söndag 25 juni 2023

Nybakade frallor till frukosten!

Sommar och varmt idag! Haft en fantastisk midsommar med vänner som stannat över helgen, vi har ätit gott och badat massor! Har nu på morgonen suttit ute och ätit långfrukost och njutit och sedan tagit en långpromenad med hunden och sedan en sväng på stranden... nu lite vila innan man ska börja med middagen. Sommar helt enkelt! 

Det godaste som finns är ju nybakat bröd till frukost och här är ett supergott bröd som jäser i kylen över natten och bakas ut och gräddas medans du kokar kaffe och te och tar fram pålägg. Funkar även att göra i båten! Brukar ha blandat de torra ingredienserna i påsar, använt motsvarande torrjäst istället för färsk jäst och sen kört på samma sätt! 



Ingredienser ca 12 bullar

25 g jäst

4 dl ljummet vatten

1 dl mjölk

2 tsk havssalt

1 msk honung

630 g vetemjöl eller rågsikt, eller blandning rågsikt vetemjöl. Ju mer fibrer desto tyngre bröd men lika gott! 

Gör så här

På kvällen dagen innan du ska äta brödet tar du fram en degbunke och en slev.  Smula ner jästen i bunken och häll i vattnet och rör till jästen har löst upp sig. Häll i mjölken, saltet och honungen och till sist mjölet. Rör om tills det är blandat. Degen är lös och kladdig och det är helt ok! Sätt plast på bunken och in i kylskåpet över natten.

På morgonen när brödet ska ätas sätter du ugnen på 225 grader, varmluft om du har. Ta fram 2 plåtar och lägg på bakplåtspapper. Häll ut degen på mjölat bord och platta till så att du har en rektangel som är ca 2 cm hög. Skär ut 12 bitar, strö på lite mjöl och fördela frallorna på plåten. In i ugnen i 15 minuter. Känn på frallorna, de ska kännas lätta då är de genombakade.

Ät de nybakade frallorna med lite smör, ost eller någon god marmelad! Njut!