fredag 22 juli 2016

Varm korv i termos

Det här är perfekt om man så ska ut på sjön eller om man vill äta lunch i backen när man åker skidor eller bara är ute i naturen!

Termos funkar men mattermos är bättre! Självklart går det att göra i gryta också men glöm inte lagerbladet och kryddpepparn, blir mycket godare då!

Ingredienser 4 portioner
8 varmkorvar (t ex Lithells eller Sorunda)
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
kokande vatten.


Stoppa korvarna i en termos och lägg i lagerblad och kryddpeppar fyll upp med kokande vatten och sätt på locket på termosen. Nu tillagas korvarna i väntan på lunchdags 😊

Servera med korvbröd, ketchup, senap, majonnäs, torkad lök eller vad ni vill ha på!


 
 


torsdag 21 juli 2016

Honungs- och timjanrostade nötter och frön

Det här receptet hittade jag i tidningen Allt om Mat. Lite sött, starkt, knaprigt och salt!. Försvinnande gott... Det som blir över kan man strössla över t ex en sallad, om det blir något över vill säga :-)

Ingredienser ca 15 dl nötmix
4 msk olivolja
4dl sötmandel
2,5 msk flingsalt
4 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
2 tsk chiliflakes
6 dl saltade cashewnötter
4 msk hackad färsk timjan
2 msk flytande honung

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötter, kärnor, mandel och frön på en bakplåtsklädd långpanna. Rosta mitt i ugnen i ca 10 minuter tills blandningen har fått gyllenbrun färg.

Blanda timjan, olja, honung, salt och chiliflakes i en bunke, häll över nötblandningen och blanda runt ordentligt (man kan blanda direkt på plåten också men jag tycker inte att det blir tillräckligt blandat). Häll ut blandningen på plåten igen och rosta ytterligare 10 minuter. Ta ut plåten och låt nötblandningen kallna.

Jag brukar hälla upp blandningen i en stor burk med patentlock och bara lägga dit en sked vid serveringen så kan man ta så mycket man vill ha!


onsdag 20 juli 2016

Charlottas snabba grillsås!

Charlotta gör mycket god mat och helt suverän på såser! Den här såsen är något vi gör ofta hemma, till kyckling, fläskfile, lax eller sallad!

Ingredienser 4 portioner
2 dl creme fraiche eller turkisk yogurt
3 - 4 msk sweet chili sås
salt och peppar.

Lägg creme fraichen eller yogurten i en skål, häll på sweet chili, rör runt och smaka av med salt och peppar. Klart att servera!

tisdag 19 juli 2016

Hoppande jävlar.... och Vassa oliver

Nu är jag mycket inne på drinktilltugg tror jag :-) Tror att det är värmen som gör att det är extra gott med lite salt till något att dricka. Det här tilltuggen passar bra både sommar och vinter! Varmt, salt och sött samtidigt.... bara namnen gör det dessutom kul :-)

Hoppande jävlar
Ingredienser 20 st
20 katrinplommon eller dadlar
10 skivor bacon
20 tandpetare

Sätt ugnen på 200 grader. Dela baconskivorna i två.

Kärna ur dadlarna med en liten kniv om du använder det. Rulla in varje katrinplommon/dadel i en baconbit och färst med en tandpetare.

Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och stek dem i mitten av ugnen i ca 6 minuter tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera sedan ljumma!

Vassa oliver
Ingredienser 20 st
20 st stora gröna oliver med pimiento eller chili (beror på hur starkt du vill ha det)
1 paket smördegsark (fyrkantiga paketet)

Sätt ugnen på 200 grader. Dela varje smördegsark i 6 bitar och klä in varje oliv så att hela oliven är täckt. Lägg oliverna på en bakplåtsklädd plåt och baka dem i ugnen ca 6 minuter till se har fått en gyllenbrun färg. Kan serveras både ljumma och kalla.

Passar utmärkt till iskallt iste eller en dry martini, eller ja förresten till vad som helst ;-)


Morfar Bosses ravioli på burk

Som sagt min pappa var inte jättebra på det här med mat men han kunde koka ägg, koka te, blanda drinkar, göra världens godaste ice cream soda och värma ravioli på burk...  han kunde nog lite mer men det var detta som utmärkte sig!

Ravioli på burk har jag inte ätit sedan jag bodde hemma hos mina föräldrar, alltså väldigt länge sen. Fick nog lite mycket av det där då men nu hade min man köpt det som reservmat till båten... och igår regnade det hur mycket som helst och blåste och var allmänt otrevligt väder och vi frös så det var bara att ta fram ravioliburken och värma den och ååh vad gott det blev!!

Alltså väldigt enkelt.... öppna burken häll den i en kastrull och värm eller gör som min pappa koka upp vatten och värm maten i vattenbad (mindre disk så 😊) Jag använde kastrull för det lutade så att saker åkte både hit och dit i båten.


Voila! En helt ok lunch när man är stelfrusen!




söndag 17 juli 2016

Tre grillsåser

Den här såserna hittade jag på recept.nu när vi skulle ha grillsås hemma. Lätt att röra ihop och kul att kunna servera lite olika hemmagjorda såser!

Mild BBQ sås
1 liten flaska chilisås
saften av en 1/2 citron
1 tsk curry
1/2 vitlöksklyfta

Blanda helt enkelt chilisåsen med citronsaften och curryn och pressa i den halva vitlöksklyftan och rör om!

Chili BBQ sås
2 dl chilisås
1 tsk spiskummin
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk paprikapulver
2 tsk worcestershiresås
0,5 tsk chilipeppar

Häll allt i en kastrull och rör om. Låt puttra i 5 minuter. Låt svalna, häll upp och servera!

Sötsur grillsås
2 dl ananasjuice
0,5 dl äppelcidervinäger
1,5 msk socker
2 tsk hackad färsk ingefära
1,5 dl hönsbuljong
1,5 msk majsstärkelse.

Blanda ananasjuice, vinäger, socker, ingefära och hönsbuljong i en kastrull och koka upp. Låt puttra i ca 5-6 minuter. Blanda ut 1,5 msk majsstärkelse i lite vatten och häll i kastrullen. Koka upp och låt koka i ca 3 minuter till. Låt svalna, häll upp och servera!







lördag 16 juli 2016

Caiperinha

Min favoritdrink tror jag! Sött, syrligt och friskt samtidigt.



Ingredienser 1 glas
1 lime
1,5 msk råsocker
Is
3 cl Pitu (sockerrörsbrännvin)

Tvätta limen noggrant och dela den i 8 bitar. Lägg limen i ett stadigt glas, alternativt en mortel om man är rädd om glaset. Häll i sockret och moddla eller mortla limen så att den saftar sig. Fyll upp glaset med is och häll över Pitun och rör om.




fredag 15 juli 2016

Somrig jordgubbsdrink!

Den här drinken smakar verkligen sommar! Smakar lika gott med alkohol som utan!

Till 4 glas
1 dl vatten
1 dl socker
jordgubbar
1 citron
1 nypa finmald svartpeppar
vodka om man vill annars utan
is
2 flaskor sockerdricka (á 33 cl)

Koka upp vatten och socker till en sockerlag och kyl den noga. Rensa och skiva jordgubbar. Pressa citronen.

Fördela jordgubbar, sockerlag och citronsaft i 4 glas och peppra lite ovanpå. Häll i vodka om så önskas. Hit går att förbereda!

Fyll glasen med sockerdricka och is strax före serveringen.

Drick och njut, kanske tillsammans med lite chilinötter som ni hittar här

onsdag 13 juli 2016

Souvlaki med stekt ris och tsatsiki

Det här påminner om mina somrar som barn, när vi var i Grekland.... bara härliga minnen ❤. Vi sitter på en taverna någonstans uppe i bergen. Man är varm och skön i hela kroppen och ganska så hungrig efter en heldag på stranden. Beställer in grekisk sallad, tsatsiki och souvlaki... mmmm

Souvlaki
Ingredienser 4 portioner
800 gram kycklinglårfile eller fläskfile
1 gul lök
2 gröna paprikor
2 citroner
2 msk olivolja
1 st honung
salt och peppar

Blanda olivolja, honung, saften från 1/2 citron, salt och peppar i en skål som är tillräckligt stor för att få plats med köttet. Skär köttet i mindre bitar, ca 2 x 2 cm. Lägg köttet i skålen och blanda runt. Matinera i 30 minuter. Klyfta löken och skär paprikorna i ca 2 x 2 cm stora bitar. När köttet har marinerat klart trä upp kött varvat med grönsaker på spett  och grilla tills köttet är klart!

Stekt ris
2 dl basmatiris eller jasminris
2 msk Flingsalt
3 msk olivolja

Koka riset enligt anvisning. När riset är klart, hetta upp olivoljan i en het stekpanna och stek sedan riset under omrörning tills riset börjar blir varmt och lite gyllene. Smaksätt med flingsalt.

Tsatsiki
2 dl turkisk yogurt
1 vitlöksklyfta
1/2 gurka
salt och peppar

Riv gurkan och krama ur vattnet ur gurkan. Blanda gurkan med yogurten, pressa i vitlöksklyftan och rör runt. Smaka av med salt och peppar.

Grekisk sallad
2 stora biff tomater
1/2 gurka
1 fetaost
2 tsk olivolja
oregano
salt och peppar.

Skär tomaten i skivor och lägg på en tallrik. Skala gurkan och skär i skivor. Skär fetaosten i kuber och strössla över. Ringla över oljan och sakta och peppra. Klart!

tisdag 12 juli 2016

Grillad fetaost med tomater

Detta är ett enkelt tillbehör till grillat eller varför inte som tillbehör till en sallad!

Ingredienser 4 portioner
1 fetaost
2 tsk olja
oregano

Ta en bit folie och pensla på lite olja mitt på folien, motsvarande storleken på fetaosten. Lägg på ost och ringa över resterande olja och häll över lite oregano. Stäng foliepaketet  så att det är helt tätt och lägg på grillen i ca 5 minuter. Öppna paketet och dela på fyra. Osten har nu fått en helt annan smak än vanlig kall fetaost 😊


måndag 11 juli 2016

Blomflugornas fiende!

Så här års kommer det alltid blomflugor hur man än gör! Hittade denna blandning, Saft of Death, på Karins miljöblogg och den funkar! Uppdaterade den lite och tog 24% ättika i stället för 12% och då har även vanliga flugor strykt med.... inte helt fel

1 msk outspädd jordgubbssaft eller blandsaft
2 tsk ättika
2 tsk vinäger
1 tsk honung
lite vatten
2-3 droppar handdiskmedel

Blanda saften, ättikan, vinägern och honungen. Späd med lite vatten och droppa 2-3 droppar handdiskmedel i. Ställ glaset eller skålen där flugorna är och flugorna dras till den söta doften och eftersom diskmedlet tar bort ytspänningen så drunknar flugorna i blandningen. Effekten kommer redan efter ett par timmar, men jag brukar låta skålen stå ett par dagar för att även fånga ev nykläckta små blomflugor. Nu verkar det ju vara en bra flugfångare även för vanliga flugor så det skadar inte att ha en skål stående framme mer eller mindre hela tiden under juli och augusti.

Spansk tortilla med Charlottas kantareller

Det här är en perfekt sommarlunch! Jag och Charlotta var ute på en kvällspromenad och hittade lite sommarkantareller och idag blev det alltså en klassisk spansk tortilla (ugnsomelette) med svenska kantareller! Går ju självklart att använd annan svamp också.


Ingredienser 4 portioner
500 g potatis
10 cm purjolök
3 dl hackad svamp
2 msk smör
1 msk olivolja
en nypa socker
salt och peppar

3 ägg
0,5 dl grädde
salt och peppar

Värm ugnen till 175 ° C. Skiva potatisen och stek den i smör och olja så att den får fin färg. Krydda med salt och peppar. Skala och hacka purjolöken fint och skär svampen i mindre bitar.

Stek svampen så att den får fin yta, tillsätt purjolöken och stek den mjuk. Krydda med salt och peppar och en liten nypa socker. Blanda svampen och löken med potatisen och lägg blandningen i en smord pajform.

Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem med grädden, krydda med salt och peppar. Häll äggsmeten över blandningen i pajformen och blanda försiktigt.

Grädda i ugnen tills äggen stannat och tortillan fått fin färg, det tar ca 15-20 minuter. Känn efter med en potatissticka om omeletten är klar. Ta ut och låt den svalna. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Servera med en god sallad!



Blir det något över så skär tortillan i mindre bitar och servera kall som drinktilltugg tex till ett glas sangria eller ett glas vitt vin.

söndag 10 juli 2016

Het chili i värmen!

Det är sommar och varmt och vi hade kött i frysen och kände inte för vanlig köttgryta så det blev chili! Vilken chili sen! Mustig och stark så svetten lackade men ändå inte obehagligt stark. Receptet är i grunden Marcus Aujalays bok "Höst- och vintermat" men jag hade inte alla ingredienser så jag justerade lite :-)



Ingredienser 8 port

1600 g Nötkött
4 msk Matolja
300 g Rökt skinka eller bacon
4 st Gul lök
4 st Klyftor vitlök
2 st Röd chilipeppar
4 msk Tomatpuré
2 msk Kakao
2 msk Spiskummin
2 tsk Paprikapulver
2 tsk Timjan - torkad
2 tsk Oregano - torkad
2 tsk Chiliflakes
4 st Lagerblad
800 g Passerade tomater
5 dl Öl 
2 dl BBQ-sås
8 dl Vatten
2 krm Salt
2 krm Malen Svartpeppar

Till servering
4 st Kvisttomater
4 st Avokado
1 st Rödlök
2 paket salladsmix
1 st krukor Färsk Koriander
2 pkt Tortilla Wrap


Skär högreven i grova bitar och sidfläsket i små tärningar. Finhacka löken och chilipepparn, riv vitlöken. Bryn köttet runt om på hög värme i olja i en gryta. Tillsätt fläsk, lök, vitlök och chili och blanda runt. Blanda ner tomatpuré, kakao och kryddor. Hacka de konserverade tomaterna. Häll på tomater, öl, barbequesås och vatten. Krydda med lite salt och peppar.

Låt sjuda under lock cirka 2 timmar. Rör då och då. Ta av locket och låt koka ihop tills köttet är helt sönderkokt, cirka 30 minuter. Chilin ska vara rejält ihopkokt och kladdig. Smaka av ytterligare en gång med salt och peppar.

Servera med sallad, grönsaker, koriander och tortillabröd.

Smaklig måltid

fredag 8 juli 2016

Mormors ost och skinkpaj

Åh denna! Den är sååååå god. Vi brukar äta den i mellandagarna och då tar vi resterna av julosten och julskinkan men den är fantastiskt god även på sommaren med en fräsch sallad!



Ingredienser 4 port
Pajdeg
2 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten

(Eller så är man lat som jag var idag och köpte färdig smördeg... 😉)

Fyllning
2 ägg
2 dl vispgrädde
150 g ost hälften riven och hälften i tärningar
150 g rökt skinka i tärningar

Lägg mjöl och smör i en skål och finfördela smöret i mjölet med fingrarna. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den sen vila i kylskåpet minst 1 timme.

Ta en springform eller pajform (22-24 cm diameter) till pajen. Kavla ur degen till en cirkel och täck formen, var noga med att trycka fast degen i vinkeln mellan formens botten och sida. Skär bort överbliven deg runt kanten.

Sätt ugnen på 250 grader och låt pajskalet vila i 15 minuter innan det stoppas in i ugnen, då håller det formen bättre. Nagga botten med en gaffel. Klä sedan pajskalet med oljad ugnsfolie och grädda i 12-15 minuter.

Gör i ordning fyllningen under tiden. Blanda ihop grädde och ägg och vispa samman. Skär skinkan och hälften av osten i tärningar och riv resterande ost. Blanda ihop äggblandningen med skinkan och osten.

Ta ut pajen och sänk temperaturen till 225 grader. Häll fyllningen i pajformen och in i ugnen igen i 15-20 minuter tills äggblandningen har stelnat.

Servera pajen varm eller kall med en god sallad till.