söndag 28 maj 2023

Souvlaki - vilket sommarminne!

Det börjar äntligen bli sommar och man kan sitta ute och njuta av kvällarna. Längtar så efter semestern och Grekland. Tyvärr ingen resa inplanerad så då får man ta smakerna hit istället. Souvlaki kan man äta som spett eller bara steka köttbitarna för sig men godast är nog spett ändå...😃 säkert är det matminne som spökar men varför inte... 



Tänk er att ni är solkyssta efter en lång dag i solen, nyduschade och svala sommarkläder på... ni traskar ner till hamnen och sätter er på en taverna. Kluckandet från havet blandar sig med musik i bakgrunden. Ni beställer in något kallt att dricka och maten. Ni får in en tallrik tsatsiki och en korg med bröd, där ni tar en brödbit och doppar i tsatsikin och börjar prata om dagen och kanske om vilken strand som var bäst. Strax efter kommer en grekisk sallad in, där tomaterna smakar sol och sötma och som gifter sig med sältan från fetaosten. Sedan kommer spetten in som doftar ljuvligt av oregano, citron och vitlök. Ni tar första tuggan och lugnet lägger sig och ni tittar på den vackra solnedgången över havet.... allt är bara bra. Kanske avslutar ni middagen och strosar genom gränderna och sätter er till slut på ett café och tar en kaffe och kanske en glass. Fortsätter sedan hem och spelar kort i den ljumma sommarkvällen innan ni somnar gott. 

Nåväl, kommer man inte till Grekland får man fixa själv helt enkelt!

Souvlaki

Ingredienser 4 portioner

900 g fläskkarré, fläskfilé eller kyckling

Saften av 1 citron

1/2 dl olivolja

2 st vitlöksklyftor

2 msk honung

1 msk oregano

Salt och peppar

Gul lök

2 gröna paprikor


Blanda citrobsaft, pressad vitlök, honung och oregano. Smaka av med salt och peppar. Skär köttet i mindre bitar, ca 2 x 2 cm och blanda ihop med marinaden. Låt stå en timme eller så. 

Skär paprikam i 3 x 3 cm stora bitar och klyfta löken i mindre klyftor. Är det en jättelök, dela klytorna på mitten. 

Varva köttet med paprikan och löken på spetten.

Stek på grillen eller i ugnen tills helt färdiga. Innetemperatur 70 grader. 


Tillbehör

Potatis

Sätt ugnen på 225 grader och klyfta 900 g potatis och blandat med olivolja och flingsalt. Ut på en bakplåtsklädd plåt och in i ugnen i ca 20-25 minuter. Kör ni airfryer så sätter ni den på 200 grader, ner med potatisen i skålen och sätt timern på 15 minuter. Skaka om efter halva tiden.

Tsatsiki

Riv en gurka grovt och krama ur vattnet. Ta 2-3 dl grekisk yogurt och blanda runt. Pressa i 2 st vitlöksklyftor och salta och peppra. Låt stå en stund och smaka sedan av igen innan serveringen om det behövs mer salt eller peppar. 

Grekisk sallad

Klyfta 4 stora tomater. Skiva röd lök. Skär 2 paprikor (helst gröna) i fyrkanter. Lägg på 1 dl svarta kalamatioliver och smula 1 paket fetaost över. Ringla lite olivolja över hela härligheten och smula lite oregano över. 

Servera allt tillsammans med ett gott bröd!