torsdag 29 december 2016

Rester från julbordet!

Vad gör man när man har tröttnat på att äta resterna av julbordet? Jag har fem favoriter som brukar återkomma i mellandagarna...

Mormors ost och skinkpaj med julost och julskinka

Piccata Milanese med skinka, julost och saffran

Julmustkyckling jättegud kycklinggryta med julmust

Spädgris på halmbädd... inte så makabert som det låter, prinskorv med spagetti.

Pizza med julskinka och julost

Morfar Bosses Spädgris på halmbädd





Min pappa stod som sagt för enkelheten i matlagningen, men han kom alltid på spännande namn på anrättningarna... som denna, Spädgrisar på halmbädd... dvs prinskorv med spagetti och ketchup... Kommer ihåg att han mer eller mindre skrämde slag på en klasskompis till mig när han sa vad som skulle serveras till middag 😁

Ingredienser
1 paket prinskorv
Spagetti till 4 portioner
Ketchup
Parmesanost eller annan riven ost.

Koka pastan enligt anvisningarna.

Klipp ett kryss i båda ändarna på prinskorven och stek sedan korven.

Servera med den nykokta spagettin, ketchup och riven ost.



Piccata Milanese, nja nästan i alla fall

Den här brukar vi göra med resterna av julskinkan och jul osten!  Funkar så klart lika bra med vanlig skinka och vanlig ost också. Ursprunget till receptet kommer från min mammas gamla 'Vår kokbok' från 80-talet skulle jag tro 😊. Sen har jag gjort om det lite så att det passar oss, dvs ostpanerad skinka med Saffransris och tomatsås! Nja ingen vidare bild men jag var hungrig 😊



Skinkan
400g grilljerad julskinka eller annan skinka
4-5 dl riven julost
1 dl ströbröd
2 ägg
Salt och peppar
Olja och smör till stekning

Tomatsåsen
1 burk krossad tomat, gärna Mutti
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk socker
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 krm chilipulver
Salt och peppar
1 msk olja

Saffransris
2 dl basmatiris
1 msk neutral olja
0,5 gram saffran
3 dl vatten
Salt efter smak
1/2 msk olja

Börja med att hacka löken och vitlöken till Tomatsåsen.  Fräs detta tillsammans med kryddorna i lite olja och häll på tomat krossad. Låt småputtra samtidigt som resten förbereds.

Ta en kastrull för att koka ris i och hetta upp lite olja och fräs saffranet och riset kort i detta innan ni häller på vatten och salt. Låt koka enligt instruktion på paketet.

Nu är det dags att börja med skinkan. Skiva skinkan tunt, ca 1/2 cm tjocklek. Det gör ingenting om grilljeringen är kvar. Ta fram en stor bit folie och riv osten på denna. Blanda den rivna osten med ströbrödet och salt och peppar. Ta fram en djup tallrik och knäck de båda äggen i denna och vispa runt äggen med en gaffel så att det blir blandat ordentligt.

Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Ta skinkskivorna och lägg dem i äggblandningen och sedan i ostblandningen och stek sedan i stekpannan tills gyllenbruna.

Servera skinkan tillsammans med riset och Tomatsåsen.  Smaklig måltid!



onsdag 14 december 2016

Saffransbullar med vit choklad

Hittade det här receptet på bloggen byDiadonna! Helt sagolikt! Äntligen saffransbullar som är saftiga och goda. Nu gillar 3/4 av familjen inte mandelmassa så vi gör med bara vit choklad (tar lite mer bara :-) ) och det blir riktigt gott det med! Har justerat receptet enligt hur vi gör




Ingredienser 36 bullar
175 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1 jäst
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl socker
1/2 tsk salt

Fyllning:
125 gram rumstempererat smör
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
150 gram vit choklad
kardemumma
Ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och värm tills den är fingervarm (ca 37 grader). Blanda i saffranen i mjölkblandningen. Smula jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.
Tillsätt de torra ingredienserna, ägg och knåda ihop till en deg och arbeta degen i några minuter. Låt degen ska vara lite klibbig.
Jäs degen i en bunke under en kökshandduk i 60 minuter.
Hacka den vita chokladen. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen, dvs smör, socker, vaniljsocker, vit choklad och kardemumma.





Dela degen i två delar. Kavla ut den jästa degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen på halva degen och rulla ihop tills fyllningen är slut. Vänd på degen så att du har "baksidan upp" och bred ut fyllning även här och rulla ihop. Nu ser degen ut som en lussekatt från sidan. Dela i cm stora bitar och lägg på bakplåtspapper på en plåt. 


Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa för andra gången i ca 30 minuter under en bakhandduk.
Pensla bullarna och lussekatterna med uppvispat ägg och dekorera dem med russin eller pärlsocker. Grädda i cirka 5-8 minuter.

Vill du doppa dem i strösocker ska detta göras efter gräddning. Pensla dem först med lite smält smör och doppa sedan i strösocker.

Låt svalna och njut!



måndag 12 december 2016

Julmustkyckling

Den här kycklingen äter vi alltid till middag på Lucia. Låter kanske lite märkligt med julmust i kycklingen men det blir en härlig, lite asiatisk men ändå julig smak :-)




Ingredienser
500 g kycklinglårfilé
1 msk smör
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 dl julmust
1 tärning hönsbuljong
1 tsk malen ingefära
1 tsk torkad rosmarin
1 msk kinesisk soja

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda creme fraiche, vatten, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna och koka upp. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.

Servera med ris och ugnsrostade grönsaker