måndag 28 augusti 2023

Kantareller, kantareller, kantareller

Älskar kantareller men är tyvärr sån att jag allt som oftast hittar en kantarell och oftast inte mer än så, ok då, kanske 5, 6 stycken men det är ju inte mycket och räcker inte till en kantarellmacka. MEN det finns en sak som man bara behöver 3-4 kantareller till, eller champinjoner eller annan svamp.

Grunden hittade jag  hos bloggen Matplatsen (har ni inte kollat på den bloggen, gör det!)och det var då en murkelsås men jag justerade lite för jag hade inga murklor hemma men det resulterade i en gudagod sås!  Funkar med gula kantareller, trattkantareller, champinjoner, karl johan svamp... prova på! Det fina är att det inte behövs många svampar utan det blir jättemycket smak ändå! 

Ingredienser ca 4 portioner

4-5 kantareller (ungefär en handfull)

1 scharlottenlök

1 klick smör

1/2 buljongtärning svamp eller grönsak alt 1 msk kantarellfond

1/2 tsk socker

1/2 tsk kinesisk soja

1 msk majsenamjöl

4 -5 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

Salt och peppar


Gör så här

Hacka svampen och löken riktigt fint, helst i en hacker så att det blir finhackat ordentligt. Hetta upp en stekpanna och smält smöret. I med lök och svamphacket och fräs så att det blir lite stekyta. Häll på sockret och stek lite till. 

Pudra över majsenamjöl och häll sedan i grädden och fond (alternativt smula buljongtärningen) i såsen. Rör om ordentligt. Koka upp och låt puttra under omrörning i ca 15 minuter. Häll i sojan och smaka av med salt och peppar.

Servera till grillat, till oxfilen, söndagssteken, laxen, torsken eller vad ni vill. Om det skulle bli något över är den jättegod att göra pastasås på!! 

Supergott!! 


tisdag 15 augusti 2023

Ingrids potatissallad

Har precis kommit tillbaka från en härlig övernattning med middag på min före detta kollega Camillas sommarställe! Till middag serverades jättegod kyckling med Ingrids potatissallad enligt önskemål! Camilla minns denna från en middag vi åt hemma hos Ingrid för så där en 15 år sedan och Ingrid fick i uppgift att fixa denna till middagen! Jag bidrog bara på ett litet hörn med vinaigretten 😅




Sagolikt god är den! Passar till allt grillad där man vill ha en fräsch potatissallad. 

Ingredienser
900 g färskpotatis
1 knippe grön sparris (gärna späd)
1 röd paprika 
15 körsbärstomater
1 dl oliver
4 soltorkade tomater
1 paket fetaost
1 näve ruccolasallad
2 msk dijonsenap
0,75 dl olivolja
1 tsk honung
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar

Börja med att blanda vinaigretten genom att blanda dijonsenap och olivolja. Häll i olivoljan lite i taget så att inte såsen skär sig. Häll i honung och pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar. Ställ denna åt sidan. 

Dela potatisarna och koka i saltat vatten tills de är klara och häll sedan av vattnet och ställ åt sidan.

Under tiden som potatisen kokar, kokar du upp vatten i ytterligare en kastrull. 

Skölj och skär sparrisen i mindre bitar. Blanchera (koka försiktigt) sparrisen kort i det kokande vattnet (2 minuter räcker). Häll av vattnet och lägg sparrisen i en stor skål. 

Skär ner paprikan, tomaterna och fetaosten i mindre bitar och lägg i salladsskålen. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor och halvera oliverna om de är stora annars funkar hela oliver och lägg i även detta, ruccolan och potatisen i salladsskålen. 

Häll över dressingen precis innan servering och blanda runt ordentligt. Klart! 

Smaklig måltid!