söndag 23 augusti 2020

Squash, zucchini, squash i mängder

I år kommer det hur mycket som helst av squash eller zucchini, vad man nu väljer att kalla det. Vi får mängder av vänner som odlar och vi gör allt från zoodles till soppa på squash. 



Man kan ju t ex fylla en squash med köttfärssås och lite ost ovanpå och sen in i ugnen på 225 grader och middagen är fixad. 

Eller så kan man göra smala remsor med t ex potatisskalare (skippa delen med frön, det blir bara vattnigt), hetta upp olja i en stekpanna och i med krossad eller riven vitlök och sedan squshen och voilà så har man zoodles att äta 🙂 

Eller så kan man göra soppa som vi gjorde här om dagen, den gillades av både barn och vuxna! Grunden till receptet kommer från receptfavoriter här sen har jag lagt till och gjort om lite som vanligt.

Ingredienser
800-1 kg squash
1/2 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
8 dl vatten
2 blad färsk basilika
1 krm oregano
1/2 -1 dl riven parmesanost
2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
Chiliflakes att smaka av med

Riv squashen, hacka löken. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull. I med löken och riv i vitlöksklyftorna. Fräs en liten stund och sedan i med squashen och fräs den med i ca 3-4 minuter. Häll på vatten, buljongtärning, oregano och finhackad färsk basilika. Lägg på lock pch låt koka på medelvärme i ca 20 minuter. Häll på grädden, salta och peppra och i med ett krm chiliflakes. Fram med mixerstaven och kör soppan slät. Lägg sedan i osten och rör om, smaka av om det behövs mer salt eller chili. Maten är klar! Servera med ett gott bröd! 

lördag 22 augusti 2020

Gofika snabbt!

Svågern kom över på lite fix och fika och jag insåg att jag inte hade något fikabröd hemma alls, inte ens en skorpa... så det blev en rulltårta! Fixad och klar på ca 15 min. 5 min prep, 5 min ugn, 5 min för fyllning och avsvalning sen gofika 😃

Inte den snyggaste bilden men innehållet.... mums! 


 
Ingredienser
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Fyllning: 2 dl sylt eller mos

Sätt ugnen på 200 grader. Ta ett bakplåtspapper och vik kanterna så att du får en form, jag brukar sätta en häfta i varje hörn men man måste vara någa så att de inte hamnar i smeten sen. 

Vispa socker och ägg riktigt pösigt. Vänd ner mjölet och bakpulvret, alltså inte vispa mer då fluffigheten. Häll sedan i mjölken och rör runt.

Häll smeten i bakplåtsformen och bred ut den hela vägen ut ut i kanterna. In med plåten i ugnen i 5 minuter.

När plåten är i ugnen tar du fram en plåt, och ett bakplåtspapper till.

Ta ut kakan när den är klar. Strössla socker över den varma ytan och lägg på bakplåtspappret och sen den andra plåten. Vänd allt upp och ner och ta bort den varma plåten och dra av bakplåtspappret från kakan. Fastnar pappret kan man badda med lite vatten. 

Bred på sylten på ca 2/3 av kakan, från långsidan och uppåt. Jag använde äppelmos. Rulla ihop, använd bakplåtspappret som den ligger på för att rulla och göra rullen tight. Ev behövs en liten sträng till för att "limma" ihop rullen. Låt den svalna lite innan servering, dvs sätt på kaffet och blanda saften! Klart!