Kycklingbuljong
1 kyckling på ca 1,5 kg
2 morötter
1 gul lök
1-2 lagerblad
10 vitpepparkorn
1-2 nejlikor
5-6 Persiljestänglar
Vatten så att det täcker kycklingen
1,5 tsk salt per liter vatten du häller på
Skölj kycklingen och lägg den i en stor kastrull. Skala löken och morötterna och skär i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med lagerblad, vitpeppar och nejlikor. Häll på vatten så att kycklingen täcks. Jag brukar ta ett litermått så att jag vet ungefär hur mycket vatten jag har haft i grytan. Ha i salt , 1,5 tsk per liter vatten. Koka upp och låt sedan koka i 45-50 minuter.
Skumma av buljongen noggrant. Ta bort skinnet på kycklingen och släng det. Pilla bort kycklingköttet från skrovet och använd det i t ex recepten nedan!
Kyckling Curry
Kokt kyckling motsvarande 1 kg kyckling (dvs 2/3 av köttet från kycklingen ovan)
2,5 msk smör
3 msk vetemjöl
2-3 tsk curry
5 dl kycklingbuljong
2 dl mellangrädde
Lägg kycklingköttet i en form och värm upp kycklingen. Smält smöret och vispa ut mjölet i smöret, se till att det inte blir några klumpar. Pudra över curryn och häll på 4 dl buljong och grädde. Koka upp och låt sjuda i 6-7 minuter, blir den för tjock så späd med lite mer buljong och koka upp. Smaka av med curry, salt och peppar. Häll den varma såsen över kycklingen och servera med ris och sallad.
Kycklingsoppa/Ramen
1 liter Kycklingbuljong
kokt kyckling motsvarande 0,5 kg kyckling (1/3 kycklingkött från koket ovan)
2 tsk soja
2 tsk sesamolja
1/2 röd pepparfrukt
20 champinjoner
1 morot
1 vårlök
1 paket äggnudlar
1/2 dl färsk koriander
1 dl jordnötter
Koka upp buljongen. Under tiden buljongen kokar upp, skär kycklingen i mindre bitar. Kvarta champinjonerna och skär vårlöken i strimlor. Strimla moroten. Lägg i nudlarna i buljongen och koka enligt anvisning. När det är en minut kvar lägger ni i kycklingen, sojan, sesamoljan, svampen och grönsakerna och låt de koka med sista minuten. Servera med klippt färsk koriander och jordnötter efter smak. Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar