torsdag 26 september 2019

Koreanska tacos - mmmmm

Alltså koreanska tacos... mina barns favorit alla kategorier och min absoluta favorit vad gäller tacos. Jenny Walldéns kokbok "Mycket smak på nolltid" är en av mina matlagningsbiblar...


Ganska många ingredienser men värt varenda minut att göra denna på en fredag, tar kanske 1 timme. Så sätt på lite bra musik, t ex denna lista på Spotify. Gör lite gurk- och morotsstavar och någon dippsås, t ex creme fraiche och färdigriven parmesan och lite salt och peppar, till alla hungriga. Ta något gott att dricka och hjälps åt att skära grönsaker och steka kött och prata om veckan som gått och vips är maten klar.

Ingredienser till 4 portioner
600 g fläskkarre utan ben
Rapsolja till stekning

Marinad
4 msk japansk soja
1 msk risvinäger
2 msk strösocker
2 tsk riven ingefära
2-3 rivna eller pressade vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
Nymalen svartpeppar

Sås
1 1/2 dl majonnäs
1 msk japansk soja
1 msk sriracha sås (i receptet står gochujang)
2 msk rostade sesamfrön (finns färdigrostade att köpa)
1 riven eller pressad vitlöksklyfta

Till servering
12 små tortillabröd
2 dl kimchi
1 klyfta rödkål
2 avocador i tärningar
2 dl  coctailtomater klyftade
3 vårlökar
1 knippe koriander
2 lime i klyftor

Blanda alla ingredienser till marinaden. Skiva köttet tunt i smala bitar och blanda med marinaden och låt stå minst en kvart men gärna 30 minuter.

Rör ihop såsen och ställ åt sidan.

Gör i ordning alla tillbehören.

Hetta upp köttet i en stekpanna så att det ryker. Stek köttet i omgångar i oljan så att köttet verkligen fräser och inte kokar. 600 gram brukar jag dela i 5 omgångar. 

In med tortillabröd i micron i ca 15 sek.

Servera sedan direkt det stekta köttet i tortillabröden tillsammans med tillbehören och droppa lite lime över. Njut och äntligen fredag! 




söndag 22 september 2019

Skogspromenad och svamp

Igår tog vi en riktigt skön långpromenad i skogen, hade med oss lite kaffe och bara strosade runt, hittade en hel del trattkantareller, satte oss sen på en liten bro och rensade svampen och drack kaffe, mycket trevligare att göra det ute i skogen än när man kommer hem.


På vägen hem sen då hittade vi massor med blåbär också så det blev några liter plockat av det med.



Avslutade med en fika på Klockargårdens våffleri vid Grödinge kyrka. Definitivt värt en omväg! Så goda och med hemmagjord sylt.


Väl hemma sen så gjorde vi god middag med fläskkotlett och kantarellsås, receptet hittar ni här. Istället för champinjoner tar ni en näve trattkantareller och bara ett kryddmått socker då trattkantareller har lite sötma i sig. 



Så avslutade vi med blåbärspaj till efterrätt, den var däremot försvinnande god så det finns inga bilder på den men här är receptet

Ingredienser 4 portioner
1/2 liter blåbär
3 msk socker
1 msk potatismjöl
100 g smör
3 msk socker
2 dl vetemjöl
1 liten nypa salt

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda blåbären med socker och potatismjöl och häll i en pajform eller portionsformar. Smält smöret tills det tystnar och blir lite gyllene, blir lite kolasmak på det sättet. Blanda i sockret, mjölet och saltet och rör om. Klicka ut blandningen över blåbären och om k ugnen 15-20 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås

torsdag 19 september 2019

Långkok, inte så dumt :-)

För ett par veckor sedan gjorde jag ett antal rejäla långkok, chili, rostbiff och kokt kyckling vilket i sin tur blev 5 liter buljong och 5 middagar. Inget av det är särskilt svårt, tar lite tid bara men är guld värt de där stressiga vardagarna när det är hur mycket aktiviteter som helst och man inte har tid att laga mat.

Chili hittar ni här



Rostbiff hittar ni här



Kycklingrecept hittar ni här


onsdag 18 september 2019

Falukorv i ugn

Vardagsmat och uppskattad av de flesta i familjen. Servera med potatismos och en god sallad!


Ingredienser 4 portioner + 1 matlåda

1 ring falukorv (Sorunda är godast tycker jag)
Ca 20 skivor ost
1 paket mozzarella
Senap
Ketchup
Färsk basilika
1 kartong romantica tomater på kvist

Sätt ugnen på 225 grader. Skär snitt i falukorven  Skär inte hela vägen igenom, den ska fortfarande hänga ihop. Lägg lver falukorven i en form. Skiva osten. Stoppa ner en bit ost i varje snitt i korven och ett basilikablad och lite mozzarella i varannan. Lägg en klick ketchup och senap i varje snitt. Skölj tomaterna och lägg dem i mitten av korven och in i ugnen ca 15 minuter.

Servera med en god sallad och potatismos.

söndag 15 september 2019

Rostbiffen, enklaste kötträtten!

Alltså rostbiff är så gott! Går att använda till det mesta, tunnskuret på macka med lite pepparrot eller tillsammans med risotto eller med potatissallad eller asiatisk sallad med glasnudlar eller som kött i en god svamppasta...



Enkelt är det, tar lite tid men det är det värt!

Ingredienser, 8-10 portioner (går att frysa in)
1 rostbiff på ca 1,5 kg
Salt och peppar.

Sätt ugnen på 125 grader. Torka av köttet och salta och peppra. Hettas upp en stekpanna och smält smör däri. Bryn köttet på alla sidor. Sätt i termometer i köttet och lägg det i en form och skjuts in i ugnen, ta ut köttet när det är 64 grader, tar ca 1-1,5 timme beroende på storlek på köttbiten. När köttet nått 64 grader, ta ut det och låt det vila ca 1/2 timme innan det skivas.