lördag 9 mars 2013

Om min mamma

Eftersom bloggen heter Älskade mammas mat så passar det bra att inleda med att berätta lite om vem hon var.
Min mamma hette Anita och älskade att laga mat och baka. Hon var apotekare till yrket och när hon inte var på jobbet så lagade hon mat, bakade, sydde eller pysslade, gärna tillsammans med mig och mina vänner. Mamma kunde ge sig in och skapa de mest fantastiska praliner men så stod hon också och mätte upp chokladen med termometer och vägde ingredienserna som skulle i, hon var ju "pillertrillare" till yrket.

Vi reste mycket när jag var liten och mamma blev inspirerad av maten i dessa länder och jag åt sällan vanlig husmanskost hemma utan det som serverades hemma kunde vara Osso buco, cataplana eller piri piri kyckling. Åt vi husmanskost så var det oftast med någon twist, t ex vitlök, oliver, torkade tomater och persilja i köttfärslimpan. Detta i vid kontrast till min pappas matlagning som bestod i att värma ravioliburkar i vattenbad på spisen.... Missförstå mig inte, jag älskade min pappa och han var bra på många saker men matlagning var inte hans starka sida om man säger så...

Min pappa Bosse dog precis när de skulle gå i pension och mamma blev ensam. Pappa hade varit svårt sjuk i många år och det mesta av hennes tid hade gått åt till att arbeta och ta hand om honom så när han gick bort blev det en stor omställning för henne. Hon började träffa vänner igen och tillsammans med Lennart och Christina skapade de Vårsta Vasa matlagningssällskap. Alla hade sitt ursprung inom kemi eller matlagning och där lagades det avancerad mat från grunden, de letade recept och kunde laga mat en hel dag. Mamma njöt!

Nu slutade mammas liv alldeles för tidigt och plötsligt på grund av att en läkare inte gjorde det han skulle. Visst hon kanske hade avlidit ändå för hon hade drabbats av en svår skada men läkaren ignorerade symptomen och mamma avled.

Kvar är vi som hade glädjen att få känna henne. Hade fått hennes kramar och goda råd på vägen. Hade fått smaka hennes underbara mat!

Men jag hade inte frågat henne hur hon gjorde sina köttbullar, sina kanelbullar, pralinerna eller drömmarna.

Vad jag har förstått att det är fler som kanske inte har samlat på sig de speciella recepten från sina släktingar och vänner - smakminnena - så det jag tänkte göra med den här bloggen är att just samla dessa recept och dela med er! 

Välkomna!