torsdag 12 maj 2022

Köttbullar en klassiker!

Tiden går och swooosh så har ett halvår gått och mycket har hänt sedan dess; vi har köpt ett hus och sålt ett hus och flyttat. Vilken pärs! Flytta till lite mindre var en utmaning när man inte har tid att sortera, slänga, sälja eller packa för den delen. Mitt jobb har varit en utmaning kan man säga senaste året men nu är det projektet klart och ja på något sätt så kom ju alla sakerna till nya huset också... men är allt upplockat? Absolut inte 😂. Det är mycket kvar för vi fastnar hela tiden här med att titta på utsikten.


Köket i det nya huset är MYCKET mindre än i det gamla och jag har väl inte riktigt fått ordning på allt och kommit till ro med att laga mat heller men så här om dagen fick jag ett ryck och lagade en klassiker... köttbullar med potatismos!

Har alltid dragit mig för att göra köttbullar då jag upplever att det blir kladdigt och att man steker och steker och köttbullarna blir typ pyramidformade, i allafall inte runda. Men nu har jag nog hittat ett, eller snarare två riktigt bra sätt med minimalt med kladd och stekos!



Receptalternativ 1 mindre köttbullar med spritspåse
kommer från början från Jennie Walldén

Ingredienser (100-130 köttbullar)
1 kg blandfärs eller nötfärs
1,5 dl ströbröd
3 dl gräddmjölk
2 ägg
1 stor gul lök
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
(1/2 tsk kryddpeppar om det är julköttbullar!)

Sätt ugnen på 250 grader med både varmluft och grillfunktion om det går

Finhacka löken och stek den i lite smör i en stekpanna, ställ åt sidan och låt svalna lite

Blanda ägg, ströbröd och gräddmjölk i en stor bunke och låt svälla i ca 10 minuter. 

Blanda i lök och färs samt salt och peppar (och kryddpeppar) och rör runt till en smet. 

Är du osäker på hur mycket salt och peppar du behöver så hetta upp en stekpanna och ta en liten klick av smeten, platta till den och stek den klar och sen smaka av om det är tillräckligt med salt och peppar.

Lägg smeten i en spritspåse med rund öppning i tyllen och spritsa ut på bakplåtspapper. In med plåten i ugnen i ca 8 minuter tills de fått färg. Är du osäker på om de är klara, använd termometer, innertemperaturen ska vara minst 70 grader. 

Receptalternativ 2 större köttbullar
Ingredienser 4 portioner - lite större köttbullar
1 gul lök
2 msk smör
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
2 msk kalvfond
1 tsk dijonsenap
500 g köttfärs (bland eller nötfärs
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
(2 krm kryddpeppar om det är julköttbullar)

Sätt ugnen på 250 grader med både varmluft och grillfunktion om det går

Finhacka löken och stek den i lite smör i en stekpanna, ställ åt sidan och låt svalna lite

Blanda ägg, ströbröd och mjölk i en stor bunke och låt svälla i ca 10 minuter. 

Blanda i lök , kalvfond, dijonsenap och färs samt salt och peppar (och kryddpeppar) och rör runt till en smet. 

Är du osäker på hur mycket salt och peppar du behöver så hetta upp en stekpanna och ta en liten klick av smeten, platta till den och stek den klar och sen smaka av om det är tillräckligt med salt och peppar.

På med plasthandskar (inget kladd!) och rulla köttbullarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. In med plåten i ugnen i ca 8 -10 minuter tills de fått färg. Är du osäker på om de är klara, använd termometer, innertemperaturen ska vara minst 70 grader. 

Äts tillsammans med potatis, lingon och brun sås eller som "lady och lufsen" med spagetti och kanske lite ketchup, köttbullsmacka med rödbetssallad eller varför inte som italienska frikadeller med tomatsås? Gör man många på en gång så har man många enkla middagar framöver!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar