lördag 13 november 2021

Lax med krassesås

Den här rätten bjöds jag på första gången jag blev hembjuden till Christer ❤ för lite drygt 25 år sedan... sedan dess har vi varit tillsammans 😉


Helt övertygad om att jag hade träffat en kille som gillade att laga fisk... imponerad! Men det här var tydligen första gången 😂 Hur som helst så blev det sagolikt gott... och jag fick en kille på köpet, eller ja en man... och sen två barn... så det kan gå! 😍😂 

Tror att receptet ursprungligen kommer från Gourmetmat på 60 min, har tyvärr inte boken kvar men receptet! 🙂

Ingredienser 4 portioner
4 laxfjärilar
1 röd grapefrukt
1 ask kryddkrasse
1 tsk salt
1 msk smör
1 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning

Tillbehör
Egengjord klyftpotatis (600 g potatis, 1 msk olja och lite salt) eller fryst färdigklyftad
Sallad

Börja med att skära skinnfria klyftor av grapefrukten. 

Egen klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg dem i en bunke och blanda runt med 1 msk neutral olja och lite salt. Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll ut potatisen och in i ugnen ca 25 min. Fryst i påse, följ instruktionen på påsen.

Hetta upp en stekpanna och bryn smöret. Salta laxfjärilarna och lägg i dem i pannan på medelvärme, ca 2 min på varje sida. 

När fjärilarna är klara lägg upp dem på ett varmt uppläggningsfat. Torka ur stekfettet ur pannan och ställ tillbaka den på spisen och häll i grädde och creme fraiche samt smulad grönsaksbuljong. Koka upp det under vispning tills det är varmt. Klipp kryddkrassen och blanda ner i såsen och smaka av såsen med lite salt. 

Häll en fjärdedel av såsen på varje tallrik och lägg laxen mitt i såsen, garnera med grapefruktklyftorna och servera med klyftpotatis och sallad. 

Hoppas att det smakar!