måndag 23 december 2019

Julmust, julmust, julmust

Hos oss dricker vi julmust från 1:a december till och med tjugondag knut. Absolut inte före eller efter och det är stenhård regel, som jag försökte lätta upp men inte då, sonen och mannen är stenhårda på denna regel och det måste vara apotekarnes och helst i glasflaska. I år fick vi däremot göra ett litet undantag och köpa julmusten liiite innan 1:a advent för att kunna skicka en flaska till dottern i USA. Det gick utmärkt att skicka den men jag tror att den är något omskakad så den får nog stå en stund innan öppning så att inte majoriteten av den försvinner vid öppnandet...

Så om man nu inte bara vill dricka julmust så funkar den utmärkt i mat, t ex som i det här receptet med julmustkyckling, eller att koka ihop till en glace till revbensspjäll (se recept nedan), eller varför inte i kola?



Ingredienser till julmustglaze
3 dl julmust
1/2 japansk soja
2 kanelstänger
5 nejlikor
4 stjärnanis
1/2 tsk chiliflakes
1/2 dl honung
1 msk riven ingefära

Lägg allt i en kastrull ochkoka tills hälften återstår och den är lite kladdig.




lördag 14 december 2019

Grodans fiskgryta

Grodans fiskgryta är en lite annorlunda fiskgryta som även innehåller melon och äpple... låter kanske lite konstigt men blir jättegott! Receptet har många ingredienser men det är det värt och det finns lite genvägar här och där om man vill att det ska gå fortare. Receptet kommer urspungligen från Tasteline.


Ingredienser 4 portioner
Aioli
2 st äggulor
1 st vitlöksklyftor
olivolja
pressad citron efter smak
salt och peppar efter smak

Fiskgryta
1 st röd paprika
1 st gul paprika
1 st grön paprika
1 st gul lök
1 st äpple
1/4 honungsmelon
1 paket saffran
1 burk krossad tomat
1 tsk curry
2 tsk basilika
1/2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 dl matlagningsvin (vitt)
1 l fiskbuljong
3 dl grädde
600 g torsk
100 g blåmusslor
100 g räkor
4 kvistar färsk dill

Börja med ailoin så att den får stå och mogna till. Vispa äggulorna fluffiga, droppa i oljan mycket sakta till att börja med och vispa kraftigt. Häll i lite mer olja och fortsätt att vispa kraftigt. Använder du stavmixer är det mycket lättare då kan man hälla i en fin stråle och den går ihop. Det går åt ca 1 dl olivolja men det är lite olika beroende på hur stora äggen är. När det ser ut som majonnäs är den klar, smaksätt med vitlök, salt, peppar och citron.

Har man inte tid eller lust att stå och göra egen aioli så tar man färdig majonnäs och smaksätter den med citron och vitlök! Väldigt få som märker skillanden 😉

Fiskgrytan har många ingredienser så börja med att ta fram alla ingredienser och skära alla grönsaker och frukten i kuber som är ca 1x1 cm. Mät upp alla torra kryddor och lägg i en skål. Skala räkorna (eller använd frysta färdigskalade).

Koka musslorna enligt anvisning på paketet (eller använd en burk musslor! - funkar också bra i gryta) eller gör så här om du har ett nät med färska musslor. Skär upp fisken i kuber som är ca 2x2 cm och ställ åt sidan tillsammans med räkor och musslor.

Fräs löken i matolja tills den är glasad (ser lite genomskinlig ut), tillsätt paprika och kryddor och rör runt. Slå på vitt vin, krossade tomater, fiskbuljong (till 1 liter så brukar jag använda 2 st buljongtärningar) och frukt.

Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Häll i grädden och lägg sedan i fisken och låt allt sjuda ett par minuter och därefter lägger du i räkorna och musslorna.

Servera med färsk dill och ett gott bröd!