onsdag 26 februari 2020

Köttfärssås, bolognese eller vad man nu vill kalla det!

Det här är ju världens bästa rätt att göra mycket av och äta direkt eller spara i frysen. Vi gör alltid en jättesats med köttfärssås. Perfekt när orken tryter och man vill ha något lite lyxigt eller när man vill göra en lasagne... det tar ju evigheter att göra om man ska göra köttfärssåsen, bechamelsåsen och sedan lasagnen i ugnen men har man köttfärssåsen klar så fixar det sig ju inom en timme i alla fall!

Alla har ju olika recept på köttfärssås och det här är mitt, eller ja jag fick det från mamma men så har jag lagt till lite själv... :-)



Ingredienser 10 portioner (och kanske lite mer)
 
1,5 kg köttfärs
2 gula lökar
3 vitlökar
3 dl rött vin
olivolja
4 burkar krossad tomat
1 ask champinjoner (om man har det hemma)
1/2 dl tomatpuré
2 tärningar svampbuljong (köttbuljong funkar också!
1 msk kinesisk soja
1 msk socker
2 msk oregano
1 msk basilika
2 krm cayennepeppar
1 krm chilipulver
salt och peppar

Ta fram den stora grytan och stekpannan. 

Hacka löken och vitlöken och dela champinjonerna om man vill ha det med. 

Fräs löken, vitlöken och champinjonerna i olivolja i den stora grytan tillsammans med lite socker för att karamellisera den. Häll på krossad tomat, vin, tomatpuré och svampbuljongen, sojan och örterna och låt det puttra lite lagom

Stek köttfärsen i olivolja i omgångar så att den blir brynt. För varje omgång som blir klar hälls den över i den stora grytan och fortsätt sedan tills att all köttfärs är stekt. 

Blanda runt i grytan och låt den sedan puttra i 1 timme eller så. Smaka av med salt, peppar och övriga kryddor. 

När köttfärssåsen är klar sätt på pastavattnet och koka spagetti och servera med parmesan och en god sallad. Det som blir över fryser du in till framtida middagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar