måndag 23 maj 2016

Rabarberbubbel!

Nu börjar rabarbern komma i massor, här gör vi kräm, paj, saft, sylt, marmelad och inte minst rabarberbubbel!!

Receptet är egentligen ett recept för fläderbubbel men i brist på fläder så tog jag rabarber istället. Drycken blir rosa och alldeles champagnebubblig.

Obs! Har nog viss alkoholhalt i sig så den är inte för barn 😊

Perfekt till en fördrink till sommarmiddagen!

Ingredienser
3,5 liter kokande vatten + 5 dl iskallt vatten
1 kg socker
1,5 liter skurna rabarber (eller 20 stycken fläderblommor)
1 msk vitvinsvinäger
zest och saft från 4 ekologiska citroner (var noga med att inte få med det vita, det ger beska)
en liten, liten nypa torrjäst

Ta fram en stor kastrull (saft och syltkastrull) och koka upp vattnet, häll i sockret och rör om tills det har löst upp sig.

Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg sedan i rabarbern (eller rensade fläderblommor) det kalla vattnet, skalet, saften från citronen och vinägern. Rör om ordentligt och låt sedan blandningen svalna, när det är ordentligt svalt blandar du ned jästen, se till att rabarberna eller blommorna är under vätskan, jag brukar lägga på en tallrik. Lägg över en handduk och låt kastrullen stå svalt och jäsa i 2-4 dagar, kika på den lite då och då. Så fort den känns lite spritslig så är den klar.

Häll upp bubblet på rena kokade glasflaskor med ordentligt knäppkork (jag använder IKEA med patentkork). Lämna ungefär 5 cm upp till locket så att gasen får utrymme att expandera.

Använd helst inte plastflaskor eftersom det blir bra tryck i drickan och de kan explodera och så kul är det inte att tvätta rent efteråt.... jag har provat!

Låt sedan bubblet vila 3-4 dagar på flaska för att det ska bli riktigt härligt bubbligt.

Det blir en riktig champagnesmäll när korken flyger av när flaskan öppnas! Servera sedan iskall med en fryst jordgubbe i varje glas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar