lördag 28 juli 2018

Beer can burgers



Det här är en hamburgare som man gör ett "hål i" med hjälp av en ölburk, därav namnet, sen fyller man den med vad man känner för just den dagen.

Ska väl egentligen grillas men vi har gjort dem i ugn också och det funkar fint det med nu när man inte får grilla. Tips att använda alspånsrökt bacon runt burgaren, så smakar det lite grillat ändå 😊

Vet inte var jag hittade receptet från början men vi har gjort det i olika innehåll, svamp, avocado, chevre och päron, bacon - ja man kan fylla dem med det mesta man tycker är gott 😊.

Ingredienser för 4 portioner

Ca 500g nötfärs
1 msk baby rays grillsås
Salt och peppar
8 skivor alspånsrökt bacon (funkar så klart med vanlig också)
1 ölburk

Blanda köttfärsen med grillsåsen och salta och peppra. Dela köttfärsen i fyra lika stora bollar. Ta ölburken och gör ett hål i bollen. Innan du tar bort burken lindar du två baconskivor runt ytterkanten på burgaren så att den håller ihop. Ta bort burken och gör samma med de andra "bollarna". Fyll med lämplig fyllning enligt nedan och lägg på grillen eller på en ugnssäker form in i ugnen på 225 grader tills köttfärsen är genomstekt. Obs går lite fortare än vanliga hamburgare då det blir lite tunnare med kött. Servera med hamburgerbröd, skivade tomater, sallad, ketchup och senap.

Fyllning 1
6 champinjoner
4 soltorkade tomater i olja
1 dl riven ost
En liten gnutta socker
Salt och peppar

Dela champinjonerna i mindre bitar och fräs dem i lite olja och en gnutta socker. Dela tomaterna i mindre bitar och lägg i dem också. När svampen har fått färg ta av dem från spisen och låt svalna lite. Riv osten och blanda med svamp och tomatröran. Salta och peppra och fyll sedan hamburgarna.

Fyllning 2
4 bitar chevreost
1 päron
Honung

Dela chevren i fyra skivor och lägg i hamburgaren och stek den enligt ovan. När den är klar ringlar man lite honung över och lägger en skiva päron ovanpå och sen in i hamburgerbrödet!

Fyllning 3
1 avocado
8 Coctailtomater
Salt och peppar

Den här skiljer sig lite i tillagningen men blir minst lika god! Tärna avocadon och dela tomaterna och lägg i en skål och salta och peppra. Gör hamburgaren enligt ovan och kör den i ugnen eller på grillen utan fyllning tills den är klar. Fyll den sedan med avocado och tomatröran och servera.

Som sagt det går att variera i oändlighet. När vi hade gäster för en tid sedan gjorde vi mindre hamburgare, ca 50 g och använde ett glas att göra gropen med sedan hade vi gjort i ordning lite olika ingredienser så att gästerna själva fick göra sina fyllningar. Uppskattat hos både barn och vuxna! Gjorde då egna hamburgerbröd som var hälften så stora som normalt, använde det här receptet.