torsdag 19 maj 2022

Inkokt lax - en klassiker!

Håller på att visa dottern lite klassiska recept från min mamma och inkokt lax är ju en riktig klassiker. Lätt att göra till många och samtidigt anpassa till en liten portion. 



Den här gjorde min mamma alltid på somrarna och vi åt den med färskpotatis, sparris, ärtor och örtagårdssås.... Det är riktig vår det! 

Ingredienser inkokt lax
1 kg lax
1 liter vatten
0,5 dl ättika 24%
1,5 msk salt
2,5 msk socker
2-3 lagerblad
5-6 dillstjälkar
1 skivad gul lök
1 skivad morot
10 vitpepparkorn

Ingredienser örtagårdssås
1 dl gräddfil eller creme fraiche
2 msk majonnäs
2 msk dill
2 msk gräslök
2 msk persilja
2 tsk citron
1 krm socker
2 krm salt
1 krm peppar
1 krm paprika

Koka upp vattnet tillsammans med ättika, kryddor, lök och morot.

Skär laxen i lämlig storlek eller ha en bit laxsida funkar också bra!

Lägg laxen i en ugnsform och häll den kokande lagen över laxen och lägg sedan folie över och se till att det blir tätt. Låt svalna ca 30 minuter på bänken innan du sätter in den i kylskåpet minst 1 timme innan servering.

Gör örtagårdssåsen genom att blanda gräddfil/creme fraiche med majonnäs. Finhacka dillen, gräslöken och persiljan samt pressa citronen. Blanda i allt i gräddfilsröran och rör runt ordentligt, lägg i kryddorna och låt stå i kylskåp till servering.

Servera med nykokt potatis, sparris och örtagårdssås :-)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar