fredag 27 maj 2016

Lax i ugn med romsås

Det här är en av familjens favoriträtter!  Passar både i fjällen när man åker skidor och som en riktigt härlig sommarmiddag!  Just idag är det inget vidare väder alls och det känns som höst mende säger att det ska bli bättre i morgon , hoppas, hoppas!

Vi brukar servera den tillsammans med en sallad tomat, gurka och lite tärnat äpple.

Idag drack vi dessutom ett jättegott vitt vin till -MATUA! Har ni inte provat det så gör det, supergott!!


(Lite tråkig bild, men smaken är desto godare!)

Ingredienser, 4 port
Lax
800 g lax
salt
peppar
2 tsk honung

Romsås 
2 dl creme fraiche
0.5 dl majonnäs
1/2 burk Abbas röda caviar
1 dl hackad dill
salt
peppar
1 krm paprika

Sätt på ugnen på 225 grader. Skala och koka potatis. Medan potatisen kokar oljar du en ugnsfast form och lägger i laxen. Salta och peppra och ställ in i ugnen. Efter ca 10 minuter i ugnen häller jag på honungen och låter den smälta över fisken tills dess att den är klar.  Jag brukar ta ut den när den nått 67 grader.

När laxen står i ugnen gör jag såsen. Blanda majonnäsen och creme fraichen, lägg i caviarn och dillen samt paprikan. Smaka av med salt och peppar. Ställ in såsen i kylskåpet tills dess att maten är klar!

Smaklig måltid!

Lakritsmarshmallows

Åh dessa var ju supergoda! Marshmallows med turkisk peppar i... De ser lite spännande ut för pulvret i den turkiska pepparn blir lite grönskimrande så dottern trodde det var grönmögelost. Minen när hon smakade var obetalbar 😂, sen åt hon med glad min upp resten!

2 msk gelatin pulver
1 dl vatten
4 dl strösocker
1,5 dl vit sirap
3 msk vatten
70 g krossad Turkisk peppar
Matolja till formen
Florsocker

Krossa den turkiska pepparn. Blanda gelatin pulver och vatten i en skål och låt stå i 10 minuter.

Blanda socker, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp, låt sen koka i 1,5 minut. Rör om några gånger. Häll gelatinet och den heta sockermassan i en stor vispskål (eller hushållsassistenten). Vispa på låg fart tills gelatinet har löst sig och vispa sen på högsta hastighet i 10-15 minuter tills massan blivit vit och fluffig. Tillsätt de krossade karamellerna och blanda runt.

Olja en form på ca 20 x 20 cm. Olja även en slickepott och häll sedan över massan i formen och jämna till.

Täck över med plastfilm och låt stå i minst 3 timmar, behöver inte stå kallt!

Häll ut rikligt med florsocker på en skärbräda.

Tippa ut marshmallowsen från formen på skärbrädan med florsocker på. Klipp eller skär den sedan i kuber och rulla runt i florsocker.

Nu är det bara att äta 😀

onsdag 25 maj 2016

Vardagsmat!

I vår familj så tränar någon eller några varje vardagskväll och då gäller det att hitta något som går att äta i omgångar. I dag t ex så tränar sonen kl 17, mannen kl 17.30 och dottern kl 18. Sen börjar hämtningsrundan med att hämta sonen 18.15, mannen 18.30 och dottern 20.30. Själv agerar jag chaufför!! 🚗

Så hur får man ihop maten? Det måste gå snabbt och gå att värma så att det är gott även för ''matlag 2''. Idag blev det falukorv  i ugn med potatismos!

Börja med att skala potatisen och koka den. Under tiden potatisen kokar gör ni i ordning falukorven. För mig tog det ca 30 minuter från att jag började laga mat tills den stod på bordet.




Falukorv i ugn (4 port)
800 g falukorv  (blir över till matlåda också)
Ketchup
Senap
1 dl Riven ost
2 st Mozzarellaostar
Färsk basilika
Körsbärstomater på kvist

Sätt ugnen på 225 grader. Skär falukorven i skivor men inte hela vägen ned (den ska sitta ihop i botten). Lägg falukorven i en ugnsfast form. Lägg sedan I en klick senap och en klick ketchup i varje skåra. Skär mozzarellan i skivor och lägg en halva samt ett blad basilika i varje skåra. Strö över den rivna osten. Lägg i tomaterna med kvist och allt i mitt i korven och sen in i ugnen 15 minuter.

Potatismos
1 kg potatis
salt
1/2 dl grädde
ca 1 dl lättmjölk
1 klick smör
2 msk riven parmesan
1 liten nypa chilipulver

Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstöt häll i grädden och smöret och fyll på med mjölk till lagom konsistens. Blanda sedan i parmesanen och chilipulver och rör om, smaka av med lute extra salt om der behövs. Klart!


måndag 23 maj 2016

Rabarberbubbel!

Nu börjar rabarbern komma i massor, här gör vi kräm, paj, saft, sylt, marmelad och inte minst rabarberbubbel!!

Receptet är egentligen ett recept för fläderbubbel men i brist på fläder så tog jag rabarber istället. Drycken blir rosa och alldeles champagnebubblig.

Obs! Har nog viss alkoholhalt i sig så den är inte för barn 😊

Perfekt till en fördrink till sommarmiddagen!

Ingredienser
3,5 liter kokande vatten + 5 dl iskallt vatten
1 kg socker
1,5 liter skurna rabarber (eller 20 stycken fläderblommor)
1 msk vitvinsvinäger
zest och saft från 4 ekologiska citroner (var noga med att inte få med det vita, det ger beska)
en liten, liten nypa torrjäst

Ta fram en stor kastrull (saft och syltkastrull) och koka upp vattnet, häll i sockret och rör om tills det har löst upp sig.

Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg sedan i rabarbern (eller rensade fläderblommor) det kalla vattnet, skalet, saften från citronen och vinägern. Rör om ordentligt och låt sedan blandningen svalna, när det är ordentligt svalt blandar du ned jästen, se till att rabarberna eller blommorna är under vätskan, jag brukar lägga på en tallrik. Lägg över en handduk och låt kastrullen stå svalt och jäsa i 2-4 dagar, kika på den lite då och då. Så fort den känns lite spritslig så är den klar.

Häll upp bubblet på rena kokade glasflaskor med ordentligt knäppkork (jag använder IKEA med patentkork). Lämna ungefär 5 cm upp till locket så att gasen får utrymme att expandera.

Använd helst inte plastflaskor eftersom det blir bra tryck i drickan och de kan explodera och så kul är det inte att tvätta rent efteråt.... jag har provat!

Låt sedan bubblet vila 3-4 dagar på flaska för att det ska bli riktigt härligt bubbligt.

Det blir en riktig champagnesmäll när korken flyger av när flaskan öppnas! Servera sedan iskall med en fryst jordgubbe i varje glas

torsdag 19 maj 2016

Pastagratäng

Det finns ju de dagar när man inte vet vad man ska äta och familjen är vrålhungrig. Den här gratängen går snabbt att göra och alla i min familj äter den, brukar sällan finnas något kvar 😊


Jag brukar använda allt från snabbmakaroner om det är bråttom till pastaskruvar om det finns mer tid.

Kokt pasta för 4 personer (har man över från en annan dag så tar man ju det så klart)
5 grillkorvar (man kan ta skinka eller kyckling också så klart, är den rå så stek den färdig först bara)
1/2 paprika
150 g kokt broccoli (använder själv fryst som jag lägger i kokande vatten, stänger av plattan och väntar 3 minuter, klart!)
1/2 zucchini
1 ägg
2 dl riven ost
3 msk chilisås
Italiensk salladskrydda

Sätt ugnen på 225 grader. Häll pastan i en stor bunke. Skär korven, zucchinin, broccolin och paprikan i mindre bitar och lägg i bunken.

Ta en annan mindre bunke och lägg i ägg, riven ost och chilisås och blanda runt, smaka av med italiensk salladskrydda.

Häll i blandningen i den stora bunken och blanda runt.

Häll över röran i en ugnsfast form och in i ugnen ca 15 minuter.

Smaklig måltid!

onsdag 18 maj 2016

3 x kyckling

Kyckling är ju så otroligt användbart, idag kokar jag buljong på en hel kyckling. Buljongen som blir ca 2,5 liter ska jag sen använda kyckling curry och till en jättegod kycklingsoppa. Det som blir över fryser jag in.



Kycklingbuljong
1 kyckling på ca 1,5 kg
2 morötter
1 gul lök
1-2 lagerblad
10 vitpepparkorn
1-2 nejlikor
5-6 Persiljestänglar
Vatten så att det täcker kycklingen
1,5 tsk salt per liter vatten du häller på

Skölj kycklingen och lägg den i en stor kastrull. Skala löken och morötterna och skär i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med lagerblad, vitpeppar och nejlikor. Häll på vatten så att kycklingen täcks. Jag brukar ta ett litermått så att jag vet ungefär hur mycket vatten jag har haft i grytan. Ha i salt , 1,5 tsk per liter vatten. Koka upp och låt sedan koka i 45-50 minuter.

Skumma av buljongen noggrant. Ta bort skinnet på kycklingen och släng det. Pilla bort kycklingköttet från skrovet och använd det i t ex recepten nedan!


Kyckling Curry
Kokt kyckling motsvarande 1 kg kyckling (dvs 2/3 av köttet från kycklingen ovan)
2,5 msk smör
3 msk vetemjöl
2-3 tsk curry
5 dl kycklingbuljong
2 dl mellangrädde

Lägg kycklingköttet i en form och värm upp kycklingen. Smält smöret och vispa ut mjölet i smöret, se till att det inte blir några klumpar. Pudra över curryn och häll på 4 dl buljong och grädde. Koka upp och låt sjuda i 6-7 minuter, blir den för tjock så späd med lite mer buljong och koka upp. Smaka av med curry, salt och peppar. Häll den varma såsen över kycklingen och servera med ris och sallad.

Kycklingsoppa/Ramen

1 liter Kycklingbuljong
kokt kyckling motsvarande 0,5 kg kyckling (1/3 kycklingkött från koket ovan)
2 tsk soja
2 tsk sesamolja
1/2 röd pepparfrukt
20 champinjoner
1 morot
1 vårlök
1 paket äggnudlar
1/2 dl färsk koriander
1 dl jordnötter

Koka upp buljongen. Under tiden buljongen kokar upp, skär kycklingen i mindre bitar. Kvarta champinjonerna och skär vårlöken i strimlor. Strimla moroten. Lägg i nudlarna i buljongen och koka enligt anvisning. När det är en minut kvar lägger ni i kycklingen, sojan, sesamoljan, svampen och grönsakerna och låt de koka med sista minuten. Servera med klippt färsk koriander och jordnötter efter smak. Smaklig måltid!



söndag 15 maj 2016

Solsoppa!

Idag är det allt annat än soligt här! 7 grader, regn och blåst så det fick bli en värmande soppa till lunch.



Barnen kallar denna soppa för Solsoppa eftersom den verkligen är knallgul! Den är gjord på morötter och ingefära med en skvätt grädde.


Ingredienser 6 portioner (gör gärna dubbel sats och frys in.)
1 kg morötter 
3 dl vatten
1 gul lök
3cm ingefära
1 msk LantbulJong
1/2 dl grädde

Skala morötterna och löken. Riv morötterna och ingefäran och hacka löken eller om man har en hackare till mixer staven så använder man den till alltihop. 

Lägg hacket i en gryta och häll på vattnet och buljongen. Koka i ca 20 minuter tills morötterna har mjuknat. Mixa sedan i blender eller med mixer stav. Häll tillbaka i kastrullen och häll i grädden. Smaka av med salt, peppar och ev lite socker beroende på säsong (morötter är sötare på sommaren och beskare på höst och vinter, alltså lite socker på vinterhalvåret). 

Serveras med t ex lite creme fraiche eller fetaost som toppning och ett gott bröd. 

Smaklig måltid!

måndag 9 maj 2016

Äntligen sommar!

Vilket härligt väder vi har haft! Vi tog en sväng till båten för att se om den fortfarande flöt efter sjösättningen, alltid lika spännande 😊 Jodå där låg hon och flöt så fint, nu ska bara masten på så är det segling sen ⛵

Fick riktig sommarkänsla så middagen blev vitlöksstekt kycklingfilé med stekt ris och tsatsiki och till det åt vi en melonsallad som jag hittade på
 http://bydiadonna.femina.se/melonsallad-med-pistage-och-myntadressing/.
Har ni inte varit inne på hennes sida så gör det, fantastiska bilder och riktigt god mat!

Nu hade vi inte alla ingredienser hemma så vi fick justera lite men vilken middag vi fick!

Vitlöksstekt kycklingfilé, 4 port
4 kycklingfiléer (jag använder färska)
2 vitlöksklyftor
1,5 msk olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp oljan i stekpannan och lägg i de hela vitlöksklyftorna och låt det steka med en stund. Salta och peppra kycklingfiléerna och stek på båda sidorna så att de får färg. Lägg filéerna i en ugnsfast form och häll över vitlöksoljan från stekpannan. Sätt i en ugnstermometer i den tjockaste delen och låt filéerna steka färdigt i ugnen, jag steker dem tills termometern visar 74 grader.

Stekt ris
2 dl basmatiris
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja
Flingsalt

Skölj riset och lägg det i en kastrull häll på vatten och salt. Koka riset färdigt, ca 20 minuter (går ju också att använda ris som blivit över från en tidigare måltid). Hetta upp oljan i stekpannan och stek riset tills det fått lite färg. Krydda med flingsalt.

Tsatsiki
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 gurka

Riv gurkan och krama ur vätskan och lägg i en skål. Blanda i yoghurten och pressa i vitlöken. Salta och peppra.

Melonsallad med fetaost och pistagenötter

En skiva melon (ca 4 cm tjock, jag tog mittenbiten av en melon)
150 g fetaost
Grön sallad (jag tog finstrimlad isbergssallad)
0,75 dl hackade pistagenötter

1/2 dl pistagenötter
7 myntablad
1/2 dl olivolja

Ta bort skalet på melonen och skär den som en tårta i 8 bitar. Lägg på salladen och fetaosten.

Mina pistagenötter, myntablad och olivolja och ringla sedan dressingen över salladen, avsluta med att hälla över hackade pistagenötter.


fredag 6 maj 2016

Grilla mashmallows över brödrosten

Just idag är det fantastiskt väder men när det är kallt och inte så vårigt ute så får man lösa saker och ting på annat sätt när man är sugen på grillade mashmallows! Vi grillade dem över brödrosten. Funkar hur bra som helst och blir jättegott!

Dottern fixade S'mores med hjärtekex och Nutella, om man nu inte tycker att bara Mashmallows är tillräckligt sött 😄

Trevlig fredag!

onsdag 4 maj 2016

Godaste mackan!

Alltså det kanske inte är så mycket smörgås på den här bilden men mycket annat gott! Familjen älskar den och det är en perfekt helglunch.

Ingredienser 4 portioner
4 skivor surdegs bröd
Olivolja
20 körsbärstomater
salt
peppar
lite strösocker
2 avocado
8st 1 cm tjocka chevreskivor
4 blad isbergssallad
honung
4 skivor god rökt skinka
4 ägg
2 päron

Dela avocadon i halvor och skiva den. Dela tomaterna i två och lägg i en skål, salta och peppra och ha en liten liten nypa socker på (det gör underverk, jag lovar!!) och blanda runt. Dela chevren i skivor och dela päronen i 4 delar.

Hetta upp en stekpanna med lite olivolja i, stek brödet på båda sidor tills det är gyllenbrunt. Lägg brödet på tallriken. Stek äggen på båda sidorna.

Medan äggen steker fördela tomterna på de fyra
smörgåsarna och lägg dem i ena änden. Lägg på avocado och skinka. På den motsatta änden av smörgåsen lägger ni isbergssalladsbladen.

När ägget är stekt lägg på det på mitten av smörgåsen. Stek nu chevren hastigt på båda sidorna i het stekpanna. Och lägg 2 skivor på vardera smörgåsen och ringla lite honung över. Lägg till eTT par päronklyftor på varje smörgås. Klart!

Hoppas det smakar! 😊

söndag 1 maj 2016

Kreolskans gryta - en gammal klassiker

Lite blek bild men fantastisk god gryta!

Har ni provat denna? Den åt vi ganska ofta hemma när jag var liten. Det är en gryta som innehåller både starkt, syrligt, sött och salt. När ni ändå gör den gör en dubbel sats, den blir bara godare om den får stå ett tag! 

Ingredienser 8 pers:
1 kg fläskfile
2 msk smör
300 g choritzo
3 röda paprikor
400 g syltlök
1,5 dl hackad ättiksgurka
2 dl svarta oliver utan kärnor
2 tsk mejram
3 msk vetemjöl
6 dl matlagningsgrädde
salt
peppar

Putsa fläskfilen och skär den i skivor. Skär korven i bitar. 
Strimla paprikan, hacka gurkan, sila avsyltlöken och oliverna. 

Fräs korven snabbt och lägg den i en stekgryta. Bryn fläskfile och lägg också den stekgryta.  Salta, peppra och krydda med mejram. Pudra över mjölet och rör om. Häll på grädden och blanda ner paprikan, syltlök en,  gurkan och oliverna.

Låt puttra på spisen i ca 1 timme. Fyll på med vätska om den blir för tjock. Smaka av med salt och peppar innan servering. Serveras med ris eller pressad potatis och en god sallad!

Smaklig måltid!