lördag 22 oktober 2016

Halloweenfesten med mammagruppen

Varje höst de senast 13 åren har vi firat Halloween tillsammans i mammagruppen. Alla respektive, barn och syskon är med och vi har varit lite här och där, ett år var vi på vandrarhem i Trosa, de allra flesta gångerna har vi varit hos A och P och senaste gången var vi på värdshuset vid Tullgarn. Vi brukar laga en god middag och sedan ordna spökvandring på olika sätt. Och självklart klär vi ut oss!

Det första året vi hade Halloweenfesten tillagade vi denna middag; Koriander- och mandelkyckling med molessås och avslutade med Spindelkaka. Ursprungsreceptet är gjort på fläskfilé och kommer från Allt om Mat. På den tiden var vi alla mammalediga och fläskfilé var dyrt så vi tog kyckling i stället och det funkar alldeles perfekt!

Koriander- och mandelkyckling med molesås
Ingredienser 8-10 personer
2 kg kycklinglår med ben
1/2 msk soja
2 msk flytande honung
100 g mandelspån
1/2 dl grovt stötta korianderfrön
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk mald svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla köttet med soja blandat med honung. Hacka mandelspånen i mindre bitar. Blanda mandel, korianderfrön, salt och peppar och klappa in det på kycklingen. Lägg kycklingen i en smord ugnssäker form och tillaga ca 40 minuter i ugnen, kolla med termometer att kycklingen är helt klar.

Molesås
2 hackade gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 torkad anchochili
1 röd spansk peppar
2 tomater
2 msk rapsolja
2 msk koncentrerad kycklingfond
4 dl vatten
6 hela kryddnejlikor
1 kanelstång
1 dl russin
2 tsk maizena
1 dl vatten
25 g smör
25 g mörk choklad
1/2 msk farinsocker
2 krm salt

Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och finhacka anchoshili och spansk peppar. Hacka tomaterna.

Fräs lök, vitlök och peppar i olja i en kastrull i 2-3 minuter. Tillsätt tomater, fond, vattnet, nejlikor, kanelstång och russin. Låt koka under lock i ca 40 minuter.

Sila och häll tillbaka fonden i kastrullen. Rör ut maizenan med 1 dl vatten och rör ner det i fonden. Låt koka 2-3 minuter under omrörning. Rör sedan ner smör och choklad. Smaka av såsen med socker och salt.

Servera vildris alternativt vanligt ris till kycklingen och en god sallad så klart!

Spindelkaka
Denna kaka har en svart glasyr som är gjort av lakrits. Spindelnätet spritsas sedan ovanpå. Denna kaka är bra att förbereda för då blir den saftigare men glasyren gör mansamma dag som man ska servera den!

Ingredienser
200 g pumpa (3 dl riven pumpa) eller motsvarande mängd riven morot
50 g smör
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 msk färsk riven ingefära
3 dl vetemjöl (180 g)
1 msk kanel
2 tsk bakpulver

Lakritsglasyr
2 msk strösocker
2 msk vatten
8 st lakritskäck (godis)
25 g smör
1 dl florsocker

Vit kristyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och riv pumpan/morötterna. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och blanda ner pumpan/morötterna, smör och ingefära.

Blanda mjöl, kanel och bakpulver och rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Koll att kakan är klar med en gaffel.

Glasyr
Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och rör sedan ner Käcken. Rör tills lakritsen har smält. Blanda ner smör och florsocker. Låt svalna något. Bred ut lakritsblandningen på kakan.

Blanda sedan florsocker och vatten till den vita kristyren till en ganska fast konsistens. Spritsa ett spindelnät på lakritsglasyren.

Varsågod

Sen har vi förstås haft massor med annat bus för oss som spindelmaränger, avklippta marsipanfingrar, svart spagetti med bloood, blodig hand i bålskålen mm men de recepten kommer senare :-)





måndag 17 oktober 2016

Bibimpap

Kul namn och god smak!
Bibimbap är en favorit på fredagarna hemma hos oss och är en koreansk pyttipanna.
Det är grönsaker, kött och ägg i en enda god röra!
Ingredienser 4 portioner
2 dl jasminris
600 g lövbiff eller kycklinglårfilé

Marinad till köttet
5 cm purjolök
2 msk japansk soja
1 msk mirin
1 tsk riven vitlök
1-2 tsk sesamolja
1 msk farinsocker
(hinner man inte fixa ihop ovanstående så tar man vanlig teriyakisås)Gurkan
1/2 gurka
1/2 tsk vitlök
1 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 tsk farinsocker
en nypa chiliflakes
Böngroddarna
1 burk böngroddar
1/2 tsk vitlök
1 tsk sesamolja
1 msk rostade sesamfrön1 morot1/4 isbergssalladshuvud

Kimchi

4 ägg

Koka riset enligt anvisning på paketet.
När riset kokar förbereder du ingredienserna nedan.

Skär kycklingen eller lövbiffen i strimlor. Strimla purjolöken och blanda med köttet i en skål. Blanda ihop soja, mirin, vitlök, sesamolja och farinsocker och häll över köttet (har man bråttom så tar man teriyakisås istället, funkar det med :-) ). Ställ åt sidan och låt marinera en stund.

Pressa vitlöken och blanda med sesamoljan, risvinägern, farinsockret och chiliflakes i en skål. Strimla gurkan och blanda runt med marinaden.

Pressa vitlöken och blanda med sesamoljan i en skål. Lägg i de avrunna böngroddarna och blanda runt. Strössla sedan över sesamfröna.

Strimla moroten och isbergssalladen fint.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet tillsammans med marinaden tills det är färdigt.

Ta fram fyra skålar och när riset är klart lägger du upp det med hjälp av en kopp eller ett decilitermått mitt i skålen. Fördela grönsakerna var för sig runt riset, som en stjärna ungefär.

Hetta nu upp olja i stekpannan igen och stek de fyra äggen. Medans äggen steker lägger du upp köttet ovanpå riset och precis innan servering lägger du på ett ägg ovanpå alltihop.

Servera!

Smaklig måltid!








onsdag 12 oktober 2016

Mammas drömmar



De här kakorna, kan fortfarande drömma om mammas drömmar, så goda! Risken är att man äter lite för många kanske de är så att säga försvinnande goda :-) Tittar man i sju sorters kakor heter kakorna Ökensand men de är verkligen drömmar!!!!

Ingredienser ca 50 st
200 g smör
2 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn matfettet och låt det kallna.Rör matfett, socker, vaniljsocker och hjorthornssalt pösigt.





Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Rulla runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem kallna på plåten.


Njut!



måndag 10 oktober 2016

Pasta Carbonara

Skidåkningsmat eller efter träningsmat eller när man är sugen på något gott! Jag hittade Paolo Robertos recept och det är precis den smaken jag minns från Italien!



Ingredienser 4 portioner
400 g spagetti
4 ägg
1 vitlök
1 msk olivolja
2 msk smör
1 paket bacon
0,75 dl riven parmesan
0,75 dl riven pecorino
Svartpeppar

Koka upp vattnet till pastan och salta vattnet.

Medan vattnet kokar upp skär eller klipper du baconet i mindre bitar och skala vitlöksklyftan. Knäck äggen i en skål och vispa upp med en gaffel. Riv osten och blanda i hälften av osten med det uppvispade ägget.

Lägg pastan i pastavattnet och koka enligt anvisning.

Ta en stor stekpanna och smält smör och olivolja. Lägg i den hela vitlöksklyftan och baconet och fräs det på medelvärme i ca 5 minuter. Plocka upp vitlöksklyftan och släng den.

När pastan är klar, häll av vattnet och häll pastan i den stora stekpannan och rör runt.

Ta bort pannan från värmen. Häll i ägg- och ostblandningen och rör runt ordentligt och häll sedan i resten av osten och rör runt igen.

Krydda med ordentligt med svartpeppar.

Klart att servera!

lördag 8 oktober 2016

Förälskade kräftstjärtar

Mmmm, detta är gott och lite lyxigt 😊 Går att äta till vardags med t ex lite spagetti eller som lite lyxigare helgmat med ris.



Ingredienser 4 portioner
1 burk kräftstjärtar i spad
1 burk creme fraiche saffran och tomat
2 tsk Santa Maria Seafood & Fish
15 st plommontomater.
Salt och peppar

Lägg kräftstjärtarna i en som och låt rinna av. Smält creme fraiche på medelvärme i en kastrull, när den här blivit såsig, krydda upp med Santa Maria Seafood & Fish. Lägg i kräftstjärtarna och värm upp försiktigt så att de inte blir sega. Smaka av, tillsätt salt och peppar efter smak. Precis innan servering lägger du i plommontomaterna.

Servera med spagetti eller ris och en god sallad.

Var så god!


Sous vide

Oj, hoppsan.... råkade beställa en sous vide på nätet. Har funderat länge på om jag skulle ha en, många vänner har pratat sig varma om just detta så nu köpte jag en... Den jag har är en värmare som man sätter på en kastrull eller annat kärl och som man sen ställer in temperaturen med. Först vacumpackar man köttet och sedan steker man på det hastigt i stekpannan




Just i dag prövar vi entrecote. Saltade och pepprade köttet innan vacumpackningen. Har ställt in temperaturen på 56 grader och lagt i köttet och att det har legat i vattenbadet i en timme och sedan en snabbvända på grillen.




Det blev sååå gott!! En riktig höjdare! Otroligt smakrikt kött. Serverades med pommes och persiljesmör!

Godaste svampsåsen!

Alltså denna är så god! Jag hittade det här receptet på Bloggen Matplatsen (kolla in den bloggen, mycket smarriga recept!) och där heter den Murkelsås. Nu är vi inte jätteförtjusta i murklor hemma hos oss så vi har gjort den på annan svamp, t ex champinjoner eller kantareller och det blir ljuvligt gott!


Ingredienser 4 portioner
 1 st schalottenlök
5 st normalstora champinjoner eller kantareller
1/2 msk maizena redning
4 dl vispgrädde
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 tsk soja
1-2 tsk sockersalt & vitpeppar
Hacka champinjoner och scharlottenlök fint (eller använd en hacker som jag gör). 
 Smält smöret och fräs scharlottenlök och svamp.

 
Strö över socker och fortsätt att fräsa en stund. Pudra över maizena. 
Häll på grädde och smula i buljongtärning. Koka såsen på medelvärme under omrörning i minst 15 minuter. 
  
Smaka av med soja, salt och peppar.
Serveras till en god biff, grillat, lax eller ja vad som helst som passar med svamp 😊 


torsdag 6 oktober 2016

Farfar Bosses lingonparfait

Den här parfaiten (heter det så?) brukar min svärfar göra till födelsedagsmiddagar. Såå gott. Friskt, sött och syrligt på samma gång. Bra avslutning på en god middag helt enkelt!




Ingredienser
3 äggulor
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde
1/2 l (250g) färska eller frysta lingon

Vispa gulor och socker pösigt med elvisp. Vispa grädden i en annan skål. Vänd ner vispgrädden i äggsmeten försiktigt. Mosa lingonen (spar några till serveringen) lätt med gaffel och sockra lite på dem och rör försiktigt ner dem i smeten.

Klä en form på ca 1,5 liter (jag brukar ta en avlång form) med plastfolie och häll i smeten. Täck formen med plastfolie och ställ i frysen i ca 3 timmar.

Ta fram glassen ca 45 minuter till 1 timme innan servering och ställ den i kylskåpet. Ta av folien och stjälp upp parfaiten på ett uppläggningsfat. Strö över lite sockrade lingon innan servering.

Varsågod!