torsdag 30 juni 2016

Pastasallad

Familjens favoriträtter skulle vi nog kunna säga. Sonen vill även ha den på julbordet men jag tror nog den passar bäst på sommaren, på picknick, i båten eller bara som en sommarmiddag.



Ingredienser 4 portioner
250 g pastaskruvar, t ex fusilli
1 påse blandad sallad
20 körsbärstomater
1/2 gurka
1 avocado
1 paprika
en nypa rabarberskott
en nypa ärtskott
200 g broccoli
1 paket fetaost
250 g skinka i bit eller parmaskinka

Koka pastan enligt anvisning. Skölj sedan pastan i kallt vatten och tillsätt 1 msk matolja och 1/2 tsk italiensk salladskrydda.

Koka broccolin enligt anvisning och kyl av.

Skölj salladen, ärtskotten och rödbetsskotten och torka ordentligt och lägg i en stor skål eller på ett stort fat. Skär gurka, tomat, paprika, äpple och avokado i mindre bitar och blanda med salladen. Häll på pastan och broccolin. Skär skinkan och fetaosten i små tärningar och blanda runt allt.

Klart att servera!

Servera med t ex lite mandel och fröblandning ovanpå. Receptet på det hittar ni här! .



Marängtårta

En så enkel men ändå god och fräsch tårta! Den är nog min favorit och funkar både vinter och sommar!

Ingredienser
2 marängbottnar
2,5 dl vispgrädde
4 inlagda persikohalvor
20 jordgubbar
en näve blåbär
en näve hallon

Vispa grädden så att den är fast men fortfarande sammetslen. Lägg en marängbotten på ett tårtfat och bred på ett lager med vispgrädde. Lägg på hälften av frukten och bären. Lägg på nästa marängbotten och sträcka resterande frukt över. Servera genast och njut!!

tisdag 28 juni 2016

Köttbullar med sås och lingon

Idag fick vi ett samtal man inte vill ha som förälder! Sonen är på multisportcamp en vecka och en av ledarna ringde och sa att ambulans var på väg eftersom Erik hade ramlat och slagit i ryggen och nacken när han hade försökt att volta. Panik! Jag var i Malmö och jobbade men mannen åkte i full fart upp till Astrid Lindgren för att möta upp. Erik med nackkrage i vaccummadrass. Det blev röntgen och tester och till slut kunde man konstatera att han endast hade blivit väldigt blåslagen. Vilken lättnad!

När vi väl kom hem allihop var vi helt slut och barnen ville ha köttbullar med potatis och sås. Nä inte tänkte jag där och då ställa mig för att rulla köttbullar utan det blev Mamma Scans delikatessköttbullar med färskpotatis, brunsås och lingon. Ibland måste man bara ta genvägar!

Receptet på brunsåsen kommer här!
1 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl lättmjölk
1 tsk soja
1,5 msk kalvfond
1 msk lingonsylt

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölet och rör runt. Häll på mjölken och vispa så att smör och mjölblandningen har blandats ordentligt med mjölken. Koka upp och häll i fond och soja, låt sjuda tills såsen tjocknat något och häll i lingonsylten och rör runt. Servera till köttbullar och potatis.

Frida och Tobias alkoholfria aperitif

Var hos våra mysiga vänner för ett par helger sedan och åt middag. Jag körde så de gjorde en jättegod alkoholfri drink till mig. Så enkel egentligen med så god och läskande!

Ingredienser, 4 glas
2 dl Iste med mangosmak, färdigblandad
8 dl bubbel vatten
1 ekologisk citron i skivor
Is

Kyl isteet och bubbelvattnet om det knte redan är kallt. Ta en tillbringare som rymmer drygt 1 liter och häll i iste och bubbelvatten och rör om. Häll på med is. Skiva citronen och lägg en skiva i respektive glas. Servera!

Varm primörsallad

Härom dagen åt vi en så god sallad med mozzarellaost! Barnen är inte förtjusta i varma grönsaker men det här älskade de! Vi har ätit den som en egen rätt och som tillbehör till grillat.

Ingredienser 4 portioner (8 om det är som tillbehör)
300 g Färskpotatis
500 g Vanliga morötter
1 msk Olivolja
1 krm Salt
1 krm malen Svartpeppar
0,5 st färsk Blomkålshuvud
1,5 st Rödlök
250 g Färsk Sparris
200 g broccoli

Dressing
0,5 st krukor färsk persilja
2,5 msk Olivolja
0,5 msk vit balsamvinäger
1 krm Salt
1 krm malen Svartpeppar

Topping
200 g Mozzarellaost

Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj potatisen ordentligt och dela den i mindre bitar. Skölj eller skala morötterna och skär dem i sneda bitar på längden. Blanda potatis och morötter på en plåt med lite olja, salt och peppar och rosta i ugnen ca 15 min.

Skölj och dela blomkålen i buketter och skala och klyfta rödlöken. Ta ut plåten efter 15 min och tillsätt blomkål, broccoli och lök. Blanda om och rosta ytterligare 10 min.

Skär bort den nedersta biten på sparrisen och skär den sedan i sneda bitar, ca 5 cm långa. När klockan ringer efter 10 minuter tillsätter du sparrusen och låter alla grönsakerna stå i ugnen ytterligare 5 minuter.

Ta fram en skål och börja med att skölja och finhacka persilja och blanda med olja och balsamvinäger. Tillsätt lite salt och peppar. Ta ut de rostade primörerna och lägg i en stor skål eller stort fat. Riv mozzarellan i mindre bitar och fördela över salladen. Servera!

lördag 25 juni 2016

Födelsedagstårta!

Min dotter älskar maräng och choklad och tycker att prinsesstårtor är fina men gillar inte marsipan... så vi har hittat på en egen prinsesstårta till henne!



Emmas prinsesstårta
2 chokladtårtbottbar
1 marängtårtbotten
chokladmousse med crisp
2 dl grädde
2 st inlagda persikohalvor
1/2 l jordgubbar
1 paket sugarpaste
Tårtpennor från Panduro

Blanda chokladmoussen enligt recept och ställ i kylen. Vispa grädden så att den blir tjock men är fortfarande len. Skär persikorna och jordgubbarna i skivor.

Mjuka upp sugarpaste och häll florsocker på en plastfolie. Lägg på sugarpasten och pudra ytterligare florsocker ovanpå. Lägg ytterligare en plastfoliebit ovanpå och kavla ut sugarpasten så att den blir ca 3 mm tjock.

Lägg en chokladtårtbotten på tårtfatet och spritsa ut chokladmoussen runt hela tårtbotten. Lägg hälften av jordgubbarna och persikorna i mitten. Lägg på lägg marängbotten och lägg på chokladmousse och frukt och avsluta med en chokladbotten.

Bred ut vispgrädden över hela tårtan med en palette. Ta av den en plastfolien från sugarpasten och lyft nu upp sugarpasten med hjälp av en kavel och lägg över tårtan så att sidan med plastfolie kommer uppåt. Mata in  runt tårtan, t av den sista plastfolien och skär av överflödig sugarpaste.

Nu tar man tårtpennorna och kan skriva vad man vill på tårtan 😊  På tårtan ovan skrev alla i släkten sina namn.

lördag 18 juni 2016

Mammamiddag

Vi är sju mammor som fick barn i mars (eller skulle ha fötts i mars) och hamnade i samma mammagrupp 2002. Sedan dess träffas vi några gånger per år och äter middag, en gång per år reser vi någonstans och vi har även en halloweenfest men mer om den senare...

I går var det alltså dags för mammamiddag hemma hos oss! Vi lagar för det mesta maten tillsammans och tur är väl det i och med att jag jobbade in i det sista igår men jag hade i alla fall planerat en meny och fixat lite snacks och bubbel så att vi skulle kunna laga lite mat utan att "svälta".



Menyn blev följande:
Snacks
Ugnsrostade mandlar och solrosfrön, receptet hittar du här
Huvudrätter
Thai Garden-rullar
Ljummen sparrissallad med tomat och skinka
Pitabröd med taleggio och svamp
Helstekt kyckling med kryddsmör
Efterrätt
Jordgubbar, mango och papaya i Cointreau med vaniljglass

Recepten på Thaigarden-rullar, sparrissalladen och pitabröden hittade jag i kokboken "Fest, mat & kärlek av Camilla Läckberg och Christian Hellberg. Kycklingen är ett eget recept



Grillad hel kyckling med kryddsmör
Ingredienser
1 hel majskyckling
50 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
1 par timjankvistar
1 oreganokvist
10 blad basilika
1 tsk chiliflakes
salt och peppar

Starta grillen (brukar ta en timme innan den är klar) vill man köra i ugn i stället så sätter man den på 225 grader.

Skölj kycklingen och torka av. Hacka örterna och blanda med smöret. Häll i en pressad vitlöksklyfta och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar.

Lyft på skinnet på kycklingen och smeta in smöret under skinnet. Man får ta i lite när man lyfter men var försiktig så att inte skinnet går sönder. Se till att få in smöret även på lårbitarna. Ta ett steksnöre och bind upp kycklingen så att vingar och ben hålls in. ´

Vi har ett rotisserie till vår grill så vi sätter kycklingen på spettet och monterar rotisseriet och grillar sedan indirekt, dvs man matar briketterna åt var sin sida och lägger foliebit som man har vikt upp kanterna på mitt under kycklingen - det rinner en del om kycklingen.

Har man inget rotisserie så lägger man kycklingen direkt på grillgallret och vänder ca 1 ggr var 15 minut tills att kycklingen är klar.

Kör man kycklingen i ugn så lägger man den i en ugnsfast form, helst med galler om man har.

Det tar ca 50 minuter till 1 timme innan kycklingen är klar och då gör man tillbehören under tiden.

Thai Garden-rullar
Ingredienser 4 portioner
100 g chevre
1 msk philadelphiaost
1 morot
1 mogen mango
1/2 gurka
gräslök
1 kruka koriander
1 knippe sparris

5 blötlagda rispapper

Dipp till rullarna
Ingredienser
1 tsk sesamolja
1 msk rostade vita sesamfrön
1 msk chilisås
1 1/2 dl majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
saft och rivet skal från 1/2 lime
salt

Rör ihop chevren och philadelphiaosten till en kräm.

Skala och skär moroten, mangon och gurkan i strimlor. Finhacka koriandern och gräslöken fint (spara några blad till garnering)

Gör iordning rispappret enligt instruktionen på paketet. Lägg det blötlagda rispappret på en handduk så att du kan sträcka ut det.

Fördela morötter, mango och gurka på rispappret, spritsa på chevrekrämen och lägg på koriander och gräslök och rulla ihop rullarna

Låt de färdiga rullarna ligga i kylskåpet i 30 minuter före servering.

Mixa sesamoljan med sesamfrön och chilisås till dippen och blanda med majonnäsen och vitlöken. Tillsätt limesaft och limeskal och smaka av med salt.

Koka sparrisen enligt anvisning så att den fortfarande är knaprig.

När det är dags för servering, skär varje rulle i tre till fyra bitar och lägg upp på ett serveringsfat. Skär sparrisen i mindre bitar och strössla över med koriander, servera gärna med ett par limeklyftor.

Ljummen sparrissallad med tomat och skinka
Ingredienser 4 portioner
250 g sparris
100 g sugarsnaps
1 mogen avokado
5 plommontomater
1 kvist timjan
1/2 msk olivolja
salt och svartpeppar
5 skivor parmaskinka eller liknande
100 g babyspenat

Dressing
2 msk olivolja
1 msk farinsocker
saften från 1 lime
1/2 kruka basilika
salt och peppar

Koka sparrisen och enligt anvisning (den ska vara lite knaprig).

Värm ugnen till 185 grader (varmluft). Klyfta tomaterna och plocka timjanbladen från kvisten. Lägg allt i en ugnsfast form och häll på olivoljan och blanda runt försiktigt, salta och peppra. Lägg parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper och in med både tomaten och skinkan i ugnen i ca 15 minuter. Tomaterna ska vara mjuka och skinkan ska vara krispig.

Bland under tiden olivoljan med farinsockret och limsaften. Hacka basilika och tillsätt den. Smaka av med slat och peppar.

Lägg spenatbladen i en stor skål eller på ett fint fat. Skär sugarsnaps och sparris i mindre bitar och blanda med spenaten. Dela avokadon och skär den i mindre bitar och blanda i den också.

När tomaterna och skinkan är klar lägger ni detta ovan på salladen och ringlar över dressingen. Klart!

Pitabröd med taleggio och svamp
Ingredienser 4 portioner

Pitabröd (går att förbereda)
25 g jäst
1 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 1/2 dl vetemjöl
en nypa salt

Kryddsalt
1/2 msk mald spiskummin
1 msk malda korianderfrlön
1 msk flingsalt

Fyllning
150 g taleggioost
1 kvist rosmarin
1 1/2 msk olivolja
250 g svamp (t ex shitake, kantareller, champinjoner)
1/2 vitlöksklyfta
1/2 schalottenlök
1 kvist bladpersilja
smör till stekning
salt och peppar

Blanda ut jästen i vattnet och oljan. Tillsätt mjölet och saltet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.

Värm ugnen till 220 grader.

Blanda ihop ingredienserna till kryddsaltet.

Kavla ut degen centimetertjock och stansa ut ca 12 rundlar (jag använde ett glas). Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 10 minuter.

Pensla bröden med vatten och strössla över kryddsaltet och in i ugnen i 10 minuter.

Låt bröden svalna innan servering

Skär taleggion i tärningar. Finhacka rosmarinen och blanda med olivolja och taleggio i en skål

Putsa svampen och skär i mindre bitar. Hacka schalottenlöken, riv vitlöken och hacka persiljan. Hetta upp smör i en stekpanna och fräs svampen, löken och persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Blanda svamp och taleggio.

Skär en skåra i pitabröden och fyll dem med svamp- och taleggioblandningen och lägg upp på ett fat.

Vi serverad allt tillsammans och det var verkligen jättegott men oj så mätta vi var efteråt! Till maten drack vi ett rött vin som hette Morgon, vilket passade jättebra till allt ihop.

Rabarber rabarber rabarber!

Rabarberna frodas i trädgården och det finns ju så mycket gott man kan göra! Det här är mina tre favoriter
Rabarber- och jordgubbsmarmelad med vanilj
350 g rabarber
400 g jordgubbar
1 apelsin
1 vaniljstång
5 dl syltsocker
Ansa och skär rabarber och jordgubbar i små bitar. Skölj apelsinen noga och skär i tunna skivor och sedan i mindre bitar. Lägg frukten i en kastrull, snitta vaniljstången och lägg i och häll på sockret. Låt koka upp och sjud sedan ca 15 min utan lock. Häll över marmeladen i rena burkar och låt kallna. Förvara i kylen.

Rabarbersaft
2 kg rabarber
1,5 l vatten
Saft från 1 citron
1 kg socker

Skölj rabarbern och skär den i bitar. Koka upp rabarbern i vattnet tills den är helt mjuk. Häll upp i silduk och låt självrinna, ca 30 minuter. Rengör grytan och häll tillbaka saften. Tillsätt socker och citronsaft. Koka och skumma tills att saften är helt klar. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förvara svalt.

Rabarberbubbel
Självklart ska man göra rabarberbubblet också!
Se här

onsdag 15 juni 2016

Gott drinktilltugg!

Sommaren börjar komma nu och man vill vara ute och vara med nära och kära.

Idag fick vi ett spontant infall och bjöd över våra goda vänner på lite bubbel och drinktilltugg så här mitt i veckan. Vi har inget särskilt att fira, det är mitt i veckan men vi kände bara att det behövdes lite bubbel och bara att må gott! Till bubblet fixade jag ihop en nöt- och fröblandning. Tar ingen tid alls men blir väldigt gott!

Rostade nötter med cayennepeppar
3 dl mandel
1 dl solrosfrön
0,5 tsk cayennepeppar
2 tsk rörsocker
2 tsk honung
1 msk flingsalt
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Häll ut nötterna på en långpanna med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen i ca 10 minuter.

Blanda under tiden ihop cayennepeppar, rörsocker, honung, flingsalt och olivolja.

När nötterna är rostade hälls de över i en skål, häll över röran och blanda runt ordentligt. Låt svalna. Klart!

söndag 5 juni 2016

Whiskeysås till grillat

Grilltider! Det finns massor med såser att köpa men det är kul att kunna göra en egen. Det här receptet är i grunden baserad på en Jack Danielsglaze men jag ville ha den mer rökig så jag tog lite av min mans skotska whiskey, Sch, säg inget 😉  Gör gärna dubbel sats, den klarar sig länge i kylskåpet.

Ingredienser för ca 2,5dl
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk. citronjuice
3 msk finhackad charlottenlök
1 msk McAllen whiskey
1 msk krossad ananas
¼ tsk cayennepeppar

Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen och en bit av vitlöksroten så att vitlöken står stadigt. Ta bort det yttersta skalet. Ställ den i en liten ugnsfastform och häll över olivolja. In i ugnen i en timme i 160 graders ugnsvärme. Låt den sedan svalna.
Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelstark värme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och mosa ihop den. Rör ner ca 2 msk av vitlöksmassan samt resterande ingredienser i kastrullen.
Låt sjuda 40-50 minuter eller till dess den reducerats till hälften och påminner om sirap till konsistensen.

Passar jättebra som sås eller glaze till t ex grillad karré eller kyckling! 

lördag 4 juni 2016

Grillad seabream, kanske något för helgen?

I söndags lagade min man en sååååå god fiskrätt på grillen, seabream! På svenska heter den guldsparid. Har aldrig ätit den förut men det är absolut inte sista gången!



Så här gjorde han!
Ingredienser (4 port)
4 st seabream
1 lime
saften hav en citron
flingsalt
peppar
olivolja
1 vitlöksklyfta

Sätt på grillen. Snitta skinnet på fisken och gnid i ordentligt i flingsalt, salta även lite inne i fisken. Skiva vitlöksklyftan Dela limen i skivor och fördela den, vitlöken och citronsaften mellan de fyra fiskarna. Försök trycka in limen och vitlöken ordentligt inne i fisken och peppra. Pensla utsidan med olivolja och lägg på grillen 7 minuter på varje sida.



Servera med potatis eller ris och en god sallad.

Smaklig måltid!