret och vänder ca 1 ggr var 15 minut tills att kycklingen är klar.

Kör man kycklingen i ugn så lägger man den i en ugnsfast form, helst med galler om man har.

Det tar ca 50 minuter till 1 timme innan kycklingen är klar och då gör man tillbehören under tiden.

Thai Garden-rullar
Ingredienser 4 portioner
100 g chevre
1 msk philadelphiaost
1 morot
1 mogen mango
1/2 gurka
gräslök
1 kruka koriander
1 knippe sparris

5 blötlagda rispapper

Dipp till rullarna
Ingredienser
1 tsk sesamolja
1 msk rostade vita sesamfrön
1 msk chilisås
1 1/2 dl majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
saft och rivet skal från 1/2 lime
salt

Rör ihop chevren och philadelphiaosten till en kräm.

Skala och skär moroten, mangon och gurkan i strimlor. Finhacka koriandern och gräslöken fint (spara några blad till garnering)

Gör iordning rispappret enligt instruktionen på paketet. Lägg det blötlagda rispappret på en handduk så att du kan sträcka ut det.

Fördela morötter, mango och gurka på rispappret, spritsa på chevrekrämen och lägg på koriander och gräslök och rulla ihop rullarna

Låt de färdiga rullarna ligga i kylskåpet i 30 minuter före servering.

Mixa sesamoljan med sesamfrön och chilisås till dippen och blanda med majonnäsen och vitlöken. Tillsätt limesaft och limeskal och smaka av med salt.

Koka sparrisen enligt anvisning så att den fortfarande är knaprig.

När det är dags för servering, skär varje rulle i tre till fyra bitar och lägg upp på ett serveringsfat. Skär sparrisen i mindre bitar och strössla över med koriander, servera gärna med ett par limeklyftor.

Ljummen sparrissallad med tomat och skinka
Ingredienser 4 portioner
250 g sparris
100 g sugarsnaps
1 mogen avokado
5 plommontomater
1 kvist timjan
1/2 msk olivolja
salt och svartpeppar
5 skivor parmaskinka eller liknande
100 g babyspenat

Dressing
2 msk olivolja
1 msk farinsocker
saften från 1 lime
1/2 kruka basilika
salt och peppar

Koka sparrisen och enligt anvisning (den ska vara lite knaprig).

Värm ugnen till 185 grader (varmluft). Klyfta tomaterna och plocka timjanbladen från kvisten. Lägg allt i en ugnsfast form och häll på olivoljan och blanda runt försiktigt, salta och peppra. Lägg parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper och in med både tomaten och skinkan i ugnen i ca 15 minuter. Tomaterna ska vara mjuka och skinkan ska vara krispig.

Bland under tiden olivoljan med farinsockret och limsaften. Hacka basilika och tillsätt den. Smaka av med slat och peppar.

Lägg spenatbladen i en stor skål eller på ett fint fat. Skär sugarsnaps och sparris i mindre bitar och blanda med spenaten. Dela avokadon och skär den i mindre bitar och blanda i den också.

När tomaterna och skinkan är klar lägger ni detta ovan på salladen och ringlar över dressingen. Klart!

Pitabröd med taleggio och svamp
Ingredienser 4 portioner

Pitabröd (går att förbereda)
25 g jäst
1 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 1/2 dl vetemjöl
en nypa salt

Kryddsalt
1/2 msk mald spiskummin
1 msk malda korianderfrlön
1 msk flingsalt

Fyllning
150 g taleggioost
1 kvist rosmarin
1 1/2 msk olivolja
250 g svamp (t ex shitake, kantareller, champinjoner)
1/2 vitlöksklyfta
1/2 schalottenlök
1 kvist bladpersilja
smör till stekning
salt och peppar

Blanda ut jästen i vattnet och oljan. Tillsätt mjölet och saltet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.

Värm ugnen till 220 grader.

Blanda ihop ingredienserna till kryddsaltet.

Kavla ut degen centimetertjock och stansa ut ca 12 rundlar (jag använde ett glas). Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 10 minuter.

Pensla bröden med vatten och strössla över kryddsaltet och in i ugnen i 10 minuter.

Låt bröden svalna innan servering

Skär taleggion i tärningar. Finhacka rosmarinen och blanda med olivolja och taleggio i en skål

Putsa svampen och skär i mindre bitar. Hacka schalottenlöken, riv vitlöken och hacka persiljan. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs svampen, löken och persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Blanda svamp och taleggio.

Skär en skåra i pitabröden och fyll dem med svamp- och taleggioblandningen och lägg upp på ett fat.

Vi serverad allt tillsammans och det var verkligen jättegott men oj så mätta vi var efteråt! Till maten drack vi ett rött vin som hette Morgon, vilket passade jättebra till allt ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar