torsdag 22 juli 2021

Emmas pasta med babyspenat och mozzarella



Min dotter, Emma, lagade detta recept med en kompis, så gott och fräscht! Passar både sommar och vinter och går dessutom jättefort att laga!




Ingredienser 4 portioner

Valfri pasta tillagas enligt anvisning på paketet
2 pkt Mozzarella
1 krm Chilipulver
2,5 dl Matlagningsgrädde
1 gul Lök
1 Vitlöksklyfta
1 påse (200 g) Färsk spenat
Salt och peppar

1 paket bacon (behövs inte men är kul variation)

Koka pastan enligt anvisning. Skär baconen (om du vill ha bacon alltså) i bitar och knaperstek den. Hacka lök och vitlök. Fräs löken och den färska spenaten i olja. Häll på matlagningsgrädden och låt koka upp. Krydda med chili, salt och peppar och lägg ner mozzarella och låt den smälta ner. Häll sedan såsen på den nykokta pastan och servera genast!!

onsdag 21 juli 2021

Gimbap med TikTokvikning

Följer Jennie Walldén på instagram och hon visade hur man gjorde Gimpab med TikTokvikning. Det blev sååå gott! Ungarna frågar efter det hela tiden så idag blev det alltså Gimpap till lunch med lite egen variation! Bilderna är kanske inte de bästa och det ser lite kladdigt ut men ååååh så gott!



Ingredienser till 4 portioner
4 noriark
2 dl kokt sushiris (följ instruktionen på paketet) eller annat lite klistrigt ris
2 burkar tonfisk
1 dl majonnäs
1 msk japansk soja
3 st vårlökar
1/2 gurka i skivor
2 nävar färsk spenat
Rostade sesamfrön

Chilimajonnäs (också från Jennie Walldén)
1,5 dl majonnäs
2-3 rivna vitlöksklyftor
1,5 msk japansk soja
1/2-1 msk shrirachasås
3 msk rostade sesamfrön

Koka riset enligt instruktion på paketet och låt svalna (vi har oftast slattar av kallt ris i frysen eller kylen som vi brukar använda.)

Öppna tonfiskburkarna och låt rinna av ordentligt. Blanda tonfisken med 1 dl majonnäs och 1 msk soja samt tunt skivad vårlök. Ställ åt sidan en stund. Fyll på med mer majonnäs om det behövs. Röran ska vara ganska tjock. 

Skiva gurkan och skölj spenaten. Rosta sesamfröna i torr panna om du inte har färdigrostade.








Gör nu så här!  - det blir lite kladdigt men oj så gott! :-)
Ta ett noriark och klipp det från mitten på en sida till mitten av hela arket.
Lägg ris på en "fyrkant" och strössla lite rostade sesamfrön över
Lägg tonfiskröran på en "fyrkant" och lägg sedan lite chilimajonnäs på den tredje fyrkanten samt ett par skivor gurka. På den fjärde "fyrkanten" lägger du lite chilimajonnäs och lite spenatblad. Se bilderna ovan.

Vik nu risfyrkanten över tonfiskröran. Vik sedan "fyrkanten" med ris och tonfisk över gurkfyrkanten och sedan viker ni detta över fyrkanten med spenat. 

Ät och njut! Finns risk att om man har tonårsbarn att de får mersmak och äter mer än en men det får man stå ut med - de äter ju både fisk och grönsaker :-)