lördag 18 juni 2016

Rabarber rabarber rabarber!

Rabarberna frodas i trädgården och det finns ju så mycket gott man kan göra! Det här är mina tre favoriter
Rabarber- och jordgubbsmarmelad med vanilj
350 g rabarber
400 g jordgubbar
1 apelsin
1 vaniljstång
5 dl syltsocker
Ansa och skär rabarber och jordgubbar i små bitar. Skölj apelsinen noga och skär i tunna skivor och sedan i mindre bitar. Lägg frukten i en kastrull, snitta vaniljstången och lägg i och häll på sockret. Låt koka upp och sjud sedan ca 15 min utan lock. Häll över marmeladen i rena burkar och låt kallna. Förvara i kylen.

Rabarbersaft
2 kg rabarber
1,5 l vatten
Saft från 1 citron
1 kg socker

Skölj rabarbern och skär den i bitar. Koka upp rabarbern i vattnet tills den är helt mjuk. Häll upp i silduk och låt självrinna, ca 30 minuter. Rengör grytan och häll tillbaka saften. Tillsätt socker och citronsaft. Koka och skumma tills att saften är helt klar. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förvara svalt.

Rabarberbubbel
Självklart ska man göra rabarberbubblet också!
Se här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar