lördag 16 september 2017

Vattenmelondricka!

Åh denna är så god! Perfekt att göra i melontider, dvs i augusti och september. Svalkande god slush till barnen, med lite rom i, perfekt svalkande välkomstdrink till vuxna. Hittade receptet här


Ingredienser 4 stora glas eller 8 små
1 vattenmelon, helst kärnfri men det funkar med kärnor i också
1 dl socker
2 dl vatten
Saften av 3 lime
(4 cl ljus rom)

Dela vattenmelonen och skär innanmätet i små kuber och lägg in i frysen i ca 3 timmar. Spara 4 eller 8 små skivor för dekoration beroende på hur många som ska serveras.

Lägg den frysta melonen i en blender tillsammans med socker, vatten och saften av limen. Kör tills den är helt slut. Häll upp i glas och häll i rommen om man så önskar för en vuxnare smak.

Servera! 

fredag 15 september 2017

Mammas kanelbullar

Mammas kanelbullar, åh så goda! Passar överallt och gör gärna en dubbel sats när ni ändå håller på, försvinnande goda 😉


Ingredienser 40 st bullar
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1 dl socker
1/2 tsk salt
3 tsk stött kardemumma
800 g vetemjöl

Fyllning
Kanel
Socker
Smör

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll på mjölken. Se till att jästen löser sig i mjölken. Mortla kardemummakärnorna. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma.

Tillsätt mjölet men spara 1/2 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand tills den känns smidig.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den på. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock.

Hyvla smör med en osthyvel och lägg i ett schackrutemönster på den utlånade degen. Pudra över kanel och socker så att det täcker hela ytan. Rulla sedan ihop till en rulle och dela i tio bitar och lägg dem med snittytan upp i bullformar. Låt jäsa under under bakduk under ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 225-250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö sedan pärlsocker ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 5-10 min. Låt svalna under bakduk.

NJUUUT! 

måndag 11 september 2017

Mammas äppelmos....

Det här är sommar...och äts övriga tider på året till pannkaka, flingor med mjölk, i äppelbullar, typ till allt som passar med äpple!

Bästa äppelsorten är Transparent Blanc men det går så klart med andra sorter också!


Jag använder min mammas gamla assistent från 70-talet men det går jättebra att använda vagga mm, men det är jag lite osäker på hur man gör. Nackdelen med den "gula fasan" ovan är att den låter som en hel maskinhall så man får ha hörselskydd på och stänga dörrarna till köket :-) men å vad gott äppelmos det blir!

Ingredienser
Beräkna till varje liter eller kg passerat mos:
3/4-1 g Askorbinsyra
Socker efter smak

Tvätta äpplena och skär dem i klyftor. Skal och kärnhus ska vara kvar eftersom de ger god smak till moset. Koka äpplena kort för att få dem lite mjukare (obs får inte vara genomkokta om man använder liknande assistent som jag gör, då är det bäst med vagga). Passera äpplena i maskinen. Rör ut askorbinsyran i lite vatten. Efter passeringen ska moset omedelbart blandas med askorbinsyra för att behålla färgen. Sockra moset efter smak och häll upp på rena och varma burkar.